Primul transplant de trahee realizată cu ajutorul unei imprimante 3D

24 decembrie 2018 | 0 comentarii |

În Taiwan va avea loc, la o dată ce nu a fost încă precizată de cei implicați, primul transplant al unei trahee umane realizate cu ajutorul unei imprimante 3D. Universitatea Naţională taiwaneză a anunțat că a dezvoltat o replică a acestui organ, cu ajutorul unei tehnologii eficiente împotriva respingerii organului transplantat de către organism.

Șeful unuia dintre departamentele de Chirurgie ale Spitalului Universităţii Naţionale din Taiwan, citat de EFE, nu a precizat data exactă a intervenţiei, dar a dat asigurări că procesul este în pregătire pentru implantarea primei trahee în 3D, care a fost testată cu succes pe animale. Acesta a mai explicat că dispozitivul elimină medicamentele care stimulează creşterea celulară, prin care medicii speră să combată respingerea transplantului de către organism, una dintre problemele cele mai dificil de rezolvat în transplanturile obişnuite. Potrivit chirurgului taiwanez, altă noutate a procedurii este utilizarea de celule stem, care se inserează cu ajutorul unui braţ robotic şi se depozitează în traheea artificială pentru a produce cartilagiu şi alte ţesuturi.

 

Prin această tehnologie, transplanturile de trahee, ce se vor realiza în viitor, vor avea nevoie de o perioadă de două luni pentru pregătirea și realizarea intervenţiei, inclusiv recoltarea de celule stem şi fixarea datei operaţiei, a menționat cercetătorul.

După doi ani de investigaţie, medicii taiwanezi au obţinut două brevete legate de transplantul de trahee, iar rezultatele cercetării lor au fost publicate pe 19 decembrie, de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din Taiwan.

Tot cu ajutoru tehnologiei 3D, în urmă cu câțiva ani, o echipă de medici din Marea Britanie anunțau că lucrează la un tip special de țesut, capabil să se remodeleze și să se transforme în diverse organe care vor putea fi transplantate, între care și traheea. Țesutul respectiv ar fi, de fapt, un plastic special care va înlocui țesutul uman. Pentru obținerea traheei sintetice se realizează mai întâi un mulaj, după traheea pacientului, cu ajutorul tehnologiei 3D. Apoi, mulajul se înmoaie într-un polimer lichid și lăsat să se întărească. Traheea sintetica este apoi scăldată într-o soluție de celule stem prelevate din măduva osoasă a pacientului, astfel încât să se elimine riscul ca organismul să respingă organul sintetic.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*