Prioritatile lui Baniciou pentru sanatatea romanilor in 2015

Ministerul Sanatatii si-a stabilit principalele obiective ce vor fi urmarite pe parcursul acestui an si care ar trebui sa aduca o serie de schimbari in bine, daca ar fi sa ne luam dupa anuntul oficial.

 

spital marie-curieVacanta generala prilejuita de trecerea in noul an s-a incheiat astazi, cand marea majoritate a romanilor s-au intors la munca. Printre acestia se numara si oficialii din Ministerul Sanatatii, care si-au stabilit o serie de prioritati pentru acest an, luandu-si angajamente pentru a caror punere in aplicare trebuie sa se apuce de treaba imediat.

Dupa cum anunta ministrul Banicioiu, dar si alti oficiali din minister, atat la finele anului trecut si in primele zile ale lui 2015, prioritatile din Santate pentru anul in curs vizeaza, in principal, introducerea unei noi terapii pentru hepatita C, realizarea de transplanturi pulmonare, investitii in infrastructura si construirea a trei noi spitale regionale, continuarea si dezvoltarea programelor nationale de preventie, continuarea procesului de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite, dar si cresterea veniturilor medicilor si implementarea Legii Malpraxisului, in scopul stoparii exodului medicilor.

Dupa bilantul schimbarilor pe care 2014 le-a adus in sistemul public de sanatate, prezentat la finele anului trecut, Sanatateabuzoiana.ro va supune atentiei o sinteza a principalelor promisiuni facute de oficialii din sanatate pentru acest an, urmand ca odata cu trecerea timpului sa vedem daca acestia se tin sau nu de cuvant.

 

medicamenteIn ceea ce priveste actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, ministrul Banicioiu a dat asigurari ca aceasta va continua prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici, acesta precizand ca deja se deruleaza etapa finala de introducere a triplei terapii pentru tratarea bolnavilor cu hepatita C. Tot in 2015, o serie de molecule evaluate vor fi introduse in lista prin mecanismul cost-volum, urmand sa aiba loc, de asemenea, prima delistare si introducerea unora intr-un nivel de compensare mai mic, daca e sa dam crezare spuselor ministrului.

Pana in prezent, pe lista au fost introduse 40 de molecule si combinatii de substante active noi, prima actualizare fiind destinata pacientilor care sufera de afectiuni rare. Mai precis, incepand din mai 2014, au fost compensate 17 medicamente fara echivalent terapeutic, pentru pacientii cu forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine si cele neurologice degenerative. La ultima actualizare au fost introduse 23 de molecule noi pentru 29 de indicatii terapeutice precum afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, boli inflamatorii reumatice cronice, hepatita cu virus B, HIV/SIDA si artrita idiopatica juvenila.

 

screening neonatal maternitateReferitor la dezvoltarea programelor nationale de preventie, 2015 va fi anul in care se va introduce, la nivel national, un program de depistare precoce a deficientelor de auz, prin efectuarea de testari audiometrice tuturor noilor nascuti in maternitati, dar se va continua si programul national de depistare precoce a cancerului de col uterin, inceput anul trecut si care a beneficiat de un buget de peste 18 milioane de lei. Anul acesta, bugetul a fost majorat cu 50 la suta, iar pentru urmatorii 5 ani, ministerul are ca obiectiv testarea a 65 la suta din populatia eligibila.

In ceea ce priveste  programul pentru prevenirea deficientelor de auz la nou-nascuti, acesta se va face prin extinderea la nivel national a screeningului pentru depistarea precoce a afectiunilor din aceasta categorie. „Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme, spre a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista hipoacuzia, chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza, am hotarat ca incepand din 2015 sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti nou-nascutii. Instruirea personalului medical si dotarea celor 150 de maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens, am demarat deja un proiect european”, a precizat Nicolae Banicioiu.

 

organe transplantNoul an va aduce si o crestere a numarului de centre de transplant de organe, tesuturi si celule precum si infiintarea a patru banci de multitesut, pentru care au fost facute deja studiile de fezabilitate. Tot la acest capitol, in 2015, se doreste dezvoltarea transplantului pulmonar, precum si cresterea numarului  de bolnavi transplantati, in conditiile in care numarul acestora a crescut cu 10 la suta in 2014, iar Romania a ajuns pe primil loc in Europa la acest capitol.

Promisiunile oficialilor din Sanatate se leaga si de reluarea, in acest an, a Programului national de fertilizare in vitro.

Ministrul Banicioiu a mai dat asigurari ca va fi initiat un Program national de radioterapie si vor fi construite mai multe centre noi in acest sens, bugetul de investitii al ministerului fiind unul dublu si existand si suport financiar din partea Bancii Mondiale. Acest lucru se impune cu prisosinta, tinand cont de faptul ca radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie, pentru ca exista prea putine centre, iar acestea dispun de aparatura veche, dar si de personal insuficient.

 

UPU FloreascaTotodata,  ministrul Nicolae Banicioiu spune ca o prioritate a mandatului sau este simajorarea veniturilor medicilor”. El sustine insa ca acesta este un proces destul de laborios, la care se lucreaza cu atentie la minister, dar la inceputul anului 2015 „vom veni in Parlament cu o lege a veniturilor medicilor, care va regla atat modul de utilizare a infrastructurii publice de sanatate, dar va pune si bazele cresterii veniturilor medicilor in functie de performanta. Aceasta lege este doar unul din proiectele la care lucram, astfel incat medicii tineri sa ramana si sa profeseze in Romania.

Totodata, o lege a malpraxisului, pe care suntem aproape sa o finalizam, va duce la responsabilizarea medicilor si la diminuarea cazurilor care pun in lumina nefavorabila, pe nedrept, intreaga categorie profesionala”, a mai spus Banicioiu, mentionand ca el insusi fiind medic tanar, stie cat de important este respectul pe care il primeste un medic tanar din partea autoritatilor si ii asigura pe viitorii medici, pe tinerii profesionisti din sistem, dar si pe toti medicii, ca „vom cauta si gasi cat mai repede solutii pentru ca medicii sunt un element esential pentru insanatosirea sistemului de sanatate din Romania”.

Tot in cursul acestui an, ministrul Sanatatii spune ca se va incepe construirea a trei spitale regionale la Iasi, Timisoara si Craiova, care ar fi primele unitati de acest gen construite dupa 1989.

 

 Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Prima prioritate a Ministerului Sanatatii cred ca ar fi sa stopeze migratia medicilor, in caz contrar, curand von avea programe, planuri, spitale dar nu vom putea trata nimic.
    Actualmente, salariului unui medic primar din spital, cu vechime maxima, este echivalentul a 500 euro (s-a calculate si pomana de 100 lei).
    In Germania s-a introdus salariul minim pe economie de 8,5 euro/ora, deci la circa 148 ore lunar inseamna 1258 euro. In aceasta situatie este de preferat a emigra, decat a ramane in Romania.

Adaugati un comentariu


 

*