Problema cheliei ar putea fi rezolvata cu celule stem

22 februarie 2015 | 0 comentarii |

Dupa ani intregi de cercetari, speicialistii au reusit sa obtina din celule stem pluripotente, celule care genereaza foliculi de par.

 

chelieIdeea folosirii celulelor stem nespecializate, care se pot specializa in orice tip de celula a organismului, pentru a trata alopecia, este teoretizata de mai multi ani. De curand s-au obtinut insa, pentru prima oara, foliculi de par pe cobai, intr-un experiment de laborator. Anuntul a fost facut de dr. Alexey Terskikh, profesor asociat in cadrul Programului pentru Dezvoltare, Imbatranire si Regenerare din cadrul Institutului Medical Sanford-Burnham din San Diego, care a preiczat ca „am dezvoltat o noua metoda pornind de la celule stem umane pluripotente pentru a obtine noi celule, capabile sa initieze regenerarea parului. Aceasta metoda este o solutie mult mai buna decat cea existenta in practica medicala si care prevede prelevarea unor foliculi de par existenti de la pacienti si transplantarea lor pe partile de scalp afectate”. Acesta a adaugat ca metoda are avantajul unei surse nelimitate de celule pentru transplant, la fiecare pacient, si nu este limitata de disponibilitatea unor foliculi de par sanatosi existenti.

 

calvitieAcest proces a pornit de la celule stem embrionare pluripotente umane, celule ce se pot specializa in orice alt tip de celula sau tesut al organismului,  care au fost transformate in celule din creasta neuronala. Aceste celule se pot dezvolta intr-o varietate de alte celule ale capului, printre care celule ale creierului, cartilaje, tesut osos sau tesut muscular.

Dupa ce au obtinut celule din creasta neuronala,  cercetatori le-au cultivat in alte celule, denumite papile dermice, care au rolul de a hrani pielea si de a controla formarea si cresterea foliculilor de par. Odata ce au fost transplantate, in cazul experimentului pe soareci complet lipsiti de par, aceste celule au reusit sa genereze foliculi de par.

„Urmatoarea etapa este de a transplanta papile dermice umane, derivate din celulele stem umane pluripotente, pe subiecti umani. Suntem in cautarea unor parteneriate pentru aceasta ultima etapa”, a mai sustinut Alexey Terskikh.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*