Problemele pacienților cu boli cronice, relevate de un nou studiu național

Lipsa medicamentelor noi pe piața autohtonă râmâne în continuare principalul motiv de nemulțumire.

 

 Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a făcut publice rezultatele celui mai recent studiu referitor la accesul pacienţilor cu boli cronice la sistemul de sănătate din România. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1 decembrie 2017 – 15 martie 2018, pe un eşantion de 258 de pacienţi, preponderent femei – 78%, cu vârsta variind între 18 şi 68 de ani, de conf. dr. Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu sprijinul Ambasadei Franței, relevând problemele actuale cu care se confruntă pacienții cronici din România.

Concluziile acestui studiu relevă faptul că lipsa medicamentelor, în special a celor de ultimă generație, constituie principala problemă cu care se confruntă această categorie de pacienți. 43% dintre ei s-au declarat nemulțumiți de lipsa medicamentelor, iar 46% au reclamat lipsa tratamentelor noi. 20% dintre respondenți spun că au pierdut mult timp din cauza aglomerației de la cabinetele medicale și a nerespectării programărilor, iar 19% condamnă atitudinea unei părți a personalului medical în raport cu pacienții. Nu în ultimul rând, 9% dintre bolnavii cronici spun că pe piață există tratamente pentru bolile de care suferă, dar acestea nu le sunt accesibile din cauza faptului că nu sunt compensate, iar costurile sunt prea mari pentru a și le putea permite.

 

Studiul mai relevă că 69% dintre respondenţi au fost internaţi în ultimul an, iar 38% au susţinut că nu au existat toate medicamentele necesare în spital. Pe de altă parte, 43% dintre cei chestionaţi susţin că au ajuns la diagnosticul de certitudine într-o perioadă de şase luni sau mai lungă, 30% că nu au avut acces la un medic specialist care să îi trateze pentru boala de care suferă în oraşul de domiciliu, iar 57% au afirmat că au efectuat plăţi directe pentru analizele de pe perioada tratamentului, în timp ce 42% au spus că au beneficiat de investigaţii gratuite în această perioadă.

Raportul prezentat de conf. dr. Florentina Furtunescu mai arată că 80% dintre subiecţii cercetării au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, dintre aceştia jumătate operându-se într-un oraş mai mare, din cauza lipsei specialiştilor în patologia respectivă, a absenţei echipamentelor şi a lipsei de încredere ori comunicare cu medicii din zona de domiciliu sau a dorinţei de a ajunge într-un spital mai performant.

 

Conf. dr. Florentina Furtunescu

La finalul raportului, specialistul a prezentat și unele concluzii ce se desprind din datele centralizate, precizând că este nevoie de o preocupare mai mare a autorităților pentru definirea traseului pacientului în sistemul de sănătate şi pentru asigurarea continuităţii între diferite niveluri şi servicii.

În privinţa accesului la medicamente, care constituie principala problemă reclamată de pacienții cronici, Florentina Furtunescu consideră că, pe termen mediu, se impune dezvoltarea cadrului instituţional de evaluare a tehnologiilor medicale, delimitarea publică clară a serviciilor şi tehnologiilor acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, pe cât posibil, identificarea de surse distincte de finanţare pentru situaţiile de acces îngrădit la terapii existente, dar scumpe.

Nu în ultimul rând, personalul medical ar trebui conştientizat cu privire la importanţa comunicării cu pacienţii, Florentina Furtunescu menționând și faptul că aproximativ două treimi dintre respondenţii studiului au afirmat că s-ar implica voluntar în activitatea organizaţiilor de pacienţi.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*