Profesorul Vladimir Belis, o jumatate de veac in serviciul medicinei legale

1 februarie 2016 | 2 comentarii |

Fostul sef al Instiututului de Medicina Legala Mina Minovici Bucuresti a marcat cei 50 de ani de cariera in acest domeniu printr-o conferinta sustinuta la Teatrul National.

 

Prof dr. Vladimir Belis

Prof dr. Vladimir Belis

Sala Atelier a Teatrului National Bucuresti a gazduit, ieri, o manifestare cu o tema mai putin obisnuita pentru aceasta institutie, dar care a adunat o audienta numeroasa, precum cea de la marile spectacole jucate pe scena teatrului.

Protrgonistii manifestarii nu au mai fost de aceasta data actorii ci profesorul doctor Vladimir Belis, cel care anul acesta aniverseaza 50 de ani de activitate in domeniul medicinei legale. Aniversarea a fost marcata printr-o conferinta cu tema „O jumatate de veac in serviciul medicinei legale”, sustinuta de cunoscutul medic legist, conferinta in cadrul careia Vladimir Belis a vorbit despre cele mai cunoscute cazuri cu care s-a confruntat in cariera, dar si despre situatia actuala a medicinei legale si dezinteresul tot mai mare pe care il manifesta pentru aceasta disciplina studentii la Medicina, spre deosebire de cei del a Drept sau Academia de Politie.

Profesorul Vladimir Belis si-a inceput conferinta prin a explica auditoriului ca medicina legala este acea specialitate care isi pune toate cunostintele in slujba justitiei, ori de cate ori este nevoie, prin anumite precizari necesare sau expertize medical-biologice.

 

umf-carol-davilaDspre acest domeniu, medicul legist a mai precizat ca este vorba despre o disciplina atipica fata de celelalte specialitati ale medicinei si ca fiecare student care face primii pasi pentru a patrunde intr-o viitoare cariera medicala, nu se gandeste in momentl in care da examen la facultate, sa devina medic legist. „Atunci cand un tanar incearca sa patrunda in medicina, in lumea medicala, nici intr-un caz nu ii trece prin minte ca va face medicina legala. Un tanar care vrea sa faca medicina de ce intra la medicina? Intra ca sa aiba o pozitie sociala, pentru o situatie materiala buna si mai putin de ce ar trebui sa fie pe primul loc — pasiunea pentru ingrijirea unui bolnav, aceasta ar fi ideal. Dar nici intr-un caz nu face acest pas pentru a face medicina legala. Care sunt specialitatile vizate de toata lumea se stie: pai vreau sa ma fac chirurg, vreau sa ma fac medic internist, cardiolog, obstretician, acestea sunt specialitatile vizate. Ii trece cumva cuiva prin cap a faca medicina legala? Nu!”, a explicat fostul sel al INML.

 

vladimir belisDezinteresul pentru aceasta specialitate se pastreaza in randul studentilor medicinisti si pe parcursul anilor de studiu, fapt reflecatat de prezenta nu foarte numerosa a acestora la cursurile de Medicina Legala. Mult mai interesati de acest domeniu se arata a fi tinerii care urmeaza studii juridice. Pentru cei de la Drept sau de la Academia de Politie, Medicina Legala este una dintre materiile preferate. „Studentii de la Medicina nu reusesc sa perceapa importanta acestei discipline. In anul sase, cand ajung sa faca si medicina legala, dintr-o serie de 80 de studenti, daca vin la curs 20 sau 25. Iau notite cu indigoul si le distribuie celorlalti. Am predat la trei facultati si la Universitate, Facultatea de Drept, unde in marele amfiteatru care era de 350 de locuri nu incapeau toti, stateau si pe scari. De ce cei de la Drept erau mai interesati decat cei de la Medicina este o intrebare. Acelasi lucru se intampla si la cealalta scoala de invatamant superior care se numeste Academia de Politie, care scoate tot juristi si are in program medicina legala. Din pacate, medicina legala, dintr-un motiv pe care eu il stiu dar nu il spun, a fost scoasa de la universitatile de stat si a ramas ca disciplina optionala. Intrebarea este: un jurist nu are nevoie de medicina legala? Cred ca da”, a punctat dr. Vladimir Belis in cadrul expunerii sale.

 

VLADIMIR BELISConferinta a cotinuat cu prezentarea unor cazuri celebre la care Vladimir Belis si-a adus contributia ca medic legist. Acesta si-a amintit astfel de cazul celui mai cunoscut criminal in serie din Romania, Ion Ramaru, a treia victima a acestuia fiind autopsiata de profesorul Vladimir Belis. Acesta a dat detalii despre modul de operare al criminalului si despre modul in care acesta a fost prins. Si-a amintit, cu aceeasi ocazie, detalii legate de autopsiile efectuate scriitorului Marin Preda,  disidentului Nicolae Ursu – omorat in detentie in 1985 in urma batailor primite, a Mihaelei Runceanu si a lui Ioan Luchian Mihalea, acestia din urma fiind doi cunoscuti artisti, victime ale unor crime care au socat la vremea lor opinia publica.

Cele mai grele si totodata cele mai tragice evenimente in care a fost nevoie de expertiza medicului legist Vladimir Belis, precum si a altor colegi din bransa, au fost, in opinia acestuia, cutremurul din 1977, cand la INML au fost aduse 1.500 de victime decedate si evenimentele din 1989, cand la acelasi institul s-au autopsiat, pe banda rulanta, peste 500 de persoane decedate, ucise in timpul manifestarilor din Bucuresti.

 

vladimir Belis decoratNascut la data de 1 mai 1930, profesorul Vladimir Belis a absolvit cursurile UMF Carol Davila in 1954, iar doi ani mai tarziu si-a inceput activitatea de medic legist, activitate pe care si-a desfasurat-o neintrerupt, timp de 50 de ani, pana in prezent. In aceasta perioada, timp de peste 10 ani, intre 1989 si 2001, a fost director al Instututului National de Medicina Legala Mina Minovici, in paralel, desfasurandu-si activitatea didactica la catedra UMF Carol Davila, unde preda incepand din 1959, pana in prezent. In 1967 a obtinut titlul de doctor in stiinte medicale, iar din 1990 detine si titlul de profesor.

In cei 50 de ani de cariera a publicat peste 185 de lucrari stiintifice, comunicate si cursuri, devenind in 1973 membru al Academiei Internationale de Medicina Legala, iar din 1995, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale.

In anul 2000, ca o recunoastere pentru contributia pe care si-a adus-o la elaborarea Legii transplantului de organe, a fost decorat de Emil Constantinescu, presedintele de atunci al Romaniei, cu Ordinul National pentru Merit in grad de Mare Ofiter.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Pătrașcu Claudiu spune:

    Eu am 17 ani, sunt la liceu dar mai departe îmi doresc să intru la Facultatea de Medicină, după care să aleg specialitatea Medicină Legală. Mă documentez foarte mult despre ea și îmi doresc să lucrez în domeniu.

  2. Dr. Ioan Dragusin spune:

    L-am avut profesor la medicna legala in anul 1980!
    Sa traiti multi ani frumosi si sanatosi domnule profesor!

Adaugati un comentariu


 

*