Progrese sub asteptari, dar rezultate imbunatatite in chirurgia pancreatica

8 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta este opinia medicului Irinel Popescu, exprimata cu ocazia sesiunilor stiintifice pe aceasta tema, organizate de Spitalul Militar Central.

 

DSC_0144-535x354Asa dupa cum Sanatateabuzoiana.ro informa zilele trecute, la acest sfarsit de saptamana, Spitalul militar Central a organizat doua manifestari stiintifice la care au participat importante personalitati ale lumii medicale romanesti si internationale. Principalele subiecte de discutie in cadrul celor doua manifestari au fost patologia pancreatica si rolul practic al endoscopiei, primul dintre subiecte facand obiectul unui curs international organizat cu aceasta ocazie, iar cel de-al doilea fiind dezbatut in cadrul unui workshop. Printre cei mai importanti invitati s-au numarat profesorii Marco Giovannini si Peter Hegyi, care au prezentat ultimele noutati in materie de patologie pancreatica. De asemenea un subiect ce a starnit interesul participantilor l-a constituit ecografia zonei pancreatice, zonei capului pancreasului si posibilitatea de a dignostica prin punctie si examen citologic leziunile situate in capul pancreasului, aceasta fiind o metoda practicata din  ce in ce mai mult in Romania.

 

DSC_0122-535x354

Dr. Irinel Popescu

Printre personalitatile vietii medicale romanesti care au participat la cele doua manifestari s-a numarat si medicul Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale si  seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni. Cu aceasta ocazie, medicul a declarat ca rezultatele cu care se opereaza pancreasul in Romania sunt mai bune decat cele de pana acum, insa progresele facute nu sunt pe masura asteptarilor. „In calitate de chirurg as mentiona ca in cadrul simpozionului au fost abordate aspecte chirurgicale ale tratamentului afectiunilor pancreasului, in primul rand al cancerului de pancreas aceasta afectiune care ucide anual foarte multi oameni si in care progresele de pana acum nu sunt pe masura asteptarilor. Totusi ele fac diferenta si in momentul de fata putem spune ca rezultatele cu care se opereaza pacnresul in prezent sunt mai bune decat cele de pana acum”. In opinia sa, pentru ca aceste rezultate sa se imbunatateasca si mai mult iar progresele in domeniu sa fie pe masura asteptarilor, este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in centre de excelenta care sa aiba specialisti cu expertiza necesara, fiecare in domeniu lui.

 

DSC_0111-535x354In prezent, astfel de centre de excelenta exista in Bucuresti, Cluj si Iasi. In legatura cu necesitatea acestor centre, medicul Irinel Popescu a mai precizat ca „din punct de vedere al organizarii unui sistem de sanatate este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in asa numite centre de excelenta. Acestea trebuie sa se caracterizeze prin specialisti care sa aiba expertiza necesara fiecare in domeniu lui, in primul rand, si care sa fi probat in timp rezultate, iar in al doilea rand, prin caracterul multidisciplinar prin constituirea unor echipe din care fac parte gastroenterologi, anatomopatologi, radiologi, chirurgi. Este singura maniera prin care resursa de care dispune un sistem de sanatate fie constituita eficient si prin care populatiei sa i se poata oferi cele mai bune rezultate care se pot obtine in prezent in bolile pancreatice. Astfel de centre de excelenta se afla pe platforma Fundeni, unde este o clinica de gastroenterologie puternica, un serviciu de anatomopatologie foarte calificat, un serviciu de radiologie si centrul de chirurgie pe care il conduc. As mentiona si Institutul de Gastroenterologie si Anatompatologie din Cluj, cu bune rezultate in afectiunile pancreatice, de asemenea Iasiul a fost tot timpul un centru puternic, ramane poate doar sa isi doteze posibilitatile si fortele pe care le are, iar in Bucuresti Spitalul Militar Central, care are specialisti foarte calificati”.

 


Adaugati un comentariu


 

*