Proiect pilot de educatie medicala si prim ajutor, extins la nivel national

3 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Programul se adreseaza elevilor din scolile generale si este sustinut de voluntari si specialisti din cadrul serviciilor de Ambulanta, care ii invata pe copii tehnicile de baza in acordarea primului ajutor si modul in care trebuie sa actioneze in cazul in care se confrunta cu o urgenta medicala.

 

sunt primul ajutor-proiectIn urma cu doi ani, la initiativa Mihaelei Arion, in municipiul Bucuresti era demarat un proiect ce isi propunea organizarea unor cursuri de educatie medicala si de prim-ajutor in scolile Capitalei. Initiativa a fost sprijinita de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, ai carui specialisti au acceptat sa se implice in sustinerea acestor cursuri. Primul pas a fost facut, la vremea respectiva, prin lansarea ghidului de educatie medicala si prim ajutor  „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, care s-a constituit intr-un fel de manual pentru cursurile de educatie medicala si prim-ajutor oferite elevilor din scolile generale.

Pana in prezent, cursul s-a desfasurat in 12 clase ale unor scoli din Capitala, fiind sustinut de voluntari si specialisti care ii invata pe copii cand si cum sa sune la 112, manevre de prim ajutor Totodata li se ofera informatii despre alimentatie, igiena si comportament in situatii de urgenta. Gandit initial ca un proiect pilot care sa se desfasoare la nivelul Bucurestiului, programul a starnit intre timp interesul celorlalte inspectorate scolare din tara, care si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini astfel de cursuri si in scolile din subordine, ideea fiind si pe placul specialistilor de la Serviciile de Ambulanta Judetene, care s-au oferit sa tina aceste cursuri in scoli.

 

educatie sanitaraIn aceste conditii, in care cererea din celelalte zone ale tarii incepuse sa fie destul de mare, in luna mai a acestui an a fost facut urmatorul pas privind extinderea proiectului la nivel national, constand in lansarea  unui site dedicat acestui program. Acesta poate fi accesat la adresa www.suntprimulajutorjunior.ro si contine ghidul de educatie medicala si prim-ajutor „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, pe capitole, o sectiune dedicata proiectului pilot de educatie medicala si prim-ajutor pentru copii, fotografii realizate in cadrul acestuia si aparitiile proiectului in media, dar si testimoniale ale participantilor la evenimentele precedente.

Totodata, cu ajutorul informatiilor obtinute de pe site de catre cei interesati, a fost posibila extinderea proiectului in alte doua judete. Incepand din aceasta saptamana, elevii altor 15 clase din Cluj si 76 de clase din Sibiu vor urma acest curs de educatie medicala si prim-ajutor, cu sprijinul serviciilor judetene de Ambulanta, inspectoratelor scolare din cele doua judete si al specialistilor din cadrul Serviciului Unic pentru Apeluri de Urgenta 112.

 

Mihaela Arion

Mihaela Arion

Despre acest curs, initiatoarea proiectului, Mihaela Arion, spune ca ii invata pe copii sa aplice si sa execute corect manevre de salvare a vietii, notiuni de igiena si de prevenire a afectiunilor transmisibile si notiuni privind modul de organizare, functionare si utilizare a Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Totodata, acestor cunostinte li se adauga si insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea nocivitatii obiceiurilor cu mare risc precum consumul de droguri, alcool si tutun, rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange si prevenirea riscurilor situatiilor de urgenţa in scoli si in afara lor.

„Daca incepem devreme sa ne educam copiii, daca incepem devreme sa le acordam atentia cuvenita, sigur vom avea niste adulti pregatiti, niste adulti sanatosi. Practic, asta urmarim cu aceste ore de educatie sanitara. Pe langa faptul ca ne ajutam pe noi toti invatandu-i tehnici de prim-ajutor, ii ajutam pe ei sa creasca sanatosi, sa fie adulti sanatosi, sa invete noţiuni de igiena, sa se fereasca de boli transmisibile si sa intervina atunci cand langa ei se produce un accident acasa, la scoala si ei pot interveni la un anumit nivel”, a mai declarat initiatoarea programului care se va extinde si in alte judete.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*