Recomandari pentru tratarea entorselor

24 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Pe langa consultul unui medic ortoped, care aeste absolut necesar intr-o astfel de situatie, durerile provocate de aceste leziuni pot fi calmate si folosind metode „babesti”, care s-au dovedit eficiente.

 

entorsa 2In aceasta perioada, cand din cauza zapezii si ghetii spitalele si cabinetele medicale din ambulatoriu sunt pline de pacienti traumatizati in urma unor cazaturi, este bine sa stim cum trebuie sa procedam in caz de entorse, care sunt cele mai frecvente leziuni ale articulatiilor.

Potrivit specialistilor in ortopedie si traumatologie, entorsele apar, de obicei, in urma suprasolicitarii articulatiilor, fiind localizate cel mai adesea la glezna, incheietura mainii, genunchi si laba piciorului. Entorsa se produce atunci cand tesuturile moi din jurul oaselor sunt intinse peste masura, iar efectul este o durere vie care se resimte imediat, in zona afectata, dupa care articulatia incepe sa se inflameze. In momentul producerii, multe personae au senzatia de rupere a ligamentelor sau simt o trosnitura. Cu toate ca, de obicei, nu este o leziune severa, mai ales daca nu se rup ligamentele, entorsa necesita un tratament corect, pentru a preveni complicatiile. Acestea pot fi imediate (deschdiderea articulatiei, sange in articulatie, ruperi ale vaselor – risc de paralizie sau cangrena), dar pot aparea si mai tarziu (necroza aseptica- moartea unui tesut osos, compresiuni nervoase, calcifiere ale hematoamelor).

 

entorsaDupa aplicarea masurilor de prim ajutor, ininate de a apela la orice remedii este necesara prezentarea la un medic ortoped, pentru ca acesta sa stabileasca diagnosticul corect, dupa ce va constata daca este vorba despre o entorsa si nu despre o leziune mai grava si apoi va stabili conduita terapeutica.

In cazul unei entorse, primele masuri care trebuie luate sunt indepartarea hainelor si bijuteriilor din zona articulatiei lezate. Chiar dupa primele minute dupa producerea traumei este necesara protejarea zonei afectate cu o fasa elastica, sub forma cifrei 8, care ajuta la reducerea umflaturii si diminuarea durerii. Atentie, nu trebuie strans prea tare, pentru ca blocheaza circulatia sanguina.

Este necesara, totodata, evitarea fortarii articulatiei afectate si se aplica gheata sau dispozitive de crioterapie, pentru calmarea durerii, aplicarea unei comprese si bandajarea zonei afectate, iar in final, membrul afectat trebuie ridicat deasupra nivelului inimii, pentru a reduce edemul prin favorizarea intoarcerii venoase. Trebuie avut grija, insa, ca gheata sa fie aplicata pe locul afectat nu mai mult de 15-20 de minute, dupa care se indeparteaza aceeasi perioada de timp si se aplica din nou, aceasta operatiune alternativa efectuandu-se pe parcursul a 24 de ore. Zona trebuie sa amorteasca usor si sa se inroseasca, nu sa se albeasca si sa reduca circulatia mai mult decat trebuie. De retinut ca gheata nu trebuie folosita la persoanele cu deficiente circulatorii, boli cardiovasculare sau diabet.

 

entorsaIn cazul in care medicul a confirmat diagnosticul de entorsa, pe langa tratamentul recomandat de acesta se pot folosi si remediile naturiste. In acest scop, foarte eficiente sunt cataplasmele cu sare grunjoasa si ceapa. Ingredientele se pun intr-un saculet din panza sau tifon, iar cataplasma se lasa pe zona afectata toata noaptea.

Un alt remediu naturist indicat pentru reducerea inflamatiei il reprezinta frunzele de varza aplicate pe locul entorsei, caz in care cataplasmele cu frunze de varza se schimba de mai multe ori pe zi. Tot sub forma de cataplasme se pot aplica radacina si frunzele de brusture sau frunzele de pelin.

Efecte benefice au si uleiurile esentiale din flori de sunatoare, cimbrisor, menta, lavanda sau unguentele antiinflamatoare din galbenele, arnica si tataneasa, cu care se maseaza, usor, locul entorsei.

Un alt remediu se prepara dintr-o lingura cu miere de albine, o lingura de sare si un albus de ou care se omogenizeaza si se aplica pe entorsa, dupa care se bandajeaza.

De retinut! Trebuie evitata pe cat posibil fortarea articulatiei, pana la refacerea ei completa, pentru ca o repetare a aceluiasi traumatism creste riscul de a dobandi o instabilitatea a articulatiei, caz in care va fi nevoie de multa fizioterapie si mult timp pentru a o corecta. Cu cat varsta este mai inaintata sau instabilitatea mai veche, cu atat mai grea este recupererea, aceasta fiind posibila doar partial.

 


Adaugati un comentariu


 

*