Registru Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, înființat de Spitalul Clinic de Copii „Grigore Alexandrescu”

16 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Registrul a fost înființat de Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri, condusă de prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, în cadrul unui proiect de prevenire a arsurilor la copii. 

 

Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi – un instrument digital care permite urmărirea pe termen lung a pacienților care au suferit arsuri, indiferent de centrul unde au fost trataţi sau de domiciliul acestora. Registrul este o bază de date în care vor fi înregistraţi pacienţii cu arsuri grave, care va cuprinde date precum numărul arsurilor înregistrate la copii şi adulţi, locurile unde sunt tratate şi etiologia acestora, astfel încât toţi medicii de specialitate să aibă acces la dosarul şi la istoricul acestor pacienți, iar în cazul în care un pacient se mută în alt oraş sau îşi schimbă medicul curant, acesta să poată verifica ce intervenţii a suferit respectivul pacient, ce medicamente a primit și la ce proceduri a fost supus, așa cum a precizat prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, cu ocazia anunțării rezultatelor campaniei „Stop arsuri”, derulată de clinica pe care o conduce.

Pentru a putea fi implementat la nivel național, noul registru are însă nevoie de aprobarea Ministerului Sănătății, a precizat medicul, amintitnd că se lucrează și la o nouă bancă de piele. În același timp a atras atenția că sunt prea puţine locuri pentru tratarea persoanelor cu arsuri grave, la nivel național.

 

10.000 de copii cu arsuri într-un an

 

Prof Dr Dan Mircea Enescu

Pericolul producerii de arsuri la copii este ridicat în România, în special în cazul copiilor mici. Potrivit estimărilor, anual, peste 10.000 de copii români suferă arsuri care necesită asistenţă medicală de urgenţă, iar 600 – 800 sunt tratați în Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri de la „Grigore Alexandrescu”. Peste 400 dintre ei prezintă arsuri grave, iar aproximativ 100 sunt în situații critice și necesită luni sau chiar ani de tratament.

Noi tratăm cam 98% din numărul de copii arşi şi vreo 2% sunt trataţi la Iaşi. În rest, nu mai tratează nimeni, decât în secţii de chirurgie pediatrică. Centrul nostru are acreditările necesare. Pentru arsuri este important să ştim unde sunt trataţi, care sunt regiunile din ţară cu cele mai multe arsuri, cu ce lichide sunt provocate arsurile sau dacă sunt prin flacără. Noi tratăm cam 400 de copii între 0 şi 4 ani, într-un an, dar trebuie știut că această arsură se poate rezolva parțial pe parcursul internării, până se acoperă tegumentar, după care pacientul este considerat vindecat şi pleacă acasă, dar cicatrizarea și recuperarea durează 2-3 ani, poate chiar mai mult”, a explicat prof. dr. Dan Mircea Enescu, șeful clinicii. Potrivit acestuia, fiecare pacient trebuie urmărit „până își termină evoluția”, astfel încât să nu rămână cu sechele – cicatrici majore, retracții de mână, de față, probleme de mers etc. -, iar pentru urmărirea acestei evoluții, Registrul Național de Arsuri este de mare ajutor.

 

Campanie de responsabilizare a părinților

 

Prof. dr. Dan Mircea Enescu a anunţat că a coordonat o campanie de conştientizare privind arsurile la copii, derulată de Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Medicale şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Întrucât principala cauză a producerii arsurilor la copii este neglijenţa sau neatenţia părinţilor, a fost lansată şi platforma de comunicare „Stop Arsuri, al cărei slogan este „Nu fi un părinte fantomă!” și care se adrezsează cu precădere părinţilor de copii mici.

În cadrul campaniei au fost create şi distribuite materiale informative precum broşuri, flyere, o carte de benzi desenate educative, o revistă pentru adolescenţi, poveşti audio, un documentar, precum şi tutoriale video de prim-ajutor, pentru a-i ajuta pe părinţi să îşi protejeze copiii de arsuri sau să intervină în eventualitatea unei arsuri. Totodată, peste 700 de familii defavorizate au beneficiat gratuit de truse de prim ajutor în caz de arsură şi de instruire privind acordarea primului ajutor, din partea personalului medical, iar peste 100 de copii cu arsuri grave au primit gratuit echipamente compresive, unguente şi tratament pentru reducerea cicatricilor.

De asemeena, în 20 de localităţi din mediul rural s-au desfăşurat activităţi de prevenţie și au fost susţinute cursuri de prim ajutor în diferite şcoli din ţară, iar 3.000 de medici de familie din zone cu acces redus la instruire au fost informaţi cum trebuie abordate corect arsurile și vor primi materiale informative. 

 

Prevenția și intervenția rapidă, vitale

 

Dan Mircea Enescu (foto arhiva)

„Este imperios necesar să educăm părinţii în ceea ce priveşte pericolul producerii de arsuri la copii. Prevenţia este vitală, la fel şi intervenţia rapidă şi corectă, care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, precum şi dintre o cicatrice discretă şi semne vizibile pentru tot restul vieţii. Mi-aş dori ca prin campania «Stop Arsuri» să reuşim să reducem aceste cifre şi să prevenim cât mai multe accidente tragice”, a atras atenția prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, cordonatorul campaniei.

Dacă majoritatea pacienţilor cu vârsta sub 4 ani, spitalizaţi cu arsuri, au suferit leziuni prin contact cu lichide fierbinţi (65%) sau cu obiecte încinse (20%), copiii de peste 4 ani sunt de mai expuşi arsurilor prin flacără deschisă, iar copiii şi tinerii din mediul rural, în urma implicării în activităţi gospodăreşti.

În cazul adolescenţilor, riscurile de arsuri sunt generate mai ales de comportamente teribiliste şi provocările anturajului – electrocutarea ca urmare a tentativelor de a se urca pe garnituri de tren ori jocul cu petardele. În unele cazuri rezultatul este fatal, în altele rămân sechele majore, iar recuperarea este anevoioasă şi durează mai mulţi ani.

Potrivit unui studiu calitativ și cantitativ realizat în cadrul campaniei, majoritatea românilor (54%) nu ştiu cum ar trebui să acţioneze corect într-o situaţie de urgenţă, iar o parte din părinţi apelează încă la leacuri „băbești”, ceea ce duce, de multe ori, la suprainfectarea plăgilor.

Campania „Stop Arsuri” este implementată în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui model de prevenţie şi intervenţie inovativ pentru pacienţii arşi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*