REPORTAJELE SB: Parfum de lavanda dinspre Vulcanii Noroiosi, in carul cu sanatate al romanilor
Par tufe impresionante care coloreaza in mov muntii dinspre Vulcanii Noroiosi. 5.000 de metri patrati cu planta care ar trebui sa dea satsifactii financiare cultivatorului si un saculet cu sanatate celui care sties a puna pret pe ea. La capat de drum judetean 203K, fix la Maracineni, parfumul se intensifica si devine educat, sta cuminte, pus la pachet intr-un sapun care, folosit asa cum spune cea care stie bine, face minuni pentru sanatatea noastra.
Cine si-ar inchipui ca un medicament poate sa miroasa atat de frumos? Uleiurile de levantica, folosite de mult timp la fabricarea parfumurilor, sapunurilor si sampoanelor, se utilizeaza si la ameliorarea starii de anxietate si a insomniei. Exista chiar dovezi stiintifice care arata ca unul dintre compusii acestor uleiuri poate juca un rol important in tratarea cancerului, avand capacitatea de a bloca celulele canceroase moi, cum ar fi cele de la ficat, sani sau prostata.
Haideti, asadar, sa pariem impreuna pe lavanda si sa o cunoastem pe tanara Carmen Nuta care, din pasiune pentru sanatate, pentru frumos si pentru lucrul bine facut, cultiva lavanda, produce ulei esential din aceasta planta si face sapunuri in care pune uleiul acesta aromat, cu proprietati benefice. Se face, clar, de-un car cu sanatate … din lavanda!
De multa vreme nu am mai scris un subiect cu atata savoare, cu asa pasiune si cu o rabdare neasteptata. Dar relaxata? Pai, si relaxata, caci am inca prezent mirosul de aur mov din atelierul lui Carmen Nuta. Eram sigura ca va starnesc interesul fara sa scriu mai mult de patru randuri. Intamplator sau nu, inainte sa ajung sa o cunosc pe doamna Lavanda (cum o-am zis, in gluma), am facut subit o pasiune pentru produsele cu lavanda – solutia pentru curatat gresia, sprayul de camera, balsamul de rufe, sapunul lichid de pe chiuveta. Si a venit dintr-un apel unic si subiectul.
Lavanda din Muntii Buzaului da in copt si i se simte parfumul pana la intrarea in Maracineni, unde devine sapun. Opresc masina si intreb un grup de muncitori in salopete daca stiu unde este fabricuta de lavanda. In gluma, unul imi zice ca „aaaa, de-aia merge bine la oamenii astia cu afaceri de la cap de pod ca-i cu lavanda aici!”…
Ce pot eu sa zic? Zambesc, zic ca ei si merg mai departe. Gasesc poarta din fier forjat si dau de miros. Semn bun. Apare, instantaneu, si Carmen Nuta.
Ma simt ca in reclama cu mirosul care iese pe sub usa. Chiar iese… Dau de racoare si de buchete de lavanda, de sapunuri si o doamna atat de implicata in subiect incat e pacat sa nu dam bice discutiei serioase. Din nota de final aduc aici o informatie. Carmen este la baza meteorolog, iar acum are diploma de make up artist si hairstylist, dar pune pret pe pasiunea omului de a face ceva cu insemnatate, deci nu pledeaza pentru opt ore legata de birou cu sporuri, bonuri de masa garantate si vechime asigurata. Semn ca a cerut unei banci imprumut ca sa cultive lavanda si sa cumpere distilatorul. Jumatatea de hectar cu lavanda este in Deleni, zona dintre Vintila Voda si Scortoasa, un sat in care stii sigur ca vesnicia a ramas cea care mosteneste pamantul, in timp ce oamenii si-au pierdut si din varsta si din puteri, dar si din dorinta de a mai munci naprasnicul pamant. Acolo i-a fost bunicul, iar acum, tatal ei sta cu ochii pe o cultura care il face curios, an de an.
Levantica, spun fitoterapeutii, este planta de care ai nevoie atunci cand esti incordat sau suferi de anxietate. Cercetatorii au descoperit ca favorizeaza tipul de unde cerebrale asociate cu relaxarea. Nu este intamplator, asadarar, faptul ca uleiurile de masaj contin adesea levantica. Uleiul acestei plante este absorbit usor de piele, iar efectul lui sedativ asupra sistemului nervos central te ajuta sa te relaxezi.
Dar, hai s-o ascultam pe doamna aceasta cu studii si diplome in alte domenii, cum a ajuns sa puna pret pe lavanada si sa faca din asta o afacere frumos mirositoare, la propriu si la figurat. „Sotul meu este pasionat de apicultura. Pasiune ce vine de la bunic. Intr-o discutie cu un client s-a pus problema daca are miere de lavanda. M-am apucat de citit si pe masura ce citeam ma indragosteam de aceasta planta. Am zis ce-ar fi, mai, sa avem propria noastra cultura? Sa o ingrijim singuri, fara pesticide si alte substante chimice, caci zona bunicului ne permite… Asa am cercetat piata, am luat butasi din tara si am plantat, acum trei ani. Prima recolta am facut-o buchete buchete si am pus-o la uscat, caci nu e asa cum se zice… adica te imbogateste rapid! Daca nu esti intr-o asociatie, daca nu ai contracte ferme, nu razbesti in piata. Vinzi lavanda buchetele la piata, dar nu pentru asta am pus cultura. Noi am vrut sa dezvoltam cultura, dar nu avem acolo la Deleni forta de munca. Si… uite-asa! Anul trecut am cules-o, am tinut-o asa uscata in buchete, pana ne-am luat distilatorul. A stat intr-un pod”.
Carmen Nuta zambeste si arata spre produsele ei. Au trecut minute bune si ma simt eu insami mai bine, destresata. Ii spun si imi confirma ca „asa si trebuie sa se intample, caci e un beneficiu al lavandei. Dar sa va spun ceva. Oamenii, cand cumpara un produs cu lavanda, prima data il miros. Dar nu acesta este beneficiul numarul unu. Prima data sunt importante uleiurile naturale din care se produce si care fac numai bine pielii si vndeca anumite dermatite. Fata de sapunul, mai bine zis, detergentul din piata, chiar e un pumn de sanatate. Mentionez insa ca nu trebuie sa te gandesti ca folosind de doua ori sapunul cu lavanda la dus, vei constatata ca a si caut minuni! Nu! Trebuie sa treaca o perioada, pentru a se vedea efectele. Se foloseste la copilul cu varsta mai mare de doi ani, iar la adulti, fara exceptie. Eu zic ca macar pentru copii ar trebui sa-l avem. Pentru cei mici produc sapunul de Marsilia, care are foarte mult ulei de masline, nu miroase foarte puetrnic si asta pentru ca uleiul esential nu se foloseste niciodata ca atare, ci combinat. Uleiul esential folosit in exces poate fi iritant. Eu fac sapunuri cu piure de castravete care inlocuieste apa si care este indicat pentru ten. E bland si emolient. Spun clar, fara soda nu se face sapun. Apa, soda, uleiuri si unturi. Se face reactia de saponificare in care rezulta glicerina, iar un sapun handmade bio, asa cum face eu, trebuie sa fie maturat o luna. In el nu ramane soda, dupa 24 de ore de la fabricare”, ne explica specialistul, procesul tehnologic, care trebuie respectat cu strictete, daca vrei sa obtii produse de calitate.
„Au luat acum o amploare marturiile de nunta si botez. Miros foarte bine, pentru ca sunt cu ulei essential de citronella si anason. Trebuie sa mai stiti insa ca acesta trebuie consumat si nu depozitat in sifonier, pentru haine! Sigur acest sapun nu ramane pe masa de petrecere!”, zambeste larg Carmen Nuta si strange in palma un sapun care intruchipeaza doi tineri.
Mai trag o data aer proaspat si racoros in piept si cer detalii despre certificarea bio. „Acum am trimis la un laborator specializat actele pentru certficarea bio. Nu au cum sa nu ne dea pentru ca noi avem lavanda netratata, uleiul essential este bio, iar ceea ce cumparam este la fel pentru ca am avut de parcurs un drum sinuos pana am gasit produse cu adevarat bio astfel incat si eu sa pot scrie pe eticheta sapunului meu ca e bio. Nu sunt ieftine aceste materiale. Untul de Shea, cocos si cacao se importa si costa. Noi mai venim cu ceaiurile si maceratele de plantele medicinale, cu sucuri si piueruri din fructe si legume. Am plecat de la pasiune si dragostea pentru a face asa ceva, suntem la inceput si nu am tras linie… Zic noi, pentru ca muncim toti, intreaga familie. Ne adresam tuturor oamenilor si incercam sa ne educam consumatorul. Produsele noastre nu pot fi vandute decat foarte putin in targ; am avut de curand experienta Buzau Fest de la Sarata Monteoru. M-am bucurat insa ca le-am exlicat oamenilor beneficiile unui sapun in general si al unui sapun bio, in special, care curata dar actioneaza si ca un tratament pentru piele”.
Carmen ia in mana o bucata total lipsa de atractivitate. Este un sapun care seamana cu cel facut in curte, odinioara, de bunica. Dar… „americanii sunt innebuniti dupa acest sapun. Este cu lapte de capra luat chiar din ferma de capre. Laptele de capra are ph-ul asemanator cu cel al pielii omului si atunci se completeaza foarte bine. Daca nu as visa ca va fi si bine nu as putea sa merg mai departe! Stiu ca sunt multi producatori de lavanda si multi care fac sapun handmade, dar nu toti ajung sa vanda cu acte in regula, pentru ca legislatia noastra ne trateaza pe toti la fel. Esti mic sau mare, patesti la fel, legisatia este stufoasa. Atunci… multi raman doar sa produca pentru cunoscuti, prieteni, familie. Nu e corect!”.
Un final de discutie neplacut! Dar mai intreb ceva. Carmen Nuta vinde cu ajutorul Facebookului si sunt oameni care au deja incredere in ea. Clientii ii dau speranta si o imbarbateaza prin aprecieri si incurajari. In scurt timp, poate o saptamana, lavanda de la Deleni se va coace pe deplin. Se face de cules. Poate fi ceva mai frumos, mai destresant decat sa te afli intr-un lan cu lavanda si sa faci buchete, buchete?
Si, ca sa nu inchei fara a va pune la curent si cu cateva dintre beneficiile terapeutice ale lavandei, va spun ca uleiul obtinut din aceasta planta este eficient in ameliorarea cefaleei, iar daca aplici 2-3 picaturi de ulei pe tample si masezi usor, simti ca durerea iti scade simtitor.
Medicii recomanda ceaiul de levantica pentru imbunatatirea digestiei. Uleiurile din aceasta planta relaxeaza muschii netezi ai tractului digestiv, calmand crampele gastrice si intestinale.
Substantele continute de levantica distrug bacteriile si previn infectarea ranilor sau zgarieturilor. Lavanda poate vindeca tesuturile, stimuland cresterea de celule noi si ajutand la cicatrizarea ranilor, dar te scapa si de durerile de urechi!
Este ideala pentru persoanele care au probleme cu somnul, adorm greu sau se trezesc des in timpul noptii, prelungind calitatea si durata somnului.
In cazul acneelor, a pielii uscate sau a tenului gras, lavanda sare in ajutor si are efect imediat, prin aplicarea compreselor cu infuzie, in zona afectata.
Lavanda este perfecta si pentru diminuarea matretii. Se aplica 15 picaturi de tinctura de lavanda in 2 linguri de ulei de masline, se incalzeste putin si se aplica pe parul umed, masand usor scalpul. Se pune apoi o masca de dus peste par si lasa solutia sa actioneze aproximativ o ora, inainte de samponare. Pentru un efect de durata se foloseste acest „tratament” o data pe saptamana.
Esenta de lavanda, utilizata in mod corect, poate duce la indepartarea durerilor musculare. Se toarna cateva picaturi de lavanda in cada cu apa fierbine si, dupa 15-20 de minute de ralaxare, durerile dispar. Pentru a mari efectul se maseaza zonele dureroase cu ulei de masline, in care toarna cateva picaturi de tinctura de lavanda.
Buna ziua, sunt din Buzau si as dorii sa iau legatura cu doamna Carmen, poate ma puteti ajuta
Eu sunt producator de ingrasamant bio – tel.0742455430
Va doresc o zi buna si succes in ceea ce faceti!