REPORTAJUL DE DUMINICA: Terapii de revigorare, dupa Sarbatori

4 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

masa in familieNe vaitam o jumatate de an ca nu avem din ce sa intindem o masa de sarbatori pentru a fi in randul lumii si, cand e sa vina ele, sarbatorile, epatam. Masa ne e mai plina ca oricand, ba chiar are pe ea bucate care nu ne sunt nici pe plac si nici conform dorintei vreunui apropiat invitat, dar sunt in trend, deci le avem si noi.

Am mai trecut cu rasuflarea pe jumatate taiata de o serie de sarbatori de iarna si, de maine, dam start intru totul unui nou an de munca. Unii dintre noi nu am avut zile perfect libere, dar vorbesc despre masa mare a oamenilor muncii. Dar oare am reusit sa ne ridicam de la masa? Mai vine si Boboteaza, apoi, agil si Sfantul Ioan, care ne trage iar de-a stanga tacamurilor de servit si iar ne imbuibam. E randul salatelor de tot felul, dar carne sa aiba la baza, romanul e adeptul chitiei si al randului doi, daca nu cumva trei, de sarmale. Sa-l omenim si pe acest Sfant si mai apoi sa cugetam la ceea ce am facut.

 

Multi buzoieni au ajuns la urgenta

Multi buzoieni au ajuns la urgenta

Eu am zis sa pun putin echilibru si in aceste sarbatori si sa schimb canalul cand aud stiri care spun despre numarul romanilor carora le-a venit rau, mancand. Inca suntem o natie care se vaita in mod fals. Avem de toate, dar nutrim la ce credem ca are mai bun cel de langa noi.

Haideti sa evaluam atitudinea noastra fata de mancare si sa ne dam seama ca nu am pus gura pe o felie de gogonea murata sau de varza murata taiata franjuri, piperata si stropita putin cu ulei ca o salata perfecta, ci am preferat patru-cinci sarmale cu varza asortata, mamaliga si doua linguri de smantana, mai apoi doi carnati si o felie de friptura cat palma, mancate doar cu paine, zece centimetri de caltabos si patru linguri de salata boef, iar la final, peste 200 de grame de tort si cateva prajituri de-ale casei pline de unt sau margarina, plus frisca.

Toate, la o singura masa. Si au fost pana acum 11 zile a cate doua-trei mese copioase. Parca ii vad pe medici fracandu-si mainile…. ma rog pentru sanatatea lor! Asa imi spune o asistenta de la Chirurgie, ca se roaga personalul medical in astfel de zile. Si daca e sa nu fim cumpatati, atunci sa trecem si prin asa ceva.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor, medic de familie, ne recomanda ca dupa aceasta perioada, in care mai toti am facut excese culinare si unii chiar si bachice, sa facem o pauza si sa avem un pic grija de sanatatea noastra. Este absolut necesar sa refacem intrucatva echilibrul organic pe care l-am neglijat sau chiar l-am dereglat prin abuzurile din perioada Sarbatorilor. In primul rand ar fi bine sa apelam la o alimentatie sanatoasa, bazata pe mancaruri usoare, sa consumam multe legume, fructe si zarzavaturi si cel putin doi litri de apa zilnic, pentru ca organismul sa se hidrateze corespunzator si sa elimine o parte din toxinele acumulate. Mai trebuie neaparat sa facem miscare: putem merge la sala, la fittness, la patinoar, iar daca nu avem timpul necesar, putem face miscare urcand si coborand scarile blocului in care locuim (daca stam la bloc). Ar fi bine ca cel putin in urmatoarele saptamani sa renuntam la deplasarile cu masina daca mergem pe distante mici, sa ne plimbam in parc sau cel putin sa mergem pe jos, in aer liber, cel putin 30 de minute in fiecare zi. In felul acesta ajutam organismul sa se refaca si ne mentinem sanatatea la parametri optimi. Si, foarte important, persoanele diagnosticate cu afectiuni cronice, este neaparat necesar sa respecte ‚cu sfintenie” indicatiile medicului curant si sa-si administreze tratamentul prescris.

 

tratamente sarata monteoruExista insa si alternativa la care romanii ceva mai relaxati decat noi, cei care trudim cam toate zilele din an, aleg sa apeleze. La jumatatea sarbatorilor de iarna pleaca in statiunile balneoclimaterice puse la punct cu centre spa sau merg in zone in care s-au infiintat clinici private ce le ofera confortul necesar. Acesti romani care au creat, de vreo zece ani, un trend al vacantelor de iarna, cautand terapiile de revigorare sau de detoxifiere.

In primul exemplu se incadreaza acei romani care vor sa alunge cumva stresul zilelor de munca de peste an, iar in al doilea, mai ales tinerii acre au inavatat sa tina la propriul corp.

Nu departe de orasul Buzau, batrana doamna a turismulu balnear din Romania, Statiunea Sarata Monteoru – hotelul Ceres fiind in proprietatea Casei de Pensii Buzau si, implicit, a Ministerului Muncii, ne momeste cu spa-ul pus la punct inca de la sfarsitul anului 2012. Intru in hotel pentru a afla ce pariu a pus directorul Sorin Condrache cu existenta in piata a resortului pe care il conduce. Sunt insa putini turisti si mai putini cei care aleg tratamentul cu apa sarata cu care ar fi bine sa ne facem un obicei de a ne imprieteni pe tot parcursul anului.

 

monteoru -bai galvaniceNe uitam cu jind la ceea ce se intampla la Baile Felix, ba chiar batem sute de kilomteri pana acolo pentru o baie termala. Buzaul poate iesi si el, din nou in lume, cu spa-ul de la Monteoru, dar ceva il tine pe loc. Sa fie lipsa de pricepere a celor de aici in a-si promova serviciile? Sa fie insatisfactia unora dintre cei care au mai fost pe aici fata de serviciile si disponibilitatea personalului?

Condrache spune ca aici se gasesc izvoare cu un grad ridicat de mineralizare, pana la 513 g/litru. Ne-am diversificat gama de proceduri. Avem de la electroterapie, la laserterapie, la kinetoterapie, la termoterapie, la bazine pentru kineto, cazi pentru bai sarate si bai de plante. Cam toata gama. Mai nou, cred ca suntem singurii in Buzau si nu numai, avem shockwave. Eu nu sunt de specialitate, dar explic asa cum ma pricep. E un principiu al terapiei de unda de soc care dizloca depuneri de calciu nedorite in anumite locuri. Ganditi-va la un detartraj care se face acum la medicul dentist, nu se mai face cu freza, ci exista un aparat care curata prin vibratii tartrul de pe dinti. Ceva asemanator…

Daca este sa citim ceea ce spun specialistii despre aceasta terapie atunci e bine sa stim ca terapia shockwave elimina durerea, favorizeaza vindecarea, creste circulatia locala imbunatatind astfel metabolismul tisular, creste productia de colagen, relaxeaza musculatura si dizolva fibroblastii calcifiati.

 

monteoru -terapieShockwave este o noua tehnologie, care utilizeaza undele de soc pentru tratamentul durerilor cronice ale sistemului musculoscheletal.Terapia Shockwave are la baza generarea unei energii foarte intense intr-o perioada foarte scurta de timp, circa 10 milisecunde, unda de soc strabatand astfel tesuturile cu o viteza mai mare decat viteza sunetului. Avantajele acestei terapii ar fi ca are eficienta in 70-80% din cazuri, duce la tratarea durerii cronice, la cresterea mobilitatii. Are loc fara medicamente, este o terapie de scurta durata 10-20 de minute si un tratament nonchirurgical, noninvaziv.

Terapia functioneaza ca o unda de soc ce creeaza o presiune mecanica asupra tesuturilor afectate, ceea ce duce la cresterea permeabilitatii celulare, crescand asfel microcirculatia si metabolismul celular, grabind asfel vindecarea precum si dizolvarea depunerilor calcaroase. Unda de soc actioneaza asupra durerii prin 2 mecanisme – hiperstimulare anestezica- cand nervii asupra careia actioneaza unde de soc sunt hipestimulati atat de mult incat isi scad activitatea este un efect temporar care apare la prima sedinta si apoi prin stimularea in continuare a nervilor, in urmatoarele sedinte de terapie se trece de pragul limita, aparand astfel o recalibrare a perceperii senzatiei de durere.

 

monteoru - dureri de spatePrinTerapia shockwave se pot trata mai multe afectiuni, fiind capabila sa elimine simptomele dureroase:

Fasceita plantara – pintenul calcanean care apare sub calcai sau in spatele calcaiului si se datoreaza unor inflamatii de lunga durata ale fasciei plantare sau a tendonului achilean la locul de prindere al acestora de calcaneu;

Durerea de sold – bursita trohanteriana care se formeaza intre muschiul fesier mare si trohanter;

Durere de genunchi- tendinita rotuliana manifestata prin durere la insertia tendonui rotulian;

Durere la nivelul tendonului achilean- tendinita achileana care poate sa apare in urma unor activitati ca alergatul, saritul sau alte traume;

Dureri de umarterapia si-a dovedit eficenta in 81% din cazuri reducand durerea si crescand mobilitatea umarului;

Dureri de cot – epicondilita mediala si laterala reprezinta inflamatia insertiei tendoanelor musculaturii bratului si se manifesta prin dureri la nivelul cotului accentuate de miscarea si mai ales rotatia antebratului.

Dureri de spate – aproape toata lumea a suferit de durere de spate la un moment dat, fie la serviciu, fie in activitatile zilnice, fie in vacanta. Americanii cheltuiesc aproape 50 miliarde de dolari anual pentru tratamentul durerilor de spate, acestea ocupand locul 2 ca frecventa in cadrul afectiunilor neurologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*