REPORTAJUL DE DUMINICA: Carne „light” pentru un Craciun de poveste
Despre porcii Vietnamezi se spune ca au carnea de sapte ori mai slaba ca Marele Alb, iar Mangalitei i se mai spune „ulei de masline pe patru picioare” sau „porcul-somon”.
Cautandu-l pe cel mai darnic Mos al iernii, ca de, de la o varsta depui putin efort ca sa dai peste noroc, l-am aflat pe omul care le ofera buzoienilor, in acest anotimp, carne sanatoasa, de porc Vietnamez sau de Mangalita, doua rasedespre care se spune ca au carne „light”, foarte slaba si fara colesterol.
Nu stiu cum i se spune lui Ghita in Vietnam, dar negrul cel mititel despre care am sa va povestesc, nu se lasa sfidat de Marele Alb. N-ajunge el la 200 de kilograme, dar este foarte apreciat pentru carnea de sapte ori mai slaba decat cea a unui porc obisnuit, iar cand mai are si gene de mistret, cardiacii si diabeticii nu au de ce sa-si faca griji..
Mangalita este o rasa creata acum mai mult de doua veacuri, prin incrucisarea unor rase de porci originare din Ungaria, cu mistreti. Incrucisarea a fost facuta pe mosia din Chisineu-Cris (azi in judetul Arad) a arhiducelui Iosif Anton, al saptelea copil al imparatului austriac Leopold al II-lea. Despre carnea acestui porc, specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare spun ca are atat vitamine, cat si acizi grasi nesaturati – adica grasimile „bune” – in aceeasi proportie ca uleiul de masline, laptele de mama sau somonul. Asa incat nu-i de mirare ca aceasta rasa a fost poreclita „uleiul de masline cu patru picioare” sau „porcul-somon”.
Inainte sa va spun insa povestea „uleiului de masline pe patru pcioare” e musai sa-mi descarc oful! Pentru ca tot din domeniul vast al sanatatii provine. Intr-o asa zi frumoasa de duminica, minunate ar fi povestile cu copiii, care-l asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun. Ancorandu-ne, insa, bine, in realitate, simtim parca mai acut ce este langa noi. Zic asta, pentru ca am de-a face intens cu domeniul medical local in ultimele luni si vad cum fierbe. De la 1 decembrie, cei de la stat s-au mai linistit, marirea salariului le e oarecum confortabila si ii mai tin o perioada langa patul pacientului platitor de asigurari de sanatate. Dar in sistemul medical privat mocneste revolta. In laboratoare, spre exemplu, se fac sedinte in care se cer mariri de salarii, desi la taierile de 25 la suta, suferite de cei din sistemul public, cei din privat nu au fost partasi. Managerii multor laboaratoare de analize medicale din Buzau au avut poate un as in gandire cand au decis sa angajeze mai ales personal abia iesit de pe bancile scolilor sanitare si pensionari. O doamna asistenta in varsta de 63 de ani imi spune ca, lunar, salariul de la laborator il primeste odata cu cuponul de pensie si, cumulate, cele doua sume o fac sa nu mai gandeasca la cat de putin primeste pentru cat munceste.
Las concluziile la latitudinea dumnevoastra, pentru ca eu am facut, la sfarsit de saptamana, ceea ce fac de obicei, mi-am pun geanta de umar si am pornit in cautarea povestii care sa va relaxeze duminica. Apropierea Craciunului si ziua de astazi, de targ – obor duminical cum e cunoscuta – sunt argumentele sa va spun ca ma opresc la porci. Nu in targ insa, ci in ferma lui Constantin Manea din Pogoanele. A fost medic veterinar, iar acum se imparte intre nepoti si pasiunea vie pentru animale. Asa ca in curtea lui se afla lebede, califari, iepuri, rate fel si fel, gaini de matase, struti, oi bulgaresti si sarbesti, pauni si fazani, caini de vanatoare, dar in aceasta perioada privirea-mi pica… fix pe porci.
Dar, nici porcii nu sunt dintre cei cu care suntem obisnuiti, pe care romanul ii cumpara, de obicei, pentru Craciun! Sunt porci din rasa Mangalita si Vietnamez. Negrul vietnamez, incrucisat cu un mistret de pe la noi, ii da domnului acestuia de vreo zece ani colesterolul bun. Iar Mangalita, asa cum v-am spus deja, a primit „innobilarea” cu mult timp in urma, cu un vier mistret din padurile romanesti si, din incrucisare, a iesit o rasa care acum e la mare cautare printre doritorii de fripturi „light” pentru masa de sarbatori.
N-as vrea sa sune a reclama dar cred ca un crescator adevarat respecta, deja, multe dintre cerintele consumatorului si le pune in aplicare zi de zi. „Eu nu am dorit sa cresc porci pentru vanzare, insa am zis sa cresc pentru familie cat trebuie si mai apoi am inclus copiii si nepotii. A rezultat insa un surplus pe care il vand, pentru ca este normal sa-mi achit cumva costurile de crestere care… nu se acopera de obicei. Anul acesta am insa destul de multi, cred ca peste 20 de porci. Vand astfel de animale pentru Craciun de cativa ani si, prin calitatea carnii pe care o ofera mi-am facut prieteni la Targu Mures, Tecuci, Targu Jiu. Sunt oameni care au cumparat de la mine, au fost multumiti, iar in timp au ajuns la fel ca mine… pasionati de animalele acestea si cu o miniferma. Acum ne consultam prin telefon”, spune Constantin Manea, in timp ce incearca sa adune in curte mai multi porci negri care au parasit ograda. „Ii las liberi, pentru ca asa li se face carnea mai gustoasa. La mine mananca numai porumb, malai si lucerna, prefer sa nu imi sacrific familia, asa ca nu le introduc animalelor in alimentatie fel de fel de stimulente de crestere, cum se practica. De fapt, nici nu ma intereseaza cine si ce face. Eu stiu ca porcul de la mine este cu adevarat bio, iar asta imi este suficient”.
Mici, dupa aprecierea mea de nespecialist, cam la 80 de kg. Iar domnul Manea imi confirma ca maxim 80-100 de kg ar fi. Porcii alearga cat e curtea de mare si scormonesc terenul, cu ratul. „Asa este unde se afla animale”, spune fermierul. Unii sunt negri – Vietnamezii, iar altii spre maro, cu parul mai mare si cret, ca de oaie – Mangalita. „Eu am facut, ani de zile, acest experiment… am consumat carnea de la Mangalita sau Vietnamez si mai apoi am mers la analize, fie ca a trebuit, fie ca am vrut sa vad daca ce scrie in carte este la fel cu ceea ce fac eu in curtea mea, si ma refer la cresterea porcilor de acest fel. Am colesterolul 100. Eu sunt cel mai bun exemplu. Si va aduc actele medicale pentru confirmare, daca nu va vine sa credeti. Copiilor mei le ofer, cu diferite ocazii, surpriza sa taiem cate un astfel de porc”, ma asigura fostul medic veterinar, dandu-se exemplu pe sine, pentru a confirma calitatile carnii acestor rase de porci care, de cativa ani incoace, sunt tot mai preferate de romani.
Desigur, curiozitatea romanului care consuma doar carne de porc alb, comun, e mare in acest caz. Friptura are acelasi gust? Jumari ies si din Mangalita sau rasa mixta Vietnamez-mistret? Caltabosul cum este? Dar carnatii? „Sunt mai bune toate, am zis la unison noi, toti din casa, de fiecare data! Sunt mai gustoase produsele traditionale din carnea acestor porci. Daca m-ar lega cineva la ochi si m-ar pune sa gust, eu as sti care este din c arene de Mangalita sau din rasa hibrid. Am cautat sa am o carne mai gustoasa si grasimea fara colesterol. Carnea e curata! De zece ani cresc vietnamezi. Untura de porc Mangalita este cunoscuta ca «ulei de masline pe patru picioare». Va garantez ca am taiat in toamna porc Mangalita, din care am facut si carnati si alte bunatati. Nu se compara cu cele de la porcul obisnuit. Eu traiesc cu speranta ca piata aceasta se va stabiliza cumva si cred ca voi mai creste. Pentru familie, sigur voi creste numai porci din aceste rase!”
Si, ca sa ajungem si la supararea crescatorului de porci din 2015, va spun ca anul trecut, porcul se vindea la Buzau cu 9 si 10 lei in viu, iar anul acesta preturile incep de la 5 lei. In functie de cat de mare este animalul, pentru ca exista porcul ideal, cum zice oraseanul, la 100-120 de kg, primeste acest pret, dar daca e mai mare si mai gras, pretul scade. Oricum, piata este plina cu porci de vanzare. Oamenii se plang ca nu au cumparatori si nu stiu incotro sa o ia! Pana la Craciun mai sunt insa aproape doua saptamani…
Nu e adevarat, imi spune, pe drumul dintre Pogoanele spre Smeeni, un taran cu un porc in caruta. Cine a vrut porc, deja s-a interesat sau chiar l-a taiat, ca sa aiba timp sa-l pregateasca, pana la Sarbatori. Este slaba vanzarea, iar preturile mici vin si din acest aspect. In plus, intrarea in supermarket a carnii de import, kilogarmul de muschi find deja la 14 lei, scade pretul porcilor crescuti in gospodariile taranesti. Raspunsul cred ca sta insa tot in sanatate! Cine prefera porcul crescut cu chimicale, mai zice taranul, atunci stie de unde sa-l ia, dar cine prefera sanatate la masa, il cumpara pe cel care alearga liber, prin ograda!…