Cum trebuie sa mananci pentru a-ti pastra sanatatea?

13 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Unii cercetatori sustin ca persoanele care consuma un mic dejun si un pranz consistent isi tin mai bine sub control greutatea si glicemia, decat cele care manaca putin si des. Alti specialisti nu sunt, insa, de aceeasi parare.

 

dietaSe spune ca succesul unei diete este asigurat de gustarile frecvente, care alunga foamea si activeaza metabolismul. Parerile sunt, insa, impartite. Unii specialisti considera ca sunt suficiente doua-trei mese pe zi, altii spun ca ar trebui sa impartim acelasi numar de calorii in trei mese principale si doua sau trei gustari. Si unii si ceilati vin cu argumentele proprii…

Un studiu realizat de un grup de cercetatori cehi ar putea schimba insa felul in care privim lucrurile. Potrivit studiului amintit, prezentat la o intrunire a Asociatiei Americane de Diabet, doua mese copioase pe zi ar putea da rezultate mai rapid decat consumul a sase gustari mici in fiecare zi, mai ales in cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Cercetatorii sustin insa ca de aceasta dieta ar putea beneficia orice persoana care doreste sa isi tina greutatea sub control.

In testele efectuate de oamenii de stiinta cehi, persoanele care consumau un mic dejun si un pranz consistent in fiecare zi au slabit, in medie, cu 1,5 kilograme mai mult decat persoanele care aveau tendinta sa consume gustari mai mici, de mai multe ori pe zi.

In paralel, cercetatorii  olandezi au descoperit ca gustarile mici si frecvente, bogate in zahar si grasimi, duc la cresterea depozitului de colesterol in ficat si ingroasa talia, insa consumul unor portii mai mari, de trei ori pe zi, nu are niciun impact negativ asupra acestora.

 

sandwichLa studiul efectuat de cercetatorii din Cehia au participat 54 de pacienti cu varste cuprinse intre 30 si 70 de ani, care urmau un tratament impotriva diabetului de tipul 2, cea mai frecventa forma a acestei boli, care de obicei este tinuta sub control prin dieta stricta.

Participantii au fost impartiti in doua grupe de cate 27 de subiecti  care au urmat o dieta ce le-a redus aportul zilnic de calorii cu 500. Hrana a continut intre 50 si 55% carbohidrati, 20 -25% proteine si mai putin de 30% grasimi.

In primele 12 saptamani, primul grup a luat masa de trei ori pe zi – mic dejun, pranz si cina- si trei gustari intre mese, iar celuilalt grup i s-a oferit un mic dejun copios intre 6 si 10 dimineata si un pranz abundent intre orele 12 si 16.

Apoi, grupurile au facut schimb de diete, bazate pe acelasi continut de macronutrienti si calorii, si au continuat experimentul timp de alte trei luni. La finalul diecarei etape li s-au masurat nivelul de grasimi din ficat, sensibilitatea la insulina si functionarea celulelor beta-pancreatice care produc insulina. Studiul a relevat faptul ca greutatea corporala a scazut in cazul ambelor grupuri, insa a fost mai vizibila in etapa in care au mancat doar de doua ori pe zi (3,7 kg), perioada in care si nivelul de zahar din sange a scazut, comparativ cu perioada cand au consumat mai multe gustari pe parcursul zilei si au slabit doar 2,3 kilograme.

 

gustare usoaraAlti specialisti considera insa ca varianta gustarilor intre mesele principale, cu conditia sa nu se depaseasca numarul total de calorii, asigura un control mai bun al senzatiei de foame si al continutului meselor principale. Acestia sustin ca daca ajungem sa fim infometati, nu vom fi capabili sa alegem alimentele potrivite, vom manca ceea ce ne este mai la indemana, iar cantitatea ingerata va fi mult mai mare, in  timp ce daca gustarile sunt sanatoase, atunci vom reusi sa controlam ingestia de alimente de la mesele principale.

In acest fel, spun adeptii meselor usoare si dese, se regleaza nivelul glicemiei pe parcursul zilei si, in plus, se accelereaza metabolismul. De obicei, avem de-a face cu valori mai scazute ale glicemiei in jurul orei 10:30-11 si in jurul orei 15:30-16:00, cand se termina digestia micului dejun, respectiv a pranzului, iar organismul are nevoie de energie (combustibil) pentru a functiona. 

In plus, creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona, de aceea este indicat ca atunci cand ne simtim obositi si fara energie sa ne intrebam cat timp a trecut de la ultima masa si daca ne-am hidratat corespunzator. Gustarile bine alese ne ajuta sa combatem oboseala si sa avem o productivitate mai mare.

In concluzie, cel mai indicat ar fi sa intrebam un specialist, pentru ca fiecare dintre noi ar trebui sa respectam o dieta adaptata nevoilor si starii de sanatate personale.

 


Adaugati un comentariu


 

*