Riscul ascuns in dieta cu fructe si legume

Un studiu recent arata ca aportul ridicat de fructoza din aceste alimente sporeste apetitul pentru mancarea mai putin sanatoasa, de tip fast-food.

 

legume-si-fructe-alimente sanatoaseSuntem indemmnati frecvent sa consumam fructe si legume pentru ca sunt sanatoase, datorita vitaminelor, mineralelor si antioxidantilor pe care le contin. Intru totul adevarat, dar iata ca cercetatorii  au descoperit ca exista si anumite riscuri in spatele unor diete stricte de acest fel. De aceea, recomanda, ca cei care se decid sa treaca brusc, de la o alimentatie nesanatoasa, in care predomina alimentele de tip fast-food, la o dieta bazata exclusiv pe fructe si legume, trebuie sa se pregateasca si psihic, in prealabil. Este nevoie de o vointa puternica, intrucat, odata cu schimbarea alimentatiei, vor resimti si o tentatie puternica de a reveni la vechile obiceiuri alimentare. Chiar si cei care nu obisnuiau sa consume cu regularitate hamburgeri, pizza, si alte produse de tip fast-food, ar putea simti, la un moment dat, nevoia de a savura astfel de alimente, daca se vor decide sa treaca la o dieta bazata exclusiv pe fructe si legume.

 

Fast foodMulti dintre cei care au facut o astfel de experienta au simtit acest apetit sporit pentru alimentele mai putin sanatoase, fapt pentru care un grup de cercetatori americani a initiat un studiu pentru a afla care este explicatia. Concluzia la care au ajuns este ca acest apetit sporit pentru produsele tip fast food se datoreaza fructozei cu care organismul este alimentat din abundenta in timpul dietei bazate pe fructe si legume.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 24 de persoane carora le-au cerut sa consume o serie de bauturi. Unele dintre acestea contineau 75 de grame de fructoza, iar celelalte contineau aceeasi cantitate de glucoza.

 

pizza si colaDupa ce participantii la test au consumat bauturile, expertii le-au prezentat o serie de imagini in care apareau dulciuri, pizza si hamburgeri si le-au cerut sa le ordoneze in functie de pofta de a le consuma in acel moment.

Dupa ce au baut lichide cu fructoza, subiectii s-au aratat mult mai inclinati spre junk food decat dupa ce au luat glucoza. Oamenii de stiinta au stabilit ca prima substanta influenteaza foamea si apetitul pentru alimente deosebit de calorice, din cauza reactiei provocate de fiecare dintre formele de zahar.

Cercetatorii au dovedit, de asemenea, ca dupa consumul bauturilor cu fructoza s-au activat anumite regiuni din creier asociate nevoii recompensei calorice, ceea ce nu s-a intamplat in cazul glucozei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*