REPORTAJUL DE DUMINICA: De dragul orei de matematica

1 septembrie 2013 | 0 comentarii |

incepe scoalaCata sanatate fizica si psihica se ascunde intr-o ora de matematica? Dar intr-o scoala curata si primitoare? Multa, spun cercetatorii din domeniul medical, iar viata ne-a aratat ca asa este.

In comuna Cilibia functioneaza o singura scoala, pentru 180 de copii din campie. Aici, gradina scolii a devenit sala de curs pentru clasa pregatitoare.

27 de unitati de invatamant din Judetul Buzau nu vor fi insa autorizate niciodata, pentru ca sunt in sate izolate, unde apa curenta si grupul sanitar din interior sunt reale doar intr-o „directiva europeana”.

 

Directoarea scolii, Doinita Guteniuc

Directoarea scolii, Doinita Guteniuc

Ah… suna clopotelul! Nu stiu cat de relevant este pentru urechea dumneavoastra, insa eu sunt sigura ca acel clinchet imi va reveni din instinct in suflet, caci e semnul clar al toamnei, al sfarsitului de concediu si, in primul rand, al inceperii unui nou an scolar.

Ca toamna este pe aici, pe langa noi, o simtim de vreo doua saptamani.

Pentru mine, sunetul lung, venit de departe, de drujba spintecand lemnul de foc, e cel mai sigur semn de toamna. Dar curand vom auzi primul sunet de clopotel, care sparge larma revederii colegilor si face liniste in holul lung de scoala …

Tot el vesteste si pretul dublu al florilor pentru doamna, acel cadru didactic, nu generalizez desigur, care si-a dat seama ca poate face un ban si dupa program si le duce la floraria din colt pentru a primi jumatate de pret pe ele. Numai ca biata mama isi intoarce buzunarul pe dos pentru a da minim 20 de lei pe buchetul sau ghiveciul pentru doamna. Si incepe scoala!

 

Caramidarii, sfatuiti sa-si dea acopiii la scoala

Romii, sfatuiti sa-si dea copiii la scoala

Cu 15 zile inainte sa aud acel clinchet care mie imi seamana temerea de matematica si pofta de compuneri, am zis sa vad daca intr-o scoala modernizata in 2012 se mai face curatenie si in 2013. Judetul Buzau are 671 de unitati de invatamant din 800 in anii anteriori. 114 asteapta autorizarea sanitara, iar 27 nu vor spera niciodata la asa ceva.

Un director de scoala, intr-o discutie privata cu un medic, fost sef de institutie publica, spunea ca nici nu intelege care e miza acestor autorizatii, in conditiile in care autorizarea sanitara este facultativa… De ce sa se speteasca?

Va invit, asadar, sa mergem la caramidarii din Baragan, cu care v-am facut cunostinta la inceputul seriei de reportaje. Lasam orasul gri in spate, zbatandu-se intre cumparatori de borcane pentru conserve si transportatorii sacilor cu grane spre casele din cartierele Posta sau Mihai Viteazul.

Campia ne loveste repede, direct in suflet. Un verde timid sta acoperit de galbenul batran de dupa recoltare. Aici, forfota din oras e o amintire, mirosul de la complexul de pui este pregnant. Oamenii zonei s-au obisnuit.

Prietenii mei politistii, lasa in zona Galbinasi masina din dotare, la intimidare, pe marginea carosabilului DN 2B. Practica pusa la punct cu sefii, insa fara efecte in randul soferilor.

Pe drum trec, mai ales, masini incarcate cu cereale.

 

Primarul Ion Enache

Primarul Ion Enache

Cilibia apare fara a se face remarcata cu ceva anume sau cu vreo constructie care sa mascheze campia. Gasesc loc de stationare in fata postului de politie, edificiu construit cu ajutorul UE.

Alaturi, prin geamul scolii, se zareste un chip. Doinita Guteniuc, directorul de coordonare al scolii Cilibia. Aparent, aici nu se intampla nimic.

Deschid in liniste usa, insa primarul Ion Enache face suficienta galagie incat sa deranjeze aparenta liniste pe care o simteam din strada.

Ma intampina un miros placut de vopsea proaspata si cateva femei care se agita printre scaune si banci. E pe final, curatenia. Dar nu curatenia este subiectul principal, ci infiintarea a doua noi sali de clasa.

„Doamna, aici a fost gradina, curtea scolii. Am pus mana la treaba si am facut o clasa pentru pregatitoare, cu mobilier, asa cum vedeti, nou, si cealalta clasa va fi pentru activitati recreative”, explica precum un profesor care nu a fost vreodata, primarul Ion Enache. A pus accent si pret pe carte intr-o scoala cu 180 de elevi dintre care 40 la suta sunt romi. Comunitatea e mare. Sunt tigani cuminti. Nu se bat, muncesc. Primavara aduna urzici, iar vara fac caramida. Cam in aceasta perioada  vand un cuptor, detaliaza despre soarta romilor din Baragan, Doinita Guteniuc.

 

Scoala cu flori si fluturi in geam

Scoala cu flori si fluturi in geam

Scoala din Cilibia este frumoasa si primitoare, nici nu te-ai astepta ca in mijlocul campiei, din fereastra scolii sa-ti zambeasca flori si fluturi desenati de copii.

Tanara directoare imi povesteste ca pentru a-i convinge pe parinti, sa-si lase copiii la scoala, a facut o inedita miscare: fiecare copil a desenat sau a scris ceea ce a vrut el sau i-a placut mai mult, pe coli imense, de circa un metru, si le-a lipit mai apoi pe zidul scolii.

Oamenii se opreau din mers sau isi opreau masinile in fata scolii si citeau.

A fost impresionant, spune Doinita Guteniuc, iar mai apoi, parintii au inceput sa vina in scoala, sa vada ce fac copiii lor.

Calc incet pe parchetul nou si imi arunc privirea pe peretii de un mov care te calmeaza. Aceasta este una dintre cele doua sali de clasa noi. E o victorie. Aici, copiii vor face diverse activitati.

 

Noua sala pentru clasa zero

Noua sala pentru clasa zero

In cealalta sala, un galben moale, asortat cu culoarea bancilor, pentru cei mai mici dintre elevi, ma imbie sa deschid manualul. Fac o poza si ies

E linistea care domina pauza de dinaintea orei de matematica. Din pacate, domnul Firiceanu a murit. Iar noi, fostii elevi, am ramas cu o teama placuta fata de matematica. Cu dansul am putut sa primesc si nota 6, dar am avut si singurul 10 in teza, in clasa a VI-a.

Va intrebati, poate, cata sanatate fizica si psihica se ascunde intr-o ora de matematica si intr-o scoala curata si primitoare. Multa, spun cercetatorii din domeniul medical, iar viata a confirmat ca asa este. Pentru a fi sanatos, creierul omului are nevoie de stimuli, permanent. Iar matematica stimuleaza din plin sinapsele. Cu cat este mai mult folosit, pus la treaba, creierul uman cu atat mai mult se dezvolta, iar omul va sti astfel sa-l foloseasca pentru a duce o viata mai buna si pentru a-si conserva sanatatea.

Iar daca un copil merge la scoala si invata intr-o clasa curata si primitoare, invatatura va fi usoara si „se va lipi de el” cu mai mare drag, pentru ca sanatatea ii va fi protejata, iar o minte sanatoasa se pastreaza intr-un corp sanatos, asa cum ne invata de milenii, un dicton latin, pe care nimeni nu l-a contrazis.

Acelasi lucru spun si reprezentantii UNICEF care vin in fiecare toamna la Cilibia si care chiar au premiat aceasta unitate de invatamant, anul trecut, pentru rezultate deosebite pbtinute in cadrul proiectului „Hai la scoala!”….

 

Nicusor Stanescu

Nicusor Stanescu

Ramane de igienizat si curtea scolii. Acolo, cateva femei, tot cele din 2012, fac curatenie. In timp ce discutam culoarea pardoselii din hol, un rosu caramiziu greu de suportat, dar practic pentru traficul greu, apare cel mai ascultat om din comunitate. Nu primarul, ci Nicusor Stanescu. Anul trecut era consilier al tiganilor pe langa primar, acum e administrator la o societate de pe langa primarie. Aceasta nici nu conteaza. Nicusor e baiat citit, stie sa lege vorbele bine si e convingator.

Datorita lui si nu mediatorului scolar, tiganii care culeg primavara urzici isi lasa copiii la scoala. El le spune deschis ca micutii nu trebuie sa ajunga si ei sa culeaga verdeturi sau sa mestece pamantul pentru caramida, ci trebuie sa invete sa citeasca si sa socoteasca, sa stie ce drepturi au si cum ii poate ajuta statul sa treaca dincolo de bordei, la o casa cu iluminat permanent, cu baie confortabila si parchet nou, asa cum e in clasa. Sunt tigani in comunitate care au asa ceva, dar multi isi duc viata printre noroaie, cu o hazna ascunsa de zdrente si gata sa se darame peste cel care o foloseste.

Nicusor are o misiune acum. In cele 15 zile cate au ramas pana incepe scoala, ia la pas, pentru ca vrea ca si copiii tiganilor din comunitate sa fie ca el candva, ia la pas ulitele sa le spuna sa se pregateasca pentru inceperea noului an scolar.

Si le mai spune el ceva: si ei, parintii, trebuie sa vina la scoala in prima zi, sa vada cat de frumos este!

Exista insa scoli in judetul Buzau pentru care autoritatile au uitat sa aloce fie si un leu pentru curatenia de inceput de an scolar.


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*