REPORTAJUL DE DUMINICA: Turismul buzoian, cu diagnosticul pus, dar tratamentul in sertar

7 iulie 2013 | 0 comentarii |

In timp ce Comisia Europeana promoveaza doua zone turistice de excelenta din Buzau, Sarata Monteoru si  Geoparcul Tinutul Buzaului, intocmai cum sunt ele din punct de vedere cultural, economic, social, geografic si turistic, autoritatile noastre raman nepasatoare.

 

turism BuzauAvem publicitate gratuita de la europeni, dar cuie in talpi de la noi insine. Doua destinatii europene de excelenta in judetul Buzau, cu aport major in sanatatea fizica si psihica a turistilor, sunt lasate in uitare de autoritati.

Cu greu am urcat priporul catre pensiune, dar, domnule, cand am vazut poarta, iar de sub ea iesind un izvoras cu apa atat de zgomotoasa si de lipmede, am zis, clar!, aici e de noi! Am trantit gentile, am facut mana caus si am baut apa de parca nu mai vazusem vreodata. Ochii mi s-au dus pe coasta, in sus.  O casa din lemn si acoperita cu sita, cateva ulcele, o papusa imbracata in costum popular si roti de caruta. In dreapta, un cires transformat in sala de mese. Original, ce sa mai comentam. A fost fantastic in Buzau! Pacat ca este lasat asa, anonim!

Este descrierea aproape integrala a unor turisti din Bucuresti care au decis ca anul acesta sa petreaca, atat cat isi permit, din concediu, in judetul Buzau. Au cerut referinte, le-au verificat si le-au acceptat in totalitate. Ba au mai adaugat ei pe lista obiectivelor, zone minunate ale judetului Buzau. Uimirea lor este ca Buzaul nu este promovat ca destinatie de vacanta!

Dar Comisia Europeana face asiduu aceasta promovare si stie despre judetul Buzau ca are doua destinatii turistice cotate ca Destinatii Europene de Excelenta („European Destinations of Excellence”) – EDEN.

 

cristina partalAlaturi de alte zone din statele membre, judetul Buzau este promovat gratuit de europeni, printr-un circuit EDEN. Cele doua destinatii de excelenta sunt Sarata Monteoru si Tinutul Buzaului.

Reteaua europeana EDEN promoveaza destinatiile selectate, iar turistii dornici sa cunoasca zone turistice de excelenta urmeaza circuite in aceste zone.

Numai ca… la Buzau nu se cunoaste aceasta eticheta a calitatii europene si, mai ales, nemapoimenitele beneficii care rezulta din detinerea ei, iar autoritatile prefera sa stea linistite, in loc sa incerce cu adevarat sa vanda turism din cel mai variat judet al Romaniei, care se contopeste perfect, din punct de vedere geografic, cu insasi tara.

Reprezentantii Asociatiei de Turism Rural Ecologic si Cultural Buzau si cei ai Geoparcului Tinutul Buzaului s-au inscris la concursul european in 2011, respectiv 2012, cu proiectele zonelor Sarata Monteoru si Tinutul Buzaului si au fost selectate destinatii de excelenta.

Cristina Partal, presedinte al ANTREC, detaliaza demersul acesta unic: „acum doi ani, reteaua EDEN – reteaua destinatiilor europene de excelenta, a organizat  un concurs cu tema acvatica. Sarata Monteoru a ocupat locul trei in cadrul acestor proiecte, devenind destinatie EDEN. Judetul Buzau mai are, incepand din 2012, o destinatie EDEN – Tinutul Buzaului, care cuprinde, practic, tot ce inseamna turism rural in judetul nostru, pentru ca tema a fost intocmai turismul rural”.

 

Monteoru

Monteoru

Destinatiile EDEN la nivel european sunt destinatii mai putin cunoscute, tocmai de aceea Comisia Europeana a organizat una stfel de concurs, mai spune Cristina Partal.

Stiti, prin includerea in EDEN intram intr-o altfel de liga! Aceasta eticheta, simbol al calitatii, aduce un altfel de segment de turisti spre Buzau. Sunt cei care aleg sa viziteze accesibilitatea obiectivelor  turistice, diversificarea obiectivelor, drumurile de acces, unitati de cazare si alimentatie publica. Toate primesc un punctaj. Poti face sau nu parte din reteaua EDEN. Noi, aducem altfel de turisti, sunt cei care viziteaza toate destinatiile europene. Prin reteaua EDEN se promoveaza Buzaul. Mai este, spre exemplu, judetul Alba, cu cetatea Alba Carolina sau Geoagiu Bai. Sunt promovari gratuite! La noi au fost turisti din Lituania, Polonia si Franta. Am fost, la inceput, uimiti ca ne-au gasit! Nu am primit inca statisticile EDEN, pentru ca abia din 2012 suntem destinatie de excelenta EDEN. Ca strategie pe termen lung este nevoie ca judetul Buzau sa primeasca un alt segment de turisti, asa cum asteptam si pentru Geoparcul Tinutul Buzaului. Este acolo turismul de descoperire, pentru elevi si studenti, pentru cei curiosi, turistii eco si cei preocupati de gastronomie, de descoperire a istoriei pamantului. Pentru cei interesati de a investi in educatia lor”, ne spune presedinta ANTREC, pe de o parte mandra de frumusetile Buzaului, pe de alta, trista ca autoritatile se implica prea putin in promovarea acestor destinatii turistice care ar putea contribui semnificativ la insanatosirea economica a acestui judet.

Despre Sarata Monteoru, pozitionarea ca destinatie europeana de turism este clara: evolutia turismului de-a lungul timpului si infrastructura existenta. Geoparcul Tinutul Buzaului este insa o noutate.

 

Muzeul Chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului

Cel de-al doilea Geoparc al tarii dupa Hateg, Tinutul Buzaului are in structura sa tot ce inseamna o comunitate: social, economic, cultural, geografic, turistic din 17 comune: Berca, Parscov, Panatau, Colti, Cozieni, Bozioru, Odaile, Braesti, Chiliile, Lopatari, Manzalesti, Bisoca, Vintila Voda, Sarulesti, Valea Salciei, Beceni, Scortoasa.

In Geoparc exista unicul muzeu al chihlimbarului din Romania, la Nucu este Poiana Cozanei, Pinu la Braesti, Ulmet, Manastirea Carnu, Manastirea Ratesti si Berca, Vulcanii Noroiosi, Vlaea Slanicului de Buzau, Focul Viu, Lacul Mociaru, Manastirea Gavanu si Poiana Marului sau Zidul Uriesilor, cu alte cuvinte: focuri vii, ape vii sau moarte, sare, mari si vulcani preistorici, calatorii in timp, complex rupestru, trovanti si peisaje pitoresti, manastiri si mancaruri autentice.

29 de pensiuni agroturistice fac parte din Geoparc si isi asteapta clientii cu recomandari turistice, cazare si mancare ca la Buzau. Geoparcul este functional, insa din diferite motive (unul spre exemplu ar fi un birou de sine statator), stagneaza.

Se bucura insa de frumusetile noastre turistii care s-au inscris in reteaua circuitelor de vacanta EDEN.

 

 

Drumul spre Focul Viu

Drumul spre Focul Viu

Sanatatea Buzoiana a scris si in cadrul altor reportaje de duminica despre faptul ca vara 2013 este dedicata celui mai frumos judet, cotat astfel chiar de catre turistii impatitimiti care au fost aici si care au postat pe blog-urile de profil comentarii minunate. Sunt insa  numeroase zone din Geoparcul Tinutul Buzaului ori din Sarata Monetoru pe care trebuie sa le descoperim impreuna, pana la terminarea concediilor de vara.

Exemplul unic vine de la Manzalesti, comuna situata pe Valea Slanicului de Buzau – vale care este ea insasi o calatorie pe parcursul a 35 de km, in  milioane de ani de istorie geologica. La Manzalesti exista rape cu urme de deserturi peristorice, piatra cu urme de valuri la Sarbesti si maluri cu fosile ceva mai jos, la Vintila Voda.

Reprezentantii geoparcului scriu ca „pe vale in sus sunt o multime de locuri spectaculoase, pline de comori ale trecutului preistoric. Oameni puetrnici au incercat sa se aseze si sa imblanzeasca aceste pamanturi, dar salbaticia locurilor a triumfat, acoperind urmele lor”. Imediat dupa Manzalesti, valea se deschide si primeste ca afluenti paraie largi cu ape bogate. Raul strapunge altfel pietrele mai vechi, cu povesti bizare despre vulcani si sare.

De la Siriu si pana la Focul viu de la Lopatari, turistii pot descoperi cele mai variate metode de relaxare, pentru ca Geopracul Tinutul Buzaului este „locul unde se nasc legendele romanesti intre cer, piatra, apa, foc si cantec omenesc”.

Pentru a va oferi singuri cea mai mare portie de sanatate intr-un concediu de poveste, puteti sa analizati atent zonele care fac parte din Geoparc, pe www.tinutulbuzaului.ro sau www.buzaugeopark.ro.


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*