Reteta electronica, intre „bonificatie” si „handicap”

26 mai 2012 | 2 comentarii |

Reteta electronica este pregatita sa intre in functiune, in faza experimentala, la 1 iunie, iar de la 1 iulie va deveni functionala in intreaga tara.

Directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Dorin Ionescu, sustine ca reteta electronica face parte din Platforma informatica a sistemului asigurarilor de sanatate – PIAS, care vizeaza „administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor” .  

Ample dezbateri pe acesta tema au avut loc la „e-Health Congress 2012, ePrescription si cardul national de sanatate: instrumentele secolului XXI”, desfasurat pe 25 mai la Bucuresti, iar medicii si farmacistii buzoieni sunt total nelamuriti fata de modul in care va functiona acest sistem.

Pentru a veni in ajutorul celor interesati, Sanatatea Buzoiana va incearca sa redea principalele puncte de vedere exprimate de autoritati, iar dupa 1 iunie va organiza, saptamanal, dezbateri pe aceasta tema. Incepand de astazi, puteti transmite intrebari pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro, sau la telefonul 0754-890.381.

 

Constrangeri si bonificatii

 

Pentru medicii care intra in sistemul informatic de prescriere a medicamentelor, Casa Nationala promite bonificatii, iar pentru cei care refuza intrarea in sistem, penalitati. Mai precis, daca 75% dintre retete sunt prescrise in sistem electronic, medicul va primi 100 de lei, iar pentru 50-70% dintre prescrierile online, 50 de lei. Cei care vor refuza sa foloseasca noul sistem ar putea fi insa sanctionati si obligati sa achite contravaloarea medicamentelor prescrise.

Presedintele Casei Asigurarilor de Sanatate Buzau, Laura Circei, arata la randul sau ca „prescriptia electronica nu schimba cu nimic actualul flux de eliberare a retetelor si respecta, in totalitate, actualele norme, mentionand ca pentru o vreme se va merge in paralel, cu prescriptia pe format electronic si pe hartie. Pentru a prescrie in varianta online, medicul trebuie sa se autentifice cu un certificat digital, iar pacientul, cu CNP. Pacientul va avea propriul cod, atat la prescriere cat si la eliberarea medicamentelor, iar reteta va fi virtuala pentru pacienti”, a explicat sefa CJAS.

 

Debut cu stangul

 

Directorul general al CNAS recunoaste insa ca reteta electronica sufera de un „handicap” inca de la „nastere”, prin faptul ca nu contine toate datele despre medicamente. Pentru asta, Ionescu arunca insa vina pe Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), care „nu a fost, in acest moment, capabila sa ne ofere in format electronic inteligent, aceste informatii simple”.

O alta problema care ar putea constitui un „handicap” in implementarea sistemului electronic de prescriptie este faptul ca mai mult de o treime dintre medicii de familie isi desfasoara activitatea in mediul rural, unde ar putea fi  mari probleme din cauza imposibilitatii de accesare a internetului.

Potrivit dr. Sandra Alexiu, presedinta Societatii de Medicina Familiei (SMF), dar si secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, 3.800 dintre cei 12.000 de medici de familie din Romania „au cabinetele la sat, iar pentru a putea prescrie medicamentele online ar avea nevoie de internet de banda larga, dar unele sate nici nu sunt electrificate”.  Ea a mentionat insa ca este de acord cu implementarea retetei electronice, dar in conditiile in care stimulentele vor fi acordate din alte fonduri decat banii alocati asistentei primare, sanctiunile vor fi reevaluate si va exista un dialog interinstitutional.

 

„Sanctiunile sfideaza bunul simt”

 

Dr. Alexiu a atras atentia ca implementarea sistemului de prescriptie electronica le aduce medicilor de familie cheltuieli in plus de aproximativ 500 de lei, in timp ce bonusurile promise pentru utilizarea prescriptiei electronice sunt „false stimulente”, reprezentand de fapt realocari de fonduri, in conditiile in care sursa lor este tot Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FUNASS), din care sunt finantate serviciile de asistenta medicala. 

In acord cu aceasta, medicul buzoian Valeriu Bistriceanu, presedintele SMF Buzau, spune ca „din ceea ce s-a inteles pana acum, daca medicii de familie nu se conformeaza utilizarii retetei electronice, sunt sanctionati cu un avertisment in prima luna, apoi li se reduce cu 10 la suta bonificatia de 100 de lei, dupa care vor fi obligati la plata retetelor eliberate, din buzunarul propriu. Pe de alta parte, penalitatile suportate de CNAS, daca sistemul nu functioneaza, sunt inexistente, ceea ce inseamna ca nu mai suntem parteneri de contract, ci subordonati Casei”. Medicul buzoian mai spune ca „pentru implementarea acestui proiect ar trebui mers pe ideea de stimulent, pentru ca sanctiunile sfideaza bunul simt”, atrage atentia dr. Bistriceanu, mentionand ca in alte state medicii au aderat progresiv la acest sistem, iar sanctiunile, daca au existat, au fost nesemnificative.

 

Intre teorie si pactica

 

Presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, Ioana Cacoveanu, a subliniat la randul sau ca si la nivelul farmaciilor „exista o serie de probleme legate de functionarea sistemului electronic de eliberare a medicamentelor, legate de siguranta pacientului, de alegerea farmaciei si de gestionarea eficienta a Fondului de Sanatate, de transparentizarea prescrierii si de invstitiile ridicate necesare pe termen scurt, care vor deveni ineficiente dupa introducerea cardului de sanatate”.

Directorul general al CNAS a evitat un raspuns punctual la aceasta problema, dar a precizat ca sistemul de prescriere electronica va lansa o atentionare in cazul in care vor fi introduse date incorecte, explicand totodata ca  atunci cand pacientul va ajunge la farmacie „farmacistul identifica mai intai pacientul, sistemul identifica apoi codul si vede prescriptia, dupa care farmacistul verifica prescriptia, confirma ca este corecta, justa si legala si poate fi decontata de catre CNAS”, dupa care pacientul poate opta pentru medicamentele scumpe sau ieftine, care ii sunt apoi eliberate.

 

Un pas inapoi

 

In fata unor evidente disfunctionalitati semnalate, pe care nu le-a putut nega, directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, a mentionat ceea ce si presedintele CJAS Buzau, Laura Circei, preciza in urma cu o saptamana pentru Sanatatea Buzoiana, ca medicii din rural vor putea recurge si la raportarea offline. El a mai spus ca, la ora actuala, Guvernul se preocupa de aducerea internetului broadband la nivelul tuturor primariilor si ca „dezvoltarea instrumentelor de lucru informatice nu vine cu cheltuieli suplimentare, ci reprezinta o reorganizare a serviciilor oferite in prezent si o restructurare a lor. Platforma informatica va crea cadrul pentru reducerea spitalizarii si trasferarea ingrijirilor in ambulatoriu si va reconceptualiza activitatea medicului de familie”.

In concluzie, reteta electronica va deveni functionala la 1 iulie, iar pana la sfarsitul anului va functiona concomitent cu formularele actuale de prescriere, pe hartie. Cardul electronic al pacientului va fi introdus in circuit la 1 noiembrie, iar distribuirea lui va avea o frecventa de un milion de bucati pe luna. Iar disfunctionalitatile vor fi remediate pe parcurs.

Sistemul electronic a fost finantat din fonduri europene nerambursabile si a costat aproximativ noua milioane de euro.


Categorii: Actual, Dezbateri

Comentarii (2)

 1. Tache Mihai spune:

  Ca si pana acum CNAS pune ”carul inaintea boilor”. Desi se stie de problema internetului la sate, de faptul ca SIUI este partial functional, in sensul ca actualizarea datelor referitoare la asigurati este nu de multe ori inexistenta, dar continuind aceeasi linie ca si a predecesorilor (indiferent de culoarea politica) CNAS in total dispret fata de medici isi incepe discursul cu amenintari. Daca se continua tot asa, in urmatorii ani cred ca nu vor mai avea pe cine sa ameninte, medicii plecand din tara.
  Cred ca cea mai buna atitudine a CNAS ar fi un ton mai moderat si sa-si termine corect temele, adica sa faca o corecta verificare a disfunctionalitatilor existente.
  Dar se pare ca pe la CNAS s-a schimbat doar seful, sfatuitorii ramanand aceiasi.

 2. valeriu bistriceanu spune:

  Felicitari pentru preocuparea de a ne tine la curent cu acesta problema devenita stringenta si anume reteta electronica.
  Este regretabil faptul ca nu s-a facut nicio dezbatere publica cu medicii de familie referitoare la conditiile tehnice de implementarea a acestei forme de prescriere a medicamentelor. Cu siguranta ca multi dintre colegi oricat ar vrea sa se alinieze acestei decizii nu vor putea din punct de vedere tehnic si aici ma refer indeosebi la cei cu practica in mediul rural. Nu este o abordare corecta din partea CNAS care nici macar nu a schitat ca ar dori o conlucrare realista, corecta, in implementarea acestei decizii tinand cont de faptul ca suntem parteneri intr-un contract care nu stipuleaza asa ceva. Se doreste o impunere dictatoriala care va avea implicatii neprevizibile asupra tuturor afectand deopotriva practiciieni din sistem si pacientii.

Adaugati un comentariu


 

*