Rezidentii si medicii primari vor putea concura pe acelasi post

17 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Potrivit unui Ordin al ministrului Sanatatii, nu se va mai tine cont de gradul profsional al candidatului si nici de supraspecializare sau competente la concursurile pentru ocuparea posturilor scoase la concurs.

 

Ministrul Sanatatii a luat decizia de a modifica actuala legislatie privind accesul la unul dintre posturile scoase la concurs de unitatile medicale, in sensul ca nu se mai tine cont de gradul profesional al candidatului, pe orice post putand fi incadrat atat medicul rezident in ultimul an cat si medicul primar.Diferenta va fi facuta ulterior, pin salariu si incadrare.

Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii nr. 1266, publicat in Monitorul Oficial din 13 decembrie, se modifica ordinul prin care medicii, medicii dentisti si farmacistii pot accesa posturile vacante in sistemul public de sanatate. Potrivit unui nou act normativ, publicatia de concurs va cuprinde unitatea sanitara si specialitatea in care se publica postul, fara a se preciza insa gradul profesional si nu ca pana acum, cand pe langa unitatea sanitara si specialitatea in care se publica postul, era mentionat si gradul profesional nsau, dupa caz, supraspecializarea sau competentele care se cereau. Mai mult, pentru a se modifica gradul profesional era nevoie de aprobarea forului tutelar administrativ al institutiei medicale (Ministerul Sanatatii, administratiile publice locale sau consiliile judetene).

Potrivit ministrului raed Arafat, noul act normativ are rolul de a simplifica birocratia si de a face mai usor accesul medicilor pe posturile vacante, in conditiile in care Romania se confrunta cu o criza de specialisti fara precedent. „La post se poate prezenta oricare dintre cele trei categorii profesionale – medicul rezident aflat in ultimul an de pregatire, specialistul sau primarul. Daca medicul rezident isi ia intre timp specialitatea, nu mai trebuie sa modificam conditiile de concurs, asa cum se intampla inainte, este vorba ca se reduce  birocratia”, a explicat ministrul Arafat modul in care se vor accesa de acum inainte posturile scoase la concurs.

 

Noile conditii de ocupare a posturilor

 

Farmacist Doina Nenu

Potrivit noului act normativ, Ordinul ministrului Sanatatii si Familiei nr. 698 din 9 septembrie 2001 pentru aprobarea unor metodologii privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor si chimistilor, precum si a altui personal de specialitate cu studii superioare din unitatile sanitare publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 754 din 27 noiembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica.

 Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acum aspirantul la unul dintre posturile publicate penteu concurs sunt simplificate. Publicatia de concurs nu va mai contine date despre graduil profesional al candidatului (medic, medic dentist sau farmacist) si atestatele pentru studiile complementare, ca pana acum. Astfel, pentru posturile de medic, medic dentist sau farmacist specialist pot concura rezidenti aflati in ultimul an de pregatire, specialisti ori primari confirmati in specialitatea in care se publica postul, in timp ce pentru posturile de medicina generala sau de familie concureaza medici generalisti cu drept de libera practica, rezidenti aflati in ultimul an de pregatire, specialisti sau primari confirmati in specialitatea medicina generala/medicina de familie. Pentru posturile de medic dentist pot concura medici dentisti cu drept de libera practica, specialisti sau primari confirmati in specialitatea stomatologie generala, iar pentru posturile de farmacisti concureaza farmacisti cu drept de libera practica, specialisti sau primari confirmati in specialitatea farmacie generala. Pentru posturile de biolog, biochimist si chimist candideaza, dupa caz, biologi, biochimisti, chimisti debutanti, biologi, biochimisti, chimisti, respectiv biologi, biochimisti, chimisti specialisti sau principali.

 

3000 de posturi deblocate in sistem, 61 la Buzau

 

In luna octombrie, in sistemul de sanatate au fost deblocate apoape 3.000 de posturi. Ocuparea acestora depinde de organizarea concursurilor, unele de catre Ministerul Sanatatii, celelalte de catre autoritatile locale care au in subordine unitati sanitare.

La nivelul judetului Buzau, potrivit Directiei de Sanatate Publica, au fost deblocate 61 de posturi de medic, asistent medical si personal medical auxiliar. Cele mai multe dintre acestea, 40, au fost alocate Spitalului Judetean de Urgenta. Chiar astazi are loc concursul pentru pocuparea posturilor de asistent medical si personal medical auxiliar, urmand ca pe 21 decembrie sa se sustina concursul pentru cele 6 posturi de medici care urmeaza sa fie ocupate.

Tot in aceasta perioada a fost organizat sau urmeaza sa se sustina in zilele urmatoare concursurile de la Spitalul Sapoca si Spitalul Rm. Sarat, iar la Ambulanta s-au ocupat deja cele 5 postuiri de asistent medical si 5 de personal auxiliar, urmand ca in ianuarie 2013 sa fie organizat concursul pentru cele doua posturi de medic.

In ceea ce priveste deficitul de medici din sistem, se anticipeaza ca pana in 2020 sistemul sanitar se va confrunta cu o lipsa de peste un milion de medici, asistenti medicali si personal auxiliar. Pana in vara acestui an, mai mult de 12.000 de medici au parasit sistemul de sanatate romanesc, potrivit Colegiului Medicilor. 


Categorii: Jobs, Legislatie, Medici

Adaugati un comentariu


 

*