Riscul de infarct, anticipat cu o precizie de cinci ani

12 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unei noi metode de analiză a tomografiilor pentru care se așteaptă autorizarea.

 

O nouă metodă de analiză a imaginilor obţinute în urma unei tomografii poate anticipa riscul unui infarct cu mai mulţi ani înainte ca acesta să se producă. Procedura, creată de echipe de la Universitatea Oxford, instituţii din Germania şi Statele Unite, foloseşte algoritmi pentru a examina stratul de grăsime din arterele coronare prin analiza unei tomografii cardiace cercetătorii considerând că  inflamarea arterelor reprezintă un semn timpuriu de avertizare pentru circa 30% din cazurile de infarct

„Dacă este posibil să identifici inflamaţia din arterele coronare, atunci poţi preciza care anume artere vor cauza infarctul. Cu noua tehnologie pe care o avem la dispoziţie putem obţine acest lucru analizând simple tomografii”, a explicat, profesorul de medicină cardiovasculară Charalambos Antoniades, de la universitatea Oxford.

Cea mai mare parte dintre atacurile de cord sunt cauzate de o placă de grăsime la nivelul arterei, care întrerupe fluxul de sânge, iar în prezent, tomografia poate indica medicului dacă o arteră a devenit deja mai îngustă din cauza grăsimii.

 

Cu ajutorul noii tehnologii, pentru care cercetătorii speră să obţină autorizaţiile necesare atât în Statele Unite cât şi în Europa în decurs de un an, medicii vor putea prezice care anume artere sunt în pericol de a se îngusta.

Vom putea spune care artere sunt inflamate şi se vor îngusta pe parcursul viitorilor cinci ani și astfel  vom putea recomanda pacienților să înceapă să  măsurile de prevenţie pentru a evita formarea plăcilor. Deşi nu am estimat numărul exact al atacurilor de cord pe care le putem preveni, va fi posibil să identificăm cel puţin 20 sau 30 de procente dintre persoane înainte de a suferi un astfel de atac”, a mai declarat Charalambos Antoniades.

În același timp, pe lângă demersurile pentru obținerea autorizării noii metode, o companie care colaborează cu Universitatea Oxford dezvoltă un serviciu care poate analiza orice tomografie din lume în circa 24 de ore.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*