Rolul psihologiei sănătății pentru sănătatea comunitară, în prim-plan la EHPS 2024

22 septembrie 2024 | 0 comentarii |

La cea de-a 38-a ediție a Conferințe Anuale a Societății Europene de Psihologie a Sănătății (EHPS 2024), Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, a subliniat rolul esențial al intervențiilor psihosociale personalizate.

 

Desfășurată la Cascais, Portugalia, a 38-a ediție a Conferințe Anuale a Societății Europene de Psihologie a Sănătății (EHPS 2024) a reunit profesioniști din domeniu, care au dezbătut aplicarea acestei ramuri a psihologiei în medii non-academice, inclusiv în organizații caritabile și servicii de sănătate publică.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră din România, în lucrarea prezentată în cadrul evenimentului a evidențiat rolul esențial al intervențiilor psihosociale personalizate și impactul psihologiei sănătății asupra pacienților vulnerabili, persoane care trăiesc cu HIV/SIDA și alte afecțiuni cronice.

„Folosind instrumentele din psihologia sănătății, reușim să sprijinim pacienții în gestionarea bolilor cronice și să le îmbunătățim calitatea vieții”, a subliniat Schweitzer, care a prezentat modul în care fundația folosește intervenții bazate pe dovezi pentru a ajuta pacienții să navigheze în sistemul de sănătate și să adere la tratamentele medicale și cum, prin aplicarea unor modele teoretice și prin educația pentru autogestionare, Fundația Baylor a devenit un exemplu de bune practici în România.

 

În cadrul conferinței, dr. Alice Le Bonniec, specialist în schimbarea comportamentală din cadrul Serviciului Național de Screening din Irlanda, a explicat că „prin aplicarea științei comportamentale, putem încuraja participarea și dezvoltarea de intervenții eficiente în domeniul screening-ului”, subliniind importanța utilizării modelelor teoretice și a metodelor de cercetare pentru îmbunătățirea rezultatelor în sănătate publică.

Dr. Lisa Hynes, director de programe la organizația caritabilă Croí, a prezentat modul în care psihologia sănătății poate preveni bolile cardiovasculare și a accidentele vasculare cerebrale. „Psihologia sănătății ne ajută să creăm intervenții eficiente pentru comunitate, oferind sprijin psihologic și educație pentru prevenirea bolilor cronice”, a explicat Hynes, subliniind necesitatea unui sprijin continuu pentru gestionarea factorilor de risc.

Dr. Alexandra Dima, cercetător principal la Institutul de Cercetare Avedis Donabedian din Barcelona, a pezentat un proiect internațional destinat îmbunătățirii aderenței la tratamente, care reunește peste 300 de membri din 40 de țări și vizează crearea unei baze de date de tehnologii digitale pentru managementul aderenței la tratamente. „Psihologia sănătății ne permite să dezvoltăm intervenții digitale standardizate, contribuind astfel la creșterea aderenței pacienților la tratamente, a spus ea.

 

Concluziile desprinse în urma lucrărilor prezentate la EHPS 2024 au arătat cum psihologia sănătății poate influența în mod pozitiv rezultatele în sănătatea publică și cum poate fi aplicată în diverse medii, inclusiv de organizații non-guvernamentale și servicii de sănătate publică.

Contribuțiile Fundației Baylor, alături de cele ale altor experți din Europa, confirmă „rolul esențial pe care psihologia sănătății îl joacă în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, precum și în educația comunităților pentru comportamente mai sănătoase. Aceste discuții interdisciplinare ne ajută să înțelegem mai bine cum putem aplica metodele din psihologia sănătății în sprijinul pacienților și în dezvoltarea intervențiilor comunitare, a concluzionat Ana-Maria Schweitzer.

Evenimentul a subliniat importanța colaborării între cercetători și practicieni pentru a răspunde provocărilor din domeniul sănătății publice, iar participarea la astfel de evenimente deschide noi perspective pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate la nivel global.

 

Foto: Fundația Baylor Marea Neagră

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*