Romania, printre singurele 20 de tari din lume cu un sistem adecvat de ingrijiri paliative

30 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Evaluarea a fost facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a estimat ca in lume, peste 20 de milioane de oameni au nevoie de astfel de ingrijiri, dar numai o persoana din 10 beneficiaza de ele.

 

5439_p17n7850qo3q71bb01q9b4ue190ha

Sistemul sanitar romanesc este la pamant, auzim zilnic, iar unii dintre noi chiar avem nesansa sa constatam asta pe propria piele. Poate ar trebui sa vedem insa si lucrurile bune. Ce-i drept, nu sunt multe, iar cele care se pot remarca sunt abia la inceput, dar faptul ca se misca ceva inseamna ca mai avem sanse sa ne revenim, sa ne recastigam respectul ca natie, punand mai mult accent pe respectul fata de noi insine si de om, in general. Asa bunaoara se poate spune despre sistemul de transplant care a cunoscut in ultimii ani o adevarata „revolutie”, atat calitativa cat si cantitativa, chiar daca uneori este sabotat chiar din interior, de invidie.

Suntem insa apreciati si intr-un alt domeniu medical, chiar de organismele mondiale ale sanatatii. Chiar daca sistemul sanitar romanesc lasa mult de dorit, se pare ca stam foarte bine in ceea ce priveste ingrijirea paliativa. Bolanvii care nu mai au sanse de vindecare beneficiaza de ingrijirile medicale si sociale necesare, astfel ca isi pot petrece ultima perioada a vietii lor, cu decenta.

 

ingrijiri paliativePotrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la nivel global, Romania se numara printre putinele tari care acorda atentia cuvenita si acestui fel de ingrijiri. Rezultatele studiului, date publicitatii de curand, arata ca doar o persoana din 10 care necesita ingrijiri paliative pentru calmarea durerilor si consiliere psihologica pentru ultima perioada din viata, beneficiaza de acestea. Se mai arata ca doar 20 de tari din intreaga lume au un sistem adecvat de ingrijiri paliative, printre acestea numarandu-se si Romania, alaturi de Australia, Austria, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Singapore, Suedia, Uganda, Marea Britanie si SUA.

Conform estimarilor Organiztiei Mondiale a Sanatatii, in intreaga lume, circa 20 de milioane de pacienti aflati la sfarsitul vietii au nevoie anual de astfel de ingrijiri, sase la suta dintre acestia fiind copii. Din pacate, numai aproximativ 3 milioane dintre acestia beneficiaza de ingrijiri paliative.

 

bolnavi spital savaIn Romania s-au infiintat in ultimii ani tot mai multe centre destinate ingrijirii paliative, in paralel cu formarea de personal specializat care sa poata acorda ingrijirile necesare pacientilor. Scopul ingrijirii paliative acela este de a preveni si a calma suferinta, imbunatatind astfel  calitatea vietii celor care se confrunta cu boli grave sau incurabile. In multe tari s-a pus accentuil exclusiv pe pregatirea personalului medical pentru vindecarea bolilor, ignorandu-se cazurile pacientilor cu boli incurabile, care necesita la randul lor ingrijiri, chiar daca nu mai au sanse de vindecare.

Poate si pentru ca sistemul romanesc de sanatate este asa cum e, in ultima vreme s-a pus tot mai mult acdentul si pe latura paliativa, astfel ca in prezent ne numaram prinstre putinele tari din lume in care pacientii pot beneficia de acest tip de ingrijiri, oferite intr-un sistem adecvat.

Exista la acest moment numeroase centre in care bolnavii cronici aflati in faze terminale sau batranii aflati in centre medico-sociale si de ocrotire beneficiaza de ingrijiri medicale adecvate si de asistenta psihologica, fiindu-le astfel alinata suferinta iar ultima perioada a vietii devenind mai usor de suportat.

 

Cancer copy_micaJudetul Buzau este, la randul sau, unul dintre putinele din Romania in care se acorda ingrijiri paliative, la ora actuala functionand trei centre multifunctionale. La Vintila-Voda, in locul fostului spital comunal, dr. Stelian Mereu a infiintat Spitalul Ecomed, in structura caruia functioneaza si un Camin-spital pentru persoane varstnice.

La Patarlagele, omul de afaceri Constantin Alexandru a deschis o sectie exterioara a Spitalului Sfantul Sava din Buzau, in care functioneaza o sectie pentru bolnavi cronici  unde se face inclusiv recuperare neurologica (in tara exista putine astfel de facilitati) si una de ingrijiri paliative, intr-un centru multifunctional de sanatate, dar si un camin pentru batrani.

Si la Caminul de batrani „Al. Marghiloman” din municipiul Buzau se acorda ingrijiri paliative si recuperare kinetoterapeutica, prin care se imbunatateste considerabil calitatea vietii persoanelor rezidente.

Ar mai fi de notat si ingrijirile medico-sociale la domiciliu oferite de Crucea Alb-Galbena Buzau, care are in activitatea zilnica si segmentul de ingrijiri paliative.

 

spitalul parscovCel mai important centru de ingrijire paliativa (atat ca dimensiune cat si ca structura si dotare) a fost insa Spitalul Parscov, inchis pe vremea guvernarii Boc pe motiv de nerentabilitate, desi era cea mai importanta unitate de acest gen din sistemul public de sanatate, dotata cu aparatura de ultima ora si personal calificat. Cladirea si echipamentele medicale aflate in conservare au fost date de curand in administrarea Consiliului Judetean Buzau, care intentioneaza redeschiderea unitatii. Sunt luate in calcul doua variante. Prima ar fi aceea ca spitalul de la Parscov sa functioneze ca Sectie exterioara a Spitalului Judetean, destinata ingrijitii bolnavilor cronici si ingrijirilor paliative, asa cum a fost inainte de a i se pune lacatul pe porti si de a fi aruncati „in strada” bolnavii.

Cealalta varianta luata in calcul este aceea ca in locul fostului Centru de SanatateParscov si fie infiintat un Centru Multifuncional de servicii medicale, de care sa beneficieze in principal persoanele varstnice si pacientii cronici sau cu boli incurabile, dar la care sa aiba acces in regim ambulatoriu si ceilalti locuitori din zona.

 

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*