România susține elaborarea unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului

4 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Aflată la Bruxelles, la Forumului European de Cancer, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a pledat pentru tratament egal pentru toți pacienții europeni.

 

În contextul în care România va prelua, la 1 ianuarie 2019, Președinția rotativă a Consiliului Europei, Sorina Pintea, ministrul Sănătății a prezentat astăzi, la Bruxelles, în deschiderea lucrărilor Forumului European de Cancer cu temaChanging the Future of Cancer on Europe”, viziunea României în ceea ce privește politicile europene privind lupta împotriva bolilor oncologice.

Ministrul român al Sănătății a subliniat că obiectivele naționale privind strategiile de luptă împotriva cancerului sunt identice cu cele ale tuturor țărilor europene și se centrează pe pacient.

Pentru a face față creșterii incidenței acestei maladii, Sorina Pintea a spus că guvernele ar trebui să acorde prioritate politicilor de prevenție primară și secundară, de depistare precoce (screening), precum și accesului egal al pacienților la tratament. În acest context, România va susține și va promova elaborarea unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului, adaptat nevoilor statelor care se concentrează asupra prevenirii primare și secundare, screening-ului și tratamentului final.

 

Arătându-se încrezătoare în capacitatea României de a coagula sistemele de sănătate din țările membre, Sorina Pintea s-a declarat încrezătoare că se va putea atinge acest obiectiv.

Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, din 2002 România a implementat Programul Național de tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018 a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziționarea din fonduri europene a 8 unități mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanțare europeană și am finalizat parțial achiziția de echipamente și aparatură necesară dotarii centrelor din rețeaua națională de radioterapie. Tot în 2018 am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, iar  în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea  pacienților cu cancer”, a declarat ministrul Sănătății, subliniind că România va susține ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului, deoarece toți pacienții europeni au dreptul la tratament egal. Pintea a mai spus că cel puțin două din obiectivele României în această perioadă au legatură cu subiectul conferinței de astăzi de la Bruxelles, respectiv, accesul pacienților la medicamente și mobilitatea pacientului.

 

Ministrul român al Sănătății a menționat că pentru a se putea controla cancerul în Europa este nevoie de o coordonare eficientă a politicilor naționale din fiecare stat membru, precum și de investiții financiare și umane substanțiale, într-un efort comun de valorificare a ideilor inovatoare.

Pentru îmbunătățirea strategiei de luptă împotriva cancerului în Europa, Pintea a spus că „este nevoie să ne reunim eforturile și să acționăm împreună, factori de decizie, lideri științifici, grupuri de pacienți, parteneri din industria farmaceutică, în obiectivul comun de îmbunătățire a rezultatelor pentru pacienții cu cancer”. Ea a arătat că deși au existat numeroase „mituri” despre industria farma, factorii de decizie ar trebui să se concentreze asupra unei situații avantajoase pentru toate părțile. „Industria farmaceutică ar trebui să fie partenerul nostru în acest efort. Susțin parteneriatele, nu divizările”, a subliniat ministrul, în debutul evenimentului.

La Bruxelles s-a discutat despre cum pot fi îmbunătățite rezultatele tratamentelor pentru pacienții cu cancer pulmonar, despre accesul la inovare în cadrul sistemelor de asistență medicală din punct de vedere financiar și despre cum ar trebui abordate provocările privind supraviețuirea pacienților cu cancer.

Unul dintre punctele esențiale ale evenimentului a fost prezentarea noului studiu de referință privind politica europeană în domeniul cancerului pulmonar în 13 țări europene.

 

(Sursă foto: MS)

 


Adaugati un comentariu


 

*