S-a infiintat o noua organizatie in sprijinul pacientilor cu afectiuni cronice renale

Asociatia de Studii Reno-Metabolice si Nutritionale a fost lansata ieri si reuneste mai multi specialisti care vor efectua o serie de studii epidemiologice, experimentale si clinice.

 

DSC_0326In seria actiunilor organizate pentru marcarea Zilei Mondiale a Rinichiului, care se aniverseaza astazi, s-a inscris si lansarea unei noi asociatii al carei scop principal este reducerea numarului de cazuri de afectiuni cronice renale, dar si asigurarea unei mai bune ingrijirii pantru pacientii cu astfel de boli. Avand ca membri specialisti in medicina si nutritie, Asociatia de Studii Reno-Metabolice si Nutritionale si-a inceput oficial activitatea in cursul zilei de ieri, odata cu lansarea ce a avut loc la Institutul National de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice din Capitala. Activitatea organizatiei se va orienta in special in directia problemelor metabolice si de nutritie ale celor care sufera de afectiuni cronice renale, actionandu-se totodata si pe linia de preventie, prin promovarea unui regim alimentar sanatos, element fundamental pentru protejarea sanatatii rinichilor. Aceste obiective se vor realiza prin initierea si realizarea unor studii epidemiologice, experimentale si clinice, cresterea nivelului de pregatire profesionala a personalului medical implicat in ingrijirea pacientilor cu boala cronica de rinichi, dar si promovarea nutritiei clinice in invatamantul medical.

 

ihsO alta motivatie care a dus la infiintarea noii asociatie este necesitatea unui efort comun al medicilor nefrologi, diabetologi si cardiologi pentru acordarea unei ingrijiri adecvate bolanvilor cu afectiuni cronice renale, fapt pentru care organizatia reuneste specialisti din domeniile mai sus mentionate. Unul dintre acestia este medicul Cristian Seraficeanu, seful Centrului de Hemodializa de la Institutul National de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice, care a precizat ca in demersurile sale, asociatia va avea nevoie de sprijinul autoritatilor din domeniul medical. „Avem nevoie de sprijin din partea autoritatilor din domeniul medical pentru ca  aproximativ 1.500.000 – 2.000.000 de romani au diabet, dintre acestia 150.000 au boli cronice de rinichi. Numarul de pacienti cu diabet zaharat in 2013 era la nivel mondial de 370 de milioane, fata de 300 de milioane cat se preconiza pentru anul 2020”, a precizat acesta, adaugand ca in Romania ne confruntam cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi de 5-10 la suta anual, pe de pe o parte, si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora.

 

hemodializaIn 75 la suta din cazuri, afectiunile cronice renale sunt cauzate de hipertensiunea arteriala, obezitate sau de diabet, majoritatea bolilor renale fiind asimptomatice, fapt pentru care sunt depistate abia in stadiile avansate, atunci cand rinichii afectati isi pierd functiile, pacientii avand nevoie de dializa sau de transplant renal. Din aceasta cauza, medicii recomanda sa se puna foarte mare accent pe preventie prin respectarea unui regim alimentar sanatos si efectuarea de controale medicale regulate, mai ales in cazul celor care au antecedente de boli renale in familie, astfel putandu-se depista eventualele afectiuni renale in faza lor incipienta, atunci cand sunt mult mai usor de tratat.

La randul sau, managerul Institutului National de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice, Robert Agafitei, a precizat ca unitatea pe care o conduce trateaza anual circa 6.000 de pacienti cu afectiuni cronice renale, dintre care aproximativ 1.000 prezinta complicatii renale datorate diabetului. Acesta a enumerat si alti factori care pot favoriza aparitia bolilor renale, printre care a mentionat consumul de medicamente, anumite infectii, diferite anomalii si boli congenitale nedepistate la timp.

 

crosBoala cronica de rinichi este considerata de membrii asociatiei o problema de sanatate publica, implicand costuri considerabile, iar  din acest motiv acestia au facut un apel pentru identificarea persoanelor la risc. ”Introducerea in programul de dializa se face destul de abrupt si asta pentru ca nu exista un program de predializa. Aici intervine aceasta noua Asociatie pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, care poate oferi reperele de identificare a pacienţilor la risc”, se arata intr-un prim comunicat al asociatiei.

Boala cronica de rinichi poate fi prevenita prin practicarea unui sport sau a miscarii, mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange, monitorizarea tensiunii arteriale, insusirea unei alimentatii sanatoase si mentinerea sub control a greutatii corporale, consumul corespunzator de lichide, evitarea fumatului si nu in ultimul rand, controlul medical specific al rinichilor.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*