Sah la rege cu ochii mintii

25 iunie 2014 | 0 comentarii |

Concursul Memorial „Constantin Dorita”, ajuns la a V-a editie, si-a premiat castigatorii dupa sapte runde de concentrare. In competitie s-au aflat atat nevazatori cat si persoane fara probleme de vedere, din intreaga tara.

 

Constantin Dorita, trofeu si medalii

Constantin Dorita (sursa foto:organizator)

Ajuns la a V-a editie, Concursul national de sah Memorial „Constantin Dorita”, organizat de Asociatia Nevazatorilor din Romania, s-a desfasurat, ca in fiecare an, la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere din Buzau. Institutia de invatamant nu este aleasa intamplator, ci pentru ca aici si-a petrecut cea mai mare parte din viata fostul profesor de istorie Constantin Dorita, in memoria caruia se organizeaza competitia. Acesta a stiut sa-si determine elevii sa indrageasca nu numai istoria, ci si sportul mintii la nivel de performanta, facand abstractie de problemele de sanatate pe care le aveau.

Concursul s-a desfasurat in perioada 20-22 iunie, iar la start s-au inscris 37 de pasionati ai sahului, de toate varstele si din toata tara, cu sau fara deficiente de vedere.

Dupa cele trei zile in care arbitrul Nistor Slabu (IA) a supravegheat fiecare mutare cu maxima atentie, s-au desemnat castigatorii, carora pe langa trofeu, medalii sau diplome li s-au acordat si premii in bani a caror valoare a fost, in ordine descrescatoare, intre 400 si 50 de lei.

 

Sursa foto:organizator

Sursa foto:organizator

La seniori au fost premiati primii opt jucatori, trofeul fiind adjudecat de Daniel Stefan Done, de la Acs Pheonix Buzau.

Pe locul II s-a pozitionat Roman Dubic – Cs Vointa Buzau, locul III a revenit lui Mihai Carp – Cs Vointa Buzau, pe locul IV s-a situat Mihai Nistor (nevazator!) – Clubul De Sah Al An Bucuresti, iar locul V a revenit lui Adrian Mindruta-Tanasescu – Acs Pheonix Buzau. Raul-Ionut Luncasu – Acs Pheonix Buzau, Marius-Iulian Gavrila – Acs Pheonix Buzau si Leonard Bajenaru – Sport Club Juventus Bucuresti au fost, la randul lor, recompensati cu diplome si premii in bani.

Potrivit organizatorului concursului, profesor Vasile Carapit,competitia este omologata la Federatia Romana de Sah si la Federatia Internationala de Sah, cu girul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret, premiile fiind constituite exclusiv din taxa de participare si sponsorizari”.

 

Sursa foto: irganizator

Sursa foto: irganizator

Nici juniorii, care numeric au insemnat o treime dintre participanti, nu s-au lasat mai prejos si au demonstrat ca stapanesc foarte bine acest sport care le tine mintea sanatoasa, primii trei calificati fiind premiati si felicitati pentru ambitia cu care au incercat sa se intreaca intre ei si cu seniorii.

Prima pozitie a fost astfel ocupata de „un abonat” al podiumului la competitiile locale si nationale, Adrian Mortu (13 ani, locul 16 in clasamentul general), de la Cs Palatul Copiilor Buzau.

De la acelasi club au fost si urmatorii doi clasati, respectiv, Silviu Iustin (12 ani, locul 21 in clasamentul general) si Georgiana Lefter (10 ani, locul 23 in clasamentul general), semn ca aici se face cu adevarat performanta.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*