Sanatatea pe butuci: Unicul spital de recuperare neuro-motorie din tara risca sa ramana fara specialisti

Desi dispune de conditii moderne de cazare si tratament, Spitalul Clinic de Recuperare Medicala Baile Felix nu mai este atractiv pentru personalul medical si cel auxiliar, din cauza salariilor foarte mici.

 

1. Spitalul Baile Felix

Situatie paradoxala la spitalul din Baile Felix, unic in tara prin profilul sau. Unitatea medicala, recent modernizata si adusa la cele mai noi standarde, fara datorii si cu potential extraordinar de profit, risca in scurt timp sa nu mai poata asigura serviciile pacientilor, din cauza lipsei de personal.

Informatia a fost facuta publica de medicul Ramona Suciu, directorul Spitalului Clinic de Recuperare Medicala Baile Felix, care a declarat ca „in ciuda investitiilor mari facute in ultima vreme pentru modernizarea spitalului si in ciuda conditiilor foarte bune de munca pe care unitatea le ofera, nu exista foarte multi doritori sa lucreze aici. Ba, mai mult, circa 20 de angajati si-au dat demisia pe parcursul anului trecut”.

Cauza principala a plecarii personalului medical o constituie salariile mici care ii descurajeaza pe cei care ar fi tentati sa lucreze aici, avantajele oferite de conditiile de munca palind in fata acestui impediment. Exista chiar riscul ca pacientii sa nu mai poata beneficia de serviciile unitatii medicale si nici sa nu se mai poata adresa altui spital, spitalul din Baile Felix fiind singurul din tara unde se face recuperare neuro-motorie.

 

Dr. Ramona Suciu

Dr. Ramona Suciu

Directorul unitatii medicale a mai declarat ca, la ora actuala, spitalul are 275 de angajati, iar alte 60 de posturi sunt blocate si nu pot fi ocupate decat cu aprobare de la Guvern. Dr. Ramona Suciu si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca desi in ultimul timp au fost facute investitii masive pentru modernizarea spitalului, achizitionandu-se un aparat unic in tara si asigurandu-se conditii hoteliere foarte bune, intreaga unitate functionand la standarde ridicate, spitalul risca sa ramana fara angajati din cauza problemei salariale.

Spitalul arata frumos si bine. Am facut investitii masive in conditiile hoteliere, in aparatura de ultima generatie, cum ar fi lokomatul, singurul din sistemul public de sanatate, si multe altele, inclusiv utilaje profesionale. Incercam din rasputeri sa facem fata si progreselor tehnologice de pe piata mondiala, adica sa nu mai fie nevoiti pacientii din intreaga tara sa mearga in strainatate sa se trateze. Practic, aceasta este si politica de sanatate din tara noastra. Pentru asta ne-am si straduit sa ridicam standardele si conditiile foarte mult. Din pacate insa, raman valabile si in acest an problema salarizarii si a lipsei de personal, care nu depind de noi”, a afirmat dr. Suciu, apreciind ca daca s-ar gasi resurse pentru majporarea salariilor personalului medical, sistemul sanitar romanesc si-ar pastra profesionistii.

 

3 recuperare

Mai mult de atat, managerul unitatii medicale a punctat faptul ca  spitalul nu are arierate, iar majoritatea investitiilor au fost facute din fonduri proprii, deci nu se poate vorbi de o unitate neprofitabila, care „inghite” bani de la buget. Principala problema cu care se confrunta este cea a personalului, fapt datorat salarizarii, o solutie, in opinia sa, fiind aceea de a se lasa la latitudinea conducerii institutiei deciziile privind cheltuielile de personal, iar in acest fel „s-ar putea dovedi si daca managerul este un bun gospodar si un bun organizator”.

Pe partea de ambulatoriu, o alta problema o reprezinta contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, managerul spitalului precizand ca banii primiti de la CJAS sunt prera putini , in comparatie cu veniturile pe care le realizeaza unitatea medicala. „In luna decembrie, ca exemplu, am realizat 87 de mii de lei si am avut contract cu Casa pe sapte mii si ceva. Deci, facem munca voluntara…” a mai declarat dr. Ramona Suciu.

Situatia de la Baile Felix nu este singulara, cu aceasta situatie confruntandu-se toate spitalele publice din tara in privinta decotarii serviciilor din ambulatoriul de specialitate, care ar putea constitui o sursa de finantare si ar reduce cheltuielile cu spitalizarea.

 

4. pacienti

Constructia spitalului din statiunea Baile Felix a fost demarata in anul 1976, unitatea fiind proiectata sa dispuna de 150 de paturi, urmand a functiona sub tutela Institutului National de Medicina Fizica, Balneologie si Recuperare Medicala din Bucuresti. Cladirea a fost inaugurata la 28 octombrie 1988, devenind unitate cu personalitate juridica, activitatea medicala din aceasta institutie avand atributii curative, profilactice si educative, de invatamant, formare si perfectionare profesionala, indrumarea metodologica a teritoriului, cercetare stiintifica.

In decursul anilor, structura spitalului a suferit mai multe modificari, cea mai importanta fiind in anul 1992, cand in schema de organizare a unitatii au intrat si cele doua sectii de copii de la Baile Felix si Baile 1 Mai. Din luna iulie 2000, unitatea a primit statut de Spital Clinic al Universitatii din Oradea, iar un alt moment important in viata spitalului l-a constituit infiintarea unui ambulatoriu integrat propriu, aceasta noua structura fiind inaugurata in data de 20 mai 2008.

In ceea ce priveste activitatea stiintifica si de cercetare, in cadrul spitalului isi desfasoara activitatea Catedra de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala a Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, iar in sectiile clinice de adulti si copii se desfasoara si stagiile de pregatire ale studentilor si medicilor rezidenti, au loc examene de licenta, pentru obtinerea specialitatii de recuperare medicala, concursuri pentru ocuparea de posturi didactice universitare.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*