Spitalul de la Băile Felix va avea propria sursă de apă termală

Demersurile, demarate în urmă cu trei ani, se vor finaliza peste câteva luni, iar pacienții veniți la tratament vor beneficia de apa geotermală provenită din forajul propriu al unității medicale de recuperare.

 

Un demers la care actualul manager al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală de la Băile Felix spune că se gândește de 8 ani, din momentul în care și-a început mandatul, va fi dus la îndeplinire pe parcursul acestui an. Unitatea medicală va dispune de propria sursă de apă termală, nemaifiind astfel dependentă de furnizorul căruia îi plătește în prezent o sumă considerabilă pentru a beneficia de apa care constituie „materia primă” în tratamentele acordate pacienților veniți la recuperare.

Dr. Ramona Nicoleta Suciu, directorul spitalului de recuperare din Băile Felix, a precizat că un proiect în acest sens a fost demarat în urmă cu trei ani și se apropie de final, iar în următoarele luni, unitatea medicală va beneficia de apa termală provenită din propriul foraj, renunțând astfel la cheltuieli importante, care vor putea fi astfel canalizate către alte investiții. „Anul acesta vom finaliza proiectul şi vom începe să folosim apa termală din forajul nostru propriu, ceea ce va duce la nişte economii financiare importante, având în vedere că noi primim apa geotermală de la un furnizor căruia îi plătim lunar o anumită sumă, considerabilă. Vom avea astfel posibilitatea unor alte investiţii pentru pacienţii noştri”, a declarat dr. Ramona Nicoleta Suciu.

 

Primii pași au fost făcuți în urmă cu trei ani, odată cu obținerea licenței de dare în administrare privind explorarea resurselor de apă geotermală şi apă minerală terapeutică. A urmat etapa de explorare, care a cuprins obținerea de noi avize și autorizații, precum și realizarea puțului de foraj, după care calitatea apei a fost monitorizată o anumită perioadă. Managerul spitalului spune că etapa de explorare încă nu s-a încheiat, însă, în mod sigur propria sursă de apă termală va fi dată în folosință în cursul acestui an.

Despre proprietățile curative ale apei geotermale folosite în tratamentul pacienților care vin să facă recuperare la Băile Felix, dr. Ramona Nicoleta Suciu, a declarat că aceasta este folosită în procedurile de hidroterapie, în bazine, la procedurile de hidrokinetoterapie, în băile galvanice, la băi alternante, fiind factorul special de tratament oferit de spitalul din Băile Felix faţă de restul bazelor de tratament din țară.

 

Costurile pentru implementarea proiectului privind propria sursă de apă termală au fost suportate din bugetul propriu al spitalului și tot din fonduri proprii au fost făcute achiziții pentru dotarea bazei materiale. Astfel s-a cumpărat aparatură medicală ce include un dispozitiv pentru drenaj limfatic, combine de electroterapie, un aparat cu ultrasunete, o bandă de reabilitare mers și un dispozitiv de transfer pacienţi tip lift cu targă. Totodată, s-au făcut investiții și pe partea de IT, fiind achiziționat un server de date și fiind plătite licențele aferente aplicațiilor informatice care sunt utilizate în cadrul spitalului. Tot anul trecut, 97 de salariaţi au participat la programe de perfecţionare profesională, iar costurile, în valoare de 14.000 de lei, au fost suportate integral de către spital.

Anul trecut, 5.638 de pacienți au beneficiat de servicii de spitalizare continuă în cadrul bazei de tratament de la Băile Felix, iar în Ambulatoriul integrat au fost efectuate peste 8.000 de consultații.

În urmă cu cinci ani, Sanatateabuzoiana.ro relata că spitalul de la Băile Felix este unica unitate medicală de recuperare neuro-motorie din țară, fiind la acel moment în pericol de a rămâne fără specialiști, din cauza salariilor foarte mici existente la acea vreme în sistem.

 


Categorii: Actual, Spitale

Comentarii (1)

  1. Oneata Constantin spune:

    Sunt foarte mulțumit de personalul medical din spitalul de recuperare medicala Felix va mulțumesc frumos!
    Cu respect, Oneata Constantin-Timișoara

Adaugati un comentariu


 

*