Prima ședință de lucru pe Sănătate condusă de România la Bruxelles

9 ianuarie 2019 | 2 comentarii |

Farmacistul buzoian Răzvan Prisada și atașatul pe sănătate Ștefan Staicu au moderat discuțiile din cadrul ședinței comune a Grupurilor de lucru pentru Produse farmaceutice dispozitive medicale, respectiv, pentru Sănătate publică, la care au participat echipele tehnice și atașații pe sănătate ai statelor membre UE.

 

Dincolo de emoția demarării efective a programului de lucru și urările tradiționale pe care reprentanții statelor membre le-au schimbat cu prilejul începutului de an, lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene au debutat marți, 8 ianuarie, la Bruxelles, cu o agendă încărcată. Prima reuniune a Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale a avut loc în contextul în care, așa cum a subliniat ministrul Sănătății Sorina Pinteanu vrem să pierdem timpul, mai ales că în a doua parte a mandatului nostru vor fi în desfășurare și alegerile europarlamentare. De aceea am demarat  lucrările chiar de astăzi, când am organizat la Bruxelles prima reuniune pe sănătate, cu echipele tehnice și atașații pe sănătate ai statelor membre UE”, referindu-se la preocupările pe care Ministerul Sănătății le are în ceea ce privește responsabilitățile în domeniu pe care țara noastră le are în mandatul Președinției Consiliului UE.

Ministrul a subliniat că, totodată, România va propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistența antimicrobiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni. „Vom încerca să găsim soluții și pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare”, a subliniat ministrul Sănătății.

 

Conform agendei reuniunii celor două grupuri de lucru, ai căror președinți sunt diplomatul Ștefan Staicu și farmacistul buzoian Răzvan Prisada – președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău și vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, în prima parte a zilei, echipa României a prezentat reprezentanților Statelor Membre (SM) prezenți, prioritățile generale ale țării noastre, cât și prioritățile sectoriale pe sănătate și calendarul evenimentelor programate pe domeniul Sănătății în perioada mandatului Președinției la Consiliul Uniunii Europene.

Tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate.  Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și beneficii pentru pacienți.  Scopul principal al activităților pe timpul mandatului este garanția accesului  la sănătate pentru toți cetățenii europeni. Avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu privire la agenda României în perioada mandatului Președinției la Consiliul UE.

 

În a doua parte a lucrărilor, experții SM au continuat negocierile la nivel tehnic, asupra dosarului legislativ legat de Propunerea Regulamentului privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi și a dispozitivelor medicale introduse în statele membre. Strategia președinției române a fost ca discuțiile să se concentreze pentru început pe consultările științifice comune (JSC), iar reprezentanții fiecărui stat membru au avut posibilitatea să împărtășească experiența proprie cu privire la procesele de consultare la nivel național sau regional cu privire la Regulamentul HTA.

Obiectivul României pentru acest dosar vizează relansarea discuțiilor pe fond, lăsând pentru moment deoparte articolele care au facut subiectul negocierilor in timpul PRES AT. Ne vom concentra pentru început pe negocierea art. 12 – 18 ale propunerii, mai exact pe subiectul Consultarilor Științifice Comune (Joint Scientific Consultation). Am început printr-o prezentare a modului în care se desfășoară acest proces premergator evaluarilor clinice în cadrul rețelei EUnetHTA , pentru a avea un punct de pornire în discuții. Mai departe, pornind de la punctele de vedere ale statelor membre, vom continua negocierile pentru identificarea punctelor comune, în vederea elaborării ulterioare a unui text de compromis”, a precizat Sorina Pintea.

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde, pe lângă propunerea legislativă de Regulament HTA, cinci teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

 Comentarii (2)

 1. Irina Manolescu spune:

  Sa preia de la austrieci legislatia pentru salarizarea farmacistilor, macar!
  Sunt platiti in mod unitar de catre stat (pt ca asigura un serviciu public), iar patronul farmaciei ii remunereaza in plus, in functie de profitul de la sfarsitul anului.
  Daca toate srl-urile farmacii s-ar inchide, cum ar asigura statul roman acest serviciu?!
  In plus, austriecii au criteriul distantei intre farmacii, masurat cu exactitate!
  Nu s-a intrebat nimeni cum de nu s-a deschis o farmacie de circuit deschis in AKH?! Pt ca le lipseau cativa metri de cea mai apropiata farmacie!

 2. Ema Ella Bria spune:

  Sincere felicitări!

Adaugati un comentariu


 

*