Sanatatea – unul din principalele domenii vizate de noua Strategie Nationala Anticoruptie

Premierul Dacian Ciolos a declarat astazi, cu ocazia lansarii noii strategii, ca pe langa masurile ferme de ordin politic si guvernamental, se impune o schimbare de atitudine din partea beneficiarilor, fara de care aceste masuri nu vor avea eficienta scontata.

 

premierul-dacian-ciolos

Dacian Ciolos

Astazi afost lansata, la sediul Guvernului, noua Strategie Nationala Anticoruptie, moment marcat printr-o dezbatere publica organizata de Ministerul Justitiei si Cancelaria Primului Ministru.

Cuvantul de deschidere i-a apartinut premierului Dacian Ciolos care a reamintit, in acest context, sloganul „Coruptia ucide!”, lansat cu ocazia manifestarilor ce au urmat tragediei din clubul Colectiv, care au dus si la demisia Guvernului Ponta si inscaunarea noului guvern tehnocrat condus de actualul premier.

Dacian Ciolos a precizat ca, din pacate, nu doar in cazul de la Colectiv ci si in alte situatii aparute ulterior s-a demonstrat veridicitatea acestui slogan, completand ca atat coruptia, cat si indiferenta pot ucide, literalmente. Coruptia ucide! Va amintiti de acest slogan, lansat in urma doar cu cateva luni, si iata ca vedem astazi, in multe situatii, coruptia coroborata cu indiferenta – si e important sa subliniem acest lucru – poate sa ucida, literalmente. Am vazut cazuri in Sanatate, si poate sa ucida social prin alienare, atunci cand aceste ingrediente, coruptia si indiferenta, le intalnim in educatie. Ca sa dau doar doua exemple din doua domenii in care exista un sentiment clar in societate ca avem nevoie de reforma, dar avem impresia ca aceasta reforma trebuie sa vina doar din partea statului sau a Guvernului”, a precizat Dacian Ciolos in discursul sau.

 

spagaPremierul a mai declarat ca Sanatatea si Educatia vor fi domenii prioritare vizate de noua strategie anticoruptie, facand insa apel si la o schimbare de atitudine din partea beneficiarilor acestor servicii publice. In cele doua domenii, premierul a precizat ca se impun a fi luate masuri guvernamentale ferme pentru a starpi fenomenul coruptiei, insa aceste masuri trebuie sa fie completate de o schimbare de atitudine din partea populatiei, care trebuie sa renunte la indiferenta si la anumite obiceiuri care par impamantenite.

Fara aceasta schimbare de atitudine, toata masurile propuse prin nousa strategie anticoruptie risca sa nu isi dovedeasca eficienta.  „Romania trebuie sa treaca de la o democratie pasiva la una participativa iar eu, dupa cateva luni ca premier, sunt mai convins ca niciodata ca este nevoie de o schimbare de atitudine a beneficiarilor de servicii publice, simpla modificare a legilor si buna functionare a institutiilor justitiei nefiind suficiente”, a mai declarat in acest sens primul ministru.

 

pacient holCiolos a exemplificat cele enuntate mai sus vorbind de doua practici care deja au devenit o obisnuinta in spitale si la ghiseele institutiilor publice. Ciolos a amintit ca a intrat in sange strecurarea plicul cu bani in buzunarul medicului sau functionarului de la ghiseu pentru rezolvarea unor probleme, chiar daca acesti bani nu au fost solicitati. „Cata vreme inca mai treneaza in societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental pentru ca ele nu o sa-si faca efectul. Aici ma gandesc de la atentia pe care o acordam la ghiseu, pana la bani strecurati in buzunarul medicului – cu sau fara voia lui – aici vorbesc de atitudinea noastra a fiecaruia, pana la coruptia din marile proiecte de infrastructura. Fiecare act de coruptie slabeste statul roman si ne indeparteaza de o societate sanatoasa” a mai declarat Cilos.

Premierul s-a referit si la recentele cazuri de la Spitalul de Arsi, precizand ca alaturi de cazul de sclavie din Arges, acestea spun multe despre sociatatea romaneasca actuala, dincolo de problemele de management din sistem.

 

Voiculescu - MSLa randul sau, prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca Sanatatea este domeniul in care se demonstreaza cel mai elocvent ca un sistem corupt ucide. Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat in Sanatate. Coruptia slabeste, dar nu in modul in care ne-am dori cu totii din cand in cand, ci ne slabeste pe cei mai slabi dintre noi. Coruptia slabeste societatea nostra in ansamblu si coruptia slabeste statul, iar un stat slab este unul care nu construieste spitale, nu asigura medicamente, nu asigura salarii decente, nu asigura conditii decente pentru pacienti si pentru medici, nu-si protejeaza medicii si pacienţii de abuzuri”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vorbind despre plicul cu bani dat medicilor, ministrul a spus ca salariile din sistem trebuie marite si ca un prim pas in acest sens a fost facut prin recenta ordonanta adoptata de Guvern referitoare la salarizarea bugetarilor.

Dincolo de nuantele legale as vrea sa vorbesc despre cauzele plicului. Nu poti sa vorbesti despre cauzele plicului fara sa vorbesti de salariile relativ mici ale personalului medical. Un pas important s-a facut prin ordonanta de guvern recenta, dar procesul trebuie continuat. Salariile personalului medical trebuie marite. Din punct de vedere moral plicul e nimic altceva decat un abuz, un abuz impotriva celor mai slabi ca noi, un abuz impotriva noastra, a tuturor, atunci cand suntem cel mai vulnerabili”, a adaugat ministrul Sanatatii.

 

analize cancer fundeniVoiculescu a adaugat ca este in primul rand o problema de mentalitate la nivelul societatii si ca, personal, cunoaste foarte multi medici oncologi, insa niciunul dintre ei nu conditioneaza actul medical de primirea banilor.

De multe ori suntem tentati sa credem ca e o chestiune banala. Plicul a structurat sistemul asa cum il vedem in ziua de azi. Plicul ii face pe mult pacienti sa nu ajunga la medic. Acum ceva vreme am intalnit intr-o localitate care nu e departe de casa parintilor mei, o mama care si-a dus copilul prea tarziu la medic. Avea o afectiune oncologica, un cancer, iar atunci cand am intrebat de ce nu s-a dus mai devreme, raspunsul a fost: nu am eu bani de Bucuresti. In localitatea de langa nu a fost diagnosticat la timp. Nu am eu bani de Bucuresti inseamna trei lucruri: nu am bani de drum, nu am unde sa stau in Bucuresti, dar mai ales inseamna nu am bani de spaga. Intamplator stiu foarte multi medici din specialitatea oncologie pediatrica. Nu stiu nici macar unul care sa conditioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucuresti, nu putea sa-si duca copilul la tratament fara a avea bani”, a mai spus Voiculescu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*