Scapa de matreata si ai grija sa nu mai apara!

25 noiembrie 2012 | 2 comentarii |

In afara de aspectul inestetic, matreata semnaleaza afectiuni dermatologice sau o stare nervoasa acuta, iar daca este neglijata, tratamentul poate fi de lunga durata, ne avertizeaza medicii dermatologi.

 

Dr. Raluca Patrascu

Pielea capului prea uscata sau prea grasa, dar mai ales diferite afectiuni dermatologice (ciuperci) sau o starea nervoasa acuta pot cauza aparitia  inesteticei matreti. Pentru a preveni aparitia ei si mai ales pentru a scapa de calvarul „fulgilor de nea” pe umeri, este necesar mai intai sa stabilim cauza.

Folosirea unor sampoane agresive, care ataca atat pielea capului cat si firele de par, gelurile sau produse de coafat pot favoriza aparitia matretii, de aceea se recomanda folosirea unor produse naturale.

Daca apare o afectiune dermatologica se recomanda consultarea medicului. Specialistii avertizeaza ca neglijarea matretii poate necesita un tratament de lunga durata. „Mentinerea unei bune stari generale de sanatate este foarte importanta, deoarece deprecierea acesteia se poate reflecta si la nivelul scalpului, prin aparitia matretii. Trebuie evitat consumul de mancaruri nesanatoase, remediata constipatia si tratate rapid bolile infectioase, pentru ca toate acestea deterioreaza calitatea sangelui, iar asta se reflecta si la nivelul pielii capului”, atrage atentia medicul dermatolog Raluca Patrascu.

 

Ingrijirea parului si pielii capului, esentiale

 

Una dintre cauzele aparitiei matretii este o piele a capului prea uscata. In acest context, parul trebuie spalat cu un produs non-agresiv, un sampon hidratant, natural, pe baza de plante, care nu usuca scalpul.

Hairstylistii recomanda si interventia cu un peeling special, care sa indeparteze matreata uscata.

Cojitele de pe pielea capului pot aparea si dupa vopsirea parului. In acest caz, folosirea uleiurilor speciale pentru scalp sunt eficiente. Acestea se lasa sa actioneze timp de 10 – 20 de minute, dupa care se intervine cu un sampon adaptat tipului de par.

Matreata poate aparea insa si la persoanele al caror scalp se ingrasa prea repede. Daca parul nu este suficient de bine samponat si clatit, sebumul secretat si pielea capului interactioneaza, formand matreata, sustin specialistii.

 

Dermatita seboreica

 

Exista insa cauze de natura medicala care genereaza matreata. Una dintre cele mai frecvente este dermatita seboreica, o afectiune dermatologica caracterizata prin scalpul rosu si „uleios”, acoperit de cruste albe sau galbui. Ea poate afecta insa si alte zone cu sebum ale corpului (sprancene pleoape, urechi).

Dr. Raluca Patrascu, medicul dermatolog consultat de Sanatatea Buzoiana, spune ca favorizant pentru aparitia matretii este si factorul ereditar sau bolile cronice, in special cele imunodeprimante.

Matreata poate aparea in conditiile existentei unor afectiuni cronice sau cronic recidivante, iar in acest caz avem de-a face cu «dermatita seboreica». Aceasta poate afecta scalpul, dar si sprancenele, pleoapele, urechile, aripile nazale, obrajii sau pieptul. Cauza primara a aparitiei acestei suferinte nu este complet elucidata. Se cunosc insa mai multi factori declansatori, precum secretia crescuta de sebum, transpiratia excesiva, igiena nepotrivita sau insuficienta, vremea umeda sau rece si uscata”, explica dr. Patrascu.

 

Malassezia globosa

 

O alta cauza a aparitiei matretii este Malassezia, o ciuperca ce traieste in mod natural la nivelul scalpului si se hraneste cu sebum dar care, in conditiile unei ingrijiri corespunzatoare, ar trebui sa nu creeze probleme. Se estimeaza ca aproximativ jumatate din populatia globului are matreata, iar aceasta se intalneste mai des la barbati. „Exista insa situatii precum stresul, dieta necorespunzatoare sau disfunctiile hormonale, in care ciuperca se dezvolta cu repeziciune, provocand o iritatie puternica a pielii capului”, mai spune medicul dermatolog.

O echipa internationala de cercetatori a descifrat codul genetic al ciupercii care determina aparitia matretii. Studiul a aratat ca ciuperca produce opt tipuri de proteine, fiecare dintre ele reprezentand un posibil tratament impotriva matretii. Acestia spera ca un studiu mai detaliat al acesui cod va genera tratamente mai bune pentru a impiedica aparitia matretii.

In medie, pe capul uman se gasesc 10 milioane de ciuperci Malassezia globosa. Acestea sunt unele dintre cele mai simple organisme cunoscute omului, de 300 de ori mai mici decat genomul uman.

 

Recomandari

 

Medicul dermatolog atrage atentia ca pastrarea unei igiene capilare adecvate este determinanta in preventia matretii, dar in anumite situatii se impune consultarea specialistului si instituirea unor tratamente.

Spalatul zilnic pe cap nu este nesanatos, in ciuda mitului existent la noi in tara, conform caruia rata de cadere a firelor de par ar fi accelerata de spalatul des pe cap. In ceea ce priveste tratamentul, acesta ar trebui initiat de un medic, dar se poate face si cu un sampon specific pentru astfel de afectiuni, care se gaseste in farmacii. In cazuri mai severe se pot aplica, pentru o perioada de doua saptamani, lotiuni ce contin hidrocortizon”, explica dr. Raluca Patrascu.

In unele situatii, chiar si niste comprese imbibate in ser fiziologic si cateva picaturi de otet, lasate la nivelul zonei afectate timp de 10 minute in fiecare zi, sau o masca pe baza de ulei de masline si acid salicilic – o data sau de doua ori pe saptamana – pot curata foarte eficient scalpul”, mai spune medicul dermatolog.

Pentru zonele sensibile precum pleoapele, dermatologul recomanda utilizarea unor detergenti blanzi, in special din gama destinata bebelusilor, impreuna cu un unguent oftalmic prescris de medicul specialist.


Categorii: Lifestyle, Medici

Comentarii (2)

  1. Iulia Diana spune:

    Si eu am probleme cu scalpul. Am matreata si mancarimi si daca incerc sa ma scarpin, se inflameaza si ma ustura. De 2 saptamani am inceput sa fac un tratament cu un ulei special pentru scalpul afectat de diverse probleme si sunt foarte multumita. Astept sa vad daca mi-a rezolvat problema in totalitate sau daca va fi nevoie sa mai repet tratamentul.

  2. Andra Elena spune:

    Sora mea a avut probleme cu matreata si cu mancarimea scalpului si mereu se plangea.
    S-a hotarat sa mearga sa vada un doctor dermatolog bun …..care i-a dat sa isi cumpere un sampon natural anti-matreata cu ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil).
    De cand a inceput sa foloseasca samponul, a scapat complet de matreata si de mancarimea scalpului.
    Acuma am inceput sa il folosesc si eu …si iubesc samponul, imi place incredibil de mult ca miroasa a natura si ca nu face spuma cum fac produsele chimice

Adaugati un comentariu


 

*