Lotiunile de plaja pe lista medicamentelor compensate

23 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Societatea Romana  de Dermatologie si-a anuntat intentia de a propune autoritatilor ca lotiunile fotoprotectoare sa intre pe lista medicamentelor compensate, pentru ca si populatia saraca  sa poata beneficia de protectie impotriva radiatiilor UV, au precizat reprezentantii Societatii printr-un comunicat de presa.

Medicii dermatologi sustin ca „aceste creme fac parte din preventia bolilor de piele, in special preventia cancerului de piele. Oamenii de la tara sau familiile sarace, cu copii multi, nu isi permit sa le cumpere si se supun riscurilor atunci cand se expun la soare. Cremele fotoprotectoare nu se folosesc numai in vacante, la plaja, ci sunt necesare si atunci cand se fac drumuri la serviciu, la piata, la camp, iar soarele este foarte puternic”, dupa cum a precizat, in comunicatul amintit, presedintele Societatii Romane de Dermatologie, prof. dr. Calin Giurcaneanu.

 

Riscul creste cu cat pielea este mai alba

Cunoscutul medic dermatolog buzoian Raluca Patrascu, implicata de mai multe ori in campaniile de depistare gratuita a diferitelor afectiuni dermatologice, explica demersul colegilor sai prin faptul ca „persoanele care au pielea deschisa la culoare sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta melanom, cea mai grava forma de cancer de piele. Aceste persoane ar trebui sa foloseasca  mai ales creme cu factor ridicat de protectie, chiar daca si-au acoperit pielea cu haine, atunci cand soarele este foarte puternic. Riscul este si mai mare in cazul copiilor, care au pielea mult mai sensibila la radiatii UV. Ori, cele mai multe dintre persoanele cu risc ridicat de a dezvolta melanom, ori nu sunt informate, ori nu-si permit sa cumpere cremele fotoprotectoare”, aratnad ca in ultimii ani s-au inregistrat  tot mai multe cazuri de cancer de piele, multe dintre ele fiind diagnosticate in stadii avanasate, cand terapiile cunoscute devin neputincioase.

 

Preventie si consultatii gratuite

Tot pentru a preveni cazurile de cancer de piele, Societatea Romana de Dermatologie a lansat o campanie pentru depistarea pacientilor cu melanom si prevenirea cancerelor cutanate. Astfel, in perioada 7-10 mai, populatia se va putea inscrie pentru consultatii gratuite, la numarul de telefon 0800811101, în intervalul orar 8.00 – 20.00. „Apelarea este gratuita, la fel ca si consultatia. Avem peste 300 de medici care participala aceasta campanie, in toata tara. Aceasta actiune are ca scop sensibilizarea populatiei fata de pericolul expunerii la soare si incurajeaza prezentariea la medicul dermatolog”, mai spune prof. dr. Giurcaneanu.

Statistic, la nivel mondial apar aproximativ 200.000 de cazuri noi de melanoame, anual, iar peste 66.000 de oameni mor din cauza cancerului de piele in fiecare an, in conditiile in care jumatate dintre pacientii diagnosticati cu melanom au mai putin de 59 de ani. In plus, aproximativ  18 milioane de oameni au orbit ca rezultat al cataractei, 5% din cazuri fiind atribuite expunerii la radiatiile UV.

 

Romanii se lasa in voia sortii

In Europa, in prezent, sunt inregistrati peste 50.000 de pacienti cu melanom.

In Romania, peste 2.000 noi cazuri de melanom sunt diagnosticate in fiecare an.

Potrivit unui studiu din 2010,  32% dintre romani nu folosesc creme cu factor de protectie atunci cand se duc la plaja, 24% dintre ei folosesc destul de rar astfel de produse, 27 la suta dintre respondenti au spus ca folosesc uneori cremele cu factor de protectie si doar 17 la suta se dau cu astfel de produse frecvent, atunci cand se expun la soare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 3.124 de persoane, 1.820 de femei si 1.304 barbati. 73% dintre romani se aflau la primul consult pentru depistarea cancerului de piele si doar 27% au mai facut un astfel de control.


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*