Canicula! Cod galben si portocaliu

7 iulie 2015 | 0 comentarii |

Vom avea doua saptamani de foc, ne avertizeaza meteorologii, care nu exclud instituirea codului rosu de canicula in zilele urmatoare.

 

cod portocaliu (1)Romania incepe sa fiarba, la propriu! Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare cod galben de canicula pentru 32 de judete si cod portocaliu pentru alte patru. Se vor semnala valuri mari de caldura alternate cu furtuni si disconfort termic accentuat, ne avertizeaza meteorologii, iar autoritatile au intrat in alerta.

Primul ministru interimar, Gabriel Oprea, a convocat, ieri, o videoconferinta cu prefectii, la sediul Guvernului. A ordonat, militareste, ca prefectii, Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si Directiile de Sanatate Publica sa ia toate masurile pentru limitarea efectelor caniculei si sa intervina eficient la nevoie.In mod deosebit, premierul interimar a atras atentia ca in taberele scolare sa se supravegheze copiii si alimentatia acestora, iar spitalele sa aiba stocuri de medicamente.

Astazi, valul de caldura se intensifica, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37, chiar 39 °C, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, in majoritatea regiunilor. Exceptie vor face Bucovina, zona litoralului si cea montana, a explicat directorul ANM, Ion Sandu.

Marti dupa-amiaza, in judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. ANM a emis o avertizare meteo cod portocaliu de canicula”, a spus Ion Sandu, directorul ANM, mentionand ca tot vreme caniculara va fi si in urmatoarele zile, posibil pana pe 19 iulie sau chiar pana la sfarsitul lunii.

 

Cod portocaliu (2)Directorul ANM a mai spus, in timpul videoconferintei, ca nu este exclus ca miercuri, 8 iulie, codul portocaliu sa alterneze cu cod rosu si furtuni in judetele din vest si nord-vest – Timis, Arad, Bihor si Satu Mare, iar codul galben de canicula se va extinde la nivelul intregii tari.

Valul de caldura va persista si pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, in regiunile sudice si estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, incepand din vestul tarii.

In aceste judete (cele vestice – n.r.)trebuie mare atentie, pentru ca miercuri noapte vor fi emise cu siguranta avertizari de descarcari electrice si furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi, in partea de sud si est se va extinde codul galben de canicula, iar joi noaptea vom avea instabilitate si eventual furtuni si in aceasta parte de sud si est”, a atentionat Sandu, anuntand temperaturi de 35…38 °C, in timp ce ITU va depasi pragul critic de 80 de unitati in toata tara. In Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei si in cea mai mare parte a Moldovei, temperaturile maxime vor atinge 39 °C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Canicula si instabilitatea atmosferica se vor prelungi pana pe 19 iulie si nu este exclus sa se mentina chiar pana la sfarsitul lunii, a mai spus Sandu.

 

caniculaIn acest context, medicii ne recomanda ca in zilele caniculare sa evitam expunerea prelungita la soare intre orele 10.00 si 17.00, sa bem un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute, sa mancam fructe si legume crude si sa evitam consumul de alcoolul, cafea si sucuri racoritoare carbogazoase.

Medicii recomanda ca, in perioadele cu temperaturi care depasesc 37 de grade Celsius si indice de temperatura-umezeala (ITU) peste pragul critic, sa se consume zilnic cel putin doi litri de lichide, fara sa se astepte sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie sa se consume cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv berea sau vinul, pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De evitat si bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*