Pensionarii buzoieni nu se inghesuie sa plece la tratament

23 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Cozile de altadata de la ghiseele Casei de Pensii Buzau pentru bilete de tratament nu mai sunt de actualitate. Instituirea noilor criterii de accesibilitate si criza financiara par sa fi taiat si cheful pensionarilor de a-si mai cauta sanatatea prin statiuni. Rar mai trece cate un solicitant sa intrebe de bilete sau de locurile disponibile pentru statiunea preferata. Acum, cererile se pot trimite prin fax sau pe e-mail, iar repartizarea biletelor se face in baza unor criterii clare, stabilite de Casa Nationala.

O noua serie de pensionari buzoieni are la dispozitie 320 de bilete de tratament pentru a pleca, in ultima saptamana a lunii aprilie, pentru 18 zile in statiunile balneoclimaterice in care isi pot efectua diferite terapii si proceduri specifice, prescrise de medicii specialisti.

In perioada 24 – 26 aprilie, dupa ce s-au bucurat impreuna cu familia si prietenii de Sarbatorile Pascale, “asiguratii care au solicitat bilete de tratament sunt asteptati la sediul Casei Judetene de Pensii pentru a intra in posesia acestora. Este cea de-a treia serie din acest an, iar cele mai multe oferte sunt la Monteoru, dar si in alte statiuni cu care Casa Nationala de Pensii are contracte.  Din pacate, in aceasta perioada, desi conditiile sunt excelente, nu exista suficiente solicitari, majoritatea asiguratilor preferand sa mearga la tratament in statiuni in lunile de vara-toamna si in anumite statiuni pentru care insa nu avem multe locuri disponibile”, a declarat Caremn Androne, directorul CJPP Buzau.

Tot mai putine sunt si statiunile pentru care sa existe mai multe solicitari decat biletele primite de Casa de Pensii Buzau. Semn ca batranii se gandesc mai intai la banii pentru medicamente si mancare, iar tratamentul “la bai” a devenit un lux. Nici macar la Monteoru nu s-au solicitat decat 75 la suta din cele 280 de bilete repartizate in aceasta perioada.

Pentru anul in curs,  Casei Judetene de Pensii Buzau i s-au alocat 4.195 de bilete de tratament, iar pana la aceasta data au fost inregistrate doar 5.000 de cereri.

Pentru a nu exista suspiciuni privind modul de atribuire al biletelor, directoul Casei de Pensii spune ca “singurul criteriu pe baza caruia sunt aprobate cererile de acordare a biletelor de tratament este cel stabilit de Ministerul Muncii, prin casa Nationala de Pensii Publice, care stabileste punctajul de care beneficiaza fiecare solicitant. Vestea buna este ca nu mai este necesar, ca in anii din urma, sa se creeze imbulzeala pentru a obtine un bilet, si nici nu este necesara inregistrarea cererii din primele zile ale anului, pentru ca acum se pot depune cererile cu 20 de zile inaintea datei in care incepe seria de tratament de care asiguratul vrea sa beneficieze”.

Cele mai solicitate statiuni raman, ca si anii trecuti, Monteoru, Covasna, Vatra Dornei, Calimanesti-Caciulata, iar vara, cele de pe litoral.

Conducerea CJPP apreciaza ca incepand cu luna mai, odata cu incalzirea vremii, si pana in octombrie inclusiv, va creste numarul celor care vor dori sa plece in statiunile de tratament. Un lucru ramane cert, numarul de cereri este mai mic decat in anii precedenti, pentru ca lumea nu prea mai are bani de mers “la bai”.


Adaugati un comentariu


 

*