Schimb de stafeta intre tinerii de elita crescuti in centrele de plasament

15 decembrie 2013 | 2 comentarii |

Desi au fost privati de dragostea materna, iar rolul parintilor l-au jucat pentru ei angajatii din sistemul de protectie sociala, multi tineri plecati de la casele de copii sunt exemple de urmat in viata, iar pe urmele lor calca alti adolescenti care vor parasi sistemul si vor lua viata pe cont propriu.

 

1Festivitate emotionanta, in aceasta dupa-amiaza, la Sala Mare a Consiliului Judetean unde, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a organizat un eveniment de o mare sensibilitate. Au fost reunite doua generatii de tineri pentru care viata s-a dovedit dura inca din primii ani ai copilariei si pentru care „acasa” au insemnat centrele de plasament in care au crescut, unde asistentii sociali  le-au tinut loc de  parinti. Gala Generatiilor 2013 nu a fost doar un spectacol de sfarsit de an ci si o demonstratie a faptului ca se poate reusi in viata, chiar daca aceasta ti-a fost potrivinica de la inceput si ca elitele nu provin intotdeauna doar din randul copiilor care s-au bucurat de toate conditiile si s-au pregatit in particular cu cei mai buni profesori, platiti generos de parintii care vor neaparat ca odrasla lor „sa ajunga cineva”.

Pe scena salii Consiliului Judetean au urcat astazi mai multi tineri care deja „au ajuns cineva” sau sunt pe cale sa ajunga, avand drept rampa de lansare centrele de protectie sociala ale DGASPC, unde multi au facut primii pasi, si-au petrecut copilaria si au deslusit primele taine ale invataturii. Au avut puterea si vointa de a trece peste conditia lor si de a reusi in viata, multi dintre ei fiind acum oameni realizati, cu un viitor stralucit in fata. Si-au urmat vocatia si au ajuns doctoranzi, absolventi a doua facultati, artisti sau studenti, iar altii, care in viitorul apropiat vor parasi sistemul de protectie sociala, le calca pe urme.

Intre generatia celor care s-au realizat in viata plecand din centrele de plasament din Buzau si cei care se pregatesc sa ia, la randul lor, viata in piept, a avut loc astazi o predare de stafeta.

 

2Momentul a fost prefatat de un spectacol sustinut de copiii din centrele aflate in administrarea DGASPC, care s-au straduit din plin sa-si demonstreze talentele artistice, chiar daca unii sufera de grave deficiente de auz sau de vedere. Din sala au fost aplaudati frenetic de colegii lor, iar din culise au fost indrumati permanent de asistentii sociali  care ii au in grija, in timp ce rolul juriului l-au jucat tinerii care au parasit de curand sistemul si care au fost invitati speciali ai Galei, pentru a preda stafeta.

Timp de cateva ore s-a cantat, s-a dansat, s-a ras in hohote le scenetele jucate de copii, atmosfera in sala plina ochi fiind, pe tot parcursul spectacolului, una incendiara. In acest timp, in holul salii de spectacole fusese amenajata o expozitie cu vanzare a unor lucrari executate de copiii din centrele de plasament, banii obtinuti din vanzarea acestora urmand a fi folositi pentru organizarea unei excursii. Spectacolul inceput la ora 10.00 si s-a derulat pe parcursul catorva ore, cel mai emotionant moment fiind pastrat pentru final.

 

3Evenimentul a fost prezentat de directoarea DGASPC, Alina Badulescu, care le-a vorbit celor prezenti despre tinerii cu care institutia se mandreste, invitandu-i apoi pe scena, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu. Peste 20 de tineri crescuti in centrele de asistenta sociala ale DGASPC si ajunsi absolventi cun note maxime a una sau doua facultati, doctoranzi, artisti, cercetatori, sau  inca studenti cu rezultate foarte bune, au urcat pe scena si au primit diplome de excelenta din partea presedintelui Consiliului Judetean.

Lista tinerilor merituosi ii include pe  Georgiana Sandu, Alina Nicoleta Vacaru, Cosmin Roman, Sorin Rusen, Tudorel Manolache, Bogdan Rusen, Gabriel Despa, Catalina Barbu, Marius Lupu, Catalin Sebe, Cristina Vasilescu, Cerasela Vasile, Sorin Parlogea, Valentina Rapiteanu, Marius Postolache, Madalin Costin, Aronica Negoița, Ciprian Bolohan, Cornel Bolohan, Catalin Prunău, Dragos Dumitru, Daniel Mazilu si Valentina Durac, fiind completata de alte cateva nume ale celor care nu au putut fi prezenti, din varii motive, la festivitatea de azi.

Dati ca exemplu adolescentilor care se mai afla inca in sistemul de protectie sociala dar vor lua curand viata pe cont propriu, acestia au tinut sa le multumeasca asistentilor care au avut grija de ei si carora li se datoreaza in mare parte reusita lor in viata, spunandu-le celor carora urma sa le predea stafeta ca nu trebuie sa isi piarda niciodata increderea in fortele proprii, iar daca isi doresc cu adevarat un lucru trebuie sa lupte pana la capat, pentru a-l realiza. Li s-au alaturat apoi pe scena tinerii cu rezultate meritorii aflati inca in sistem, acestia preluand de la fostii lor colegi stafeta performantei pe care trebuie sa o duca mai departe.

 

4La final, pentru ca Sarbatorile de Iarna sunt aproape, Cristi Bagiu a iesit in fata Consiliului Judetean impreuna cu tinerii care au primit si cu cei care au predat stafeta, acolo unde fusese plantat, pe spatiul verde, un brad care astepta sa fie impodobit. Adolescentii aflati inca in sistemul de protectie sociala, impreuna cu cei care au beneficiat nu de mult de acest sistem si cu presedintele Consiliului Judetean s-au apucat astfel serios de treaba si, in cateva minute, au impodobit, din varf pana la radacina, bradul plantat in fata institutiei, special ales sa fie de inaltime medie, pentru ca fiecare din cei prezenti sa poata ajunge cu usurinta la ramurile sale, fiecare dintre ei fiind caracterizat de dorinta de „a tinde catre varf”. Bradul va ramane astfel impodobit pana dupa Sarbatori, insa momentele derulate astazi pe scena salii Consiliului Judetean le vor ramane mult timp intiparite in minte participantilor, datorita incarcaturii emotionale si exemplului dat de cei ce le-au fost protagonisti.


Categorii: Eveniment, Institutii

Comentarii (2)

  1. Marcela Dragomir spune:

    impresionant! Le doresc sanatate si mult noroc acestor ,,oropsiti ai sortii”! Ma bucur ca mai sunt OAMENI carora nu le este indiferenta ,,soarta” lor. Ajuta-i Doamne !

  2. Camelia Georgescu spune:

    A fost onorant sa facem parte din marea ,,Familie a DGASPC Buzau” si sa asistam la spectacolul de exceptie al copiilor! Impreuna putem schimba ceva in mentalitatea oamenilor! Copii din centre sunt copii ca toti ceilalti:frumosi, cuminti si destepti!

Adaugati un comentariu


 

*