Scurte, de la celebritati (2)

21 iunie 2015 | 0 comentarii |

bancuri

N.T.Orasanu, poet si publicist, autor de epigrame si pamflete politice, a fost trimis de nenumarate ori la inchisoarea Vacaresti, in timpul domniei lui Cuza, fiindca pe vremea aceea exista arestul preventiv pentru delicte de presa.

De cate ori Orasanu scria cate un articol violent sau critic la adresa lui Voda, isi trimitea imediat salteaua, plapuma si pernele la Vacaresti.

Directorul penitenciarului nu voia sa le primeasca, insa Orasanu ii spunea: “Nu-ti fie teama, o sa primesti si ordinul peste cateva ceasuri.” Fapt ce se adeverea intotdeauna.

***

Imparatului Octavian Augustus ii fu prezentat un grec care semana uimitor cu el si, in plus, avea si cam aceeasi varsta. Glumind, Augustus il intreba daca nu cumva maica-sa fusese in tineretea ei pe la Roma, cam prin vremea cand si tatal imparatului era tanar. Raspunsul grecului fu prompt: “Mama nu a fost, dar tatal meu a stat la Roma mai demult. Cam cu un an inainte de nasterea ta, Cezar!

 ***

Ziaristul si prozatorul Anton Bacalbasa a fost invitat intr-o seara la o petrecere. Printre ceilalti invitati se afla si un general in retragere. Acesta tocmai citise volumul de schite satirice in care scriitorul demasca hibele vietii cazone. Fara sa stie ca scriitorul se afla chiar in fata sa, generalul indignat ameninta ca il va chema pe autor in fata justitei pentru injurii aduse corpului ofiteresc, la care Bacalbasa a intervenit: “Lasati-l, domnule general. Cine stie ce amarat o fi si scriitorul asta. Nu vedeti? Pana si numele il are ca vai de capul lui: ba cal, ba sa!

***

In ajunul mortii inteleptului Socrate, un prieten se duse la inchisoare sa-l viziteze si dadu acolo peste un profesor de muzica, care il invata pe filozof un cantec la lira.

Pai cum, exclama prietenul, maine vei muri si astazi mai inveti un cantec nou?!

Iar Socrate i-a raspuns:

Dar cand sa-l mai invat, dragul meu?

***

Intr-o zi, ducele Jacques-Henri de Duras, vazandu-l pe filozoful Descartes cum se delecta cu niste specialitati culinare, ii zise in batjocura:

Cum, si filozofii mananca lucruri atat de bune?

De ce nu? ii raspunse Rene Descartes. Iti inchipui poate ca natura a creat lucruri delicioase numai pentru prosti?

 

 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*