Somnul insuficient, la fel de periculos precum fumatul sau alimentatia deficitara

Lipsa odihnei necesara organismului poate duce la atac cerebral, crize cardiace sau depresie, dupa cum au relevat studii recente publicate de OMS.

 

Insomnia can damage your healthTulburarile de somn reprezinta un factor de risc major pentru declansarea crizelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit unui studiu american realizat in cadrul unui program de cercetare initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Tulburarile de somn ar trebui incluse in aceeasi categorie de factori de risc alaturi de fumat, lipsa activitatilor fizice si alimentatia deficitara, precizeaza autorii acestei cercetari stiintifice.

Studiul estimeaza ca riscul de AVC creste de patru ori in cazul persoanelor care sufera de tulburari de somn. Cercetatorii reamintesc ca rata ridicata a mortalitatii, asociata cu maladiile cardiovasculare, este de aproape 50 la suta in cazul deceselor premature, iar 80 la suta dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic si AVC. Ipoteza cercetatorilor americani se bazeaza pe o legatura foarte puternica intre tulburarile de somn si dezvoltarea riscului cardiovascular.

 

oboseala somnOamenii de stiinta considera ca tulburarile de somn ar trebui sa fie considerate un factor de risc evitabil, care tine de stilul de viata.

Studiul a examinat relatia dintre tulburarile de somn si riscul pe termen lung de criza cardiaca si AVC, pe un esantion de 657 de barbati, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, fara antecedente medicale, care au fost monitorizati timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluata la debutul studiului, in 1994, iar pe durata acestuia, cercetatorii au remarcat ca 63 la suta dintre participantii care au suferit o criza cardiaca sufereau si de tulburari de somn. Aceste tulburari au fost asociate la randul lor cu anxietate, depresie, epuizare si stres.

Astfel, participantii care sufereau de tulburari de somn prezentau un risc de infarct miocardic de pana la 2,6 ori mai mare si un risc de AVC de pana la 4 ori mai mare in raport cu participantii care aveau un somn bun. Tulburarile de somn apar in randul persoanelor care dorm mai putin de sapte ore pe noapte. Cele mai frecvente cazuri de tulburari de somn au fost inregistrate in randul participantilor vaduvi si divortati, cu un nivel inferior de studii si cu un statut socio-profesional modest.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*