Se cauta solutii pentru stoparea „hemoragiei din sistemul medical”

6 septembrie 2016 | 2 comentarii |

O conferinta nationala avand drept tema principala criza de medici din sistemul sanitar romanesc va avea loc la jumatatea acestei luni, in incercarea de a se identifica solutii de rezolvare.

 

medic hol spitalFenomen care a inceput sa se manifeste si mai pregnant dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atunci cand s-au deschis granitele, migratia medicilor si asistentilor medicali in strainatate a ajuns sa constituie una din cele mai mari probleme ale sistemului medical romanesc. Afectati sunt si profesionistii care au ales sa ramana si sa lucreze in sistem, care cu greu mai fac fata numarului mare de pacienti, garzilor prelungite si stresului acumulat.

Stoparea exodului medicilor, sau cel putin diminuarea lui, a ajuns astfel sa constituie atat ingrijorarea managerilor de spitale si a pacientilor care in anumite specialitati cu greu mai gasesc specialisti, cat mai ales una dintre preocuparile medicilor, care compara acest fenomen cu o hemoragie a sistemului medical romanesc, hemoragie pe care nimeni nu a fost capabil sa o opreasca in acesti ultimi ani, cand cel putin jumatate dintre specialisti au luat drumul exodului.

Aceasta va constitui si tema unei conferinte nationale care se va desfasura pe data de 16 septembrie la Calarasi, eveniment la care sunt invitati sa participe reprezentantii spitalelor din Romania, Directiile de Sanatate Publica, Colegiile Medicilor din toata tara, reprezentanti ai invatamantului medical preuniversitar si universitar din tara, Administratia Prezidentiala, reprezentanti ai ambasadelor, reprezentanti consulari din Romania, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii, medicii si asistentii medicali din diaspora.

 

mediciDenumita sugestiv „Hemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii?”, conferinta isi doreste sa reuneasca la discutii cat mai multi actori implicati in sistemul romanesc de sanatate, participantii fiind invitati sa isi expuna punctele de vedere sau sa prezinte lucrari pe aceasta tema.

De asemenea, cei care nu pot participa dar doresc sa comunice ideile si experienta personala pe acest subiect, pot sa le transmita prim e-mail, organizatorilor, pe adresa dr.simonavladica@gmail.com.

Scopul acestei conferinte este acela de a afla motivele pentru care medicii si asistentii medicali romani decid sa profeseze peste hotare si care ar fi asteptarile acestora cu privirea la schimbarea sistemului medical romanesc, pentru a se intoarce sa lucreze in Romania. Totodata, se doreste gasirea unor solutii pentru accesarea cu mai mare usurinta a medicilor de peste hotare care vor sa practice medicina in Romania.

 

medici tineriIn prezent,  peste 13.000 de medici lipsesc din spitalele romanesti, adica aproape cam tot atatia cati au plecat sa profeseze in strainatate. In aceste conditii, mii de posturi raman neocupate, in multe orase, iar in unele judete deficitul se apropie de 50%.

Plecarea medicilor are urmari atat pe plan social cat si pe plan economic. Cadrele medicale ramase sunt insuficiente si nu pot face fata numarului mare de pacienti. Pe langa afectarea calitatii serviciilor medicale, exodul medicilor duce si la scaderea increderii pacientilor in medicii ramasi sa ii ingrijeasca. O radiografie a sistemului de Sanatate din Romania arata ca nu exista judet in care sa nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar si a treia oara, altele sunt acoperite de medicii ramasi, prin ture prelungite.

Chiar si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a recunoscut recent ca exista acest deficit major de specialisti, spunand ca este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problema masiva cu exodul medicilor. In niciun sector omul nu este la fel de important precum este in Medicina. Sunt orase in care specialitati intregi nu sunt reprezentate, pur si simplu nu au medici, si-a aratat ministrul ingrijorarea.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Comentarii (2)

 1. Mihai Susanu spune:

  Din pacate, nu se cauta solutii realiste. Un medic, asa cum este de exemplu in state, ar trebui platit functie de performante si nu de timp. De ce sa platim mai mult o garda cind sunt multi medici care pur si simplu dorm in garzi si opereaza a doua zi? Un medic ar trebui platit functie de orele reale de operatii – iar acestea ar trebui normate. De exemplu Ora de operat sa coste x lei iar fiecare operatie normata: excizie nev cu suprafata intre 1-3 cm timp normat 20 min. Asta ar duce in timp la o eficienta normala si la o plata corecta. Parerea mea.

 2. Medic al Spitalului Buzau spune:

  Hemoragia are mai multe stadii – interventiile preventive sau precoce dau rezultate; cele tardive, majoritatea, nu mai au efect si pacientul decedeaza.
  Sistemul sanitar este intr-o hemoragie de ultim stadiu, deci sansele de redresare sunt extrem de mici.
  Motivele:
  1-infrastructura este depasita de foarte mult timp, iar refacerea ei in 2-3 ani este aproape imposibila (tinand cont de cati bani se irosesc pe sistemul socialist ce da bani oricarui lenes), iar celor care fura cu milioanele de euro nu le sunt confiscate averile dobandite ilegal. Ex. maternitatea Buzau a costat cam dublu cat a furat ”domnul” Cocos si altii ca el, care acum sunt liberi si cu banii in buzunar.
  2-calitatea personalului didactic a devenit de multe ori indoielnica atat ca pregatire medicala cat si ca atitudine sociala (si aici s-a acceptat plagiatul sau ”sprijinul” de partid pentru ocuparea unor posturi de conferentiar, profesor, etc);
  3-deficitul de 13.000 specialisti de spital ar necesita ca cel puțin patru randuri de absolventi de rezidentiat sa ramana in tara, in conditiile in care din cei existenti nimeni nu ar mai parasi sistemul (pensionare, plecare din sistem, deces, boala);
  4-pana la completarea cu personal ar fi necesara acordarea de bonusuri care sa-i stimuleze, pe cei care mai sunt, sa lucreze extranorma si, de asemenea, sa li se recunoasca din urma anii de garzi efectuate, ca vechime (cel putin).

Adaugati un comentariu


 

*