Secții vitale ale Maternității Polizu, modernizate și dotate în timp record, din donații și sponsorizări
În doar 9 luni și cu o investiție record de peste 3,6 milioane de euro, Salvați Copiii România a reabilitat integral și a dotat Blocul Operator, Secția ATI și o secție OG din cea mai mare maternitate din țară, precum și spațiile adiacente, care nu mai fuseseră renovate complet de peste 40 de ani.
Organizația Salvați Copiii România anunță că a reușit să finalizeze, într-un timp record, de doar 9 luni, ample lucrări de reabilitare pentru secții vitale ale Maternității Polizu, cea mai mare maternitate din țară. Astfel, printr-o investiție totală de peste 3.600.000 de euro au fost reabilitate, modernizate și dotate Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, Blocul Operator și Secția Obstetrică-Ginecologie 4.
Proiectul de modernizare a inclus înlocuirea instalațiilor electrice, termice și sanitare, a celor de gaze medicale, precum și a sistemelor de ventilație și climatizare, pentru a asigura un mediu steril adecvat intervențiilor chirurgicale de înaltă complexitate; modernizarea sălilor de operație și înlocuirea echipamentelor medicale cu unele de ultimă generație. Pentru a garanta siguranța pacientelor, înainte de relocarea activității au fost necesare lucrări de revizie în sala de operații din cadrul Centrului de Excelență al Maternității Polizu și relocarea Unității de Transfuzii Sanguine, care să permită desfășurarea intervențiilor chirurgicale în condiții optime pe perioada lucrărilor de renovare și modernizare.
„Cele mai complexe intervenții au avut loc în Blocul Operator, Secția ATI și spațiile adiacente, zone care nu au mai fost renovate complet de mai bine de 40 de ani. În cadrul investiției totale de peste 3.600.000 de euro, a fost achiziționat inclusiv un generator electric cu o capacitate de 630 kVA, ce poate susține întreaga activitate a spitalului în caz de avarie electrică, precum și aparatură medicală de ultimă generație”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
„Această intervenție majoră înseamnă condiții moderne de tratament, siguranță pentru paciente și personal medical, precum și un real progres în lupta împotriva mortalității materne și infantile. Proiectul reflectă un angajament colectiv – al Organizației Salvați Copiii, al companiilor partenere, al donatorilor individuali și al comunității”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.
Prezent la redeschiderea secțiilor reabilitate, modernizate și dotate cu bani obținuți exclusiv din donații și sponsorizări, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că sănătatea copilului și a mamei sunt este prioritare, iar faptul că „se întâmplă lucruri” bune datorită parteneriatelor cu organizații neguvernamentale serioase și credibile este durabil și „foarte benefic pentru pacienți și vreau să le mulțumesc tuturor”. El felicitat Salvați Copiii și pe toți cei care o reprezintă, precum și pe toți cei implicați în acest proiect, subliniind că schimbarea lucrurilor în spitalele din țara noastră „se datorează în bună măsură unor organizații neguvernamentale care au adus fonduri private importante în sistem, așa cum este și Salvați Copiii. Și vreau să vă spun că viteza cu care se realizează astfel de investiții se datorează faptului că nu au nevoie să parcurgă procedurile birocratice foarte lungi pe care achizițiile publice le presupun”, amintind că și Ministerul Sănătății face investiții directe în spitale, dând exemplul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, unde se derulează proiecte de 50 de milioane de lei din PNRR și lucrările au început de mai bine de un an, dar dar din cauza birocrației, lucrurile avansează „mult mai lent”.
Având în vedere faptul că Blocul Operator și secția ATI nu au mai beneficiat de lucrări de modernizare complexe și complete de peste patru decenii, au fost necesare intervenții suplimentare față de planul inițial. Pentru a asigura conformitatea cu normele în vigoare și respectarea cerințelor legale, au fost organizate consultări cu specialiști din domeniu, inclusiv arhitecți, ingineri și proiectanți.
„Fiind cea mai importantă unitate de îngrijire neonatală din România, Maternitatea Polizu este unul dintre reperele care se confruntă cu provocări semnificative și cu lipsa unor îmbunătățiri substanțiale ale infrastructurii în ultimii 40 de ani. Cu toate acestea, în fiecare zi, în blocul operator al acestei maternități se dă sau se redă o viață. Prin donația noastră, sperăm că am reușit să oferim nu doar fonduri, ci și speranță pentru copiii care au nevoie de un start mai bun în viață și liniște pentru părinții care au nevoie să îi știe în siguranță. Mulțumim echipei Salvați Copiii pentru ca s-a îmbarcat în acest proiect curajos și l-a dus la bun sfârșit pentru binele copiilor si mamelor din România!”, a spus Maria Mihai, director de comunicare și CSR Lidl România.
Lucrările de reabilitare și modernizare au fost realizate în mai multe etape, care au presupus eliberarea spațiilor, decopertarea și igienizarea suprafețelor și dezafectarea instalațiilor existente, lucrări de amenajare a suprafețelor (pereți, tavane, podea), înlocuirea tuturor instalațiilor (electrică, sanitare, termică, detecție oxigen, alarmare incendiu), lucrări de realizare a sistemului ventilație, de montare a tapetului și a covorului PVC în toate spațiile.
Pentru cele 3 săli de operație au fost achiziționate și montate 6 console, 3 lămpi scialitice, a fost achiziționat mobilier specific, customizat în funcție de dimensiunile și nevoile spitalului, au fost montate nouă rampe de oxigen, a fost achiziționat un sistem tip Nurse Call ce permite alertarea personalului medical de către pacient prin apăsarea unui buton.
„A fost o intervenție complexă, dar profund necesară. Pe măsură ce lucrările înaintau, am descoperit nevoi noi – unele urgente, altele vitale pentru siguranța mamelor și a copiilor lor. A trebuit să găsim rapid soluții, să mobilizăm resurse suplimentare, pentru ca aceste secții esențiale – unde se tratează cazuri oncologice grave și unde se aduc pe lume vieți fragile – să poată fi redeschise cât mai repede. Totul, pentru ca fiecare femeie să primească îngrijirea pe care o merită, iar fiecare copil să aibă o șansă reală la viață”, a detaliat Gabriela Alexandrescu.
Pe toată perioada implementării proiectului de renovare extinsă a Blocului Operator și ATI, activitatea din cadrul acestora s-a desfășurat în sala de operații a Centrului de Excelență al Maternității Polizu, unde s-au efectuat doar mici intervenții, precum histeroscopii, electrorezecții cu ansa diatermică, chiuretaje biopsice, puncții mamare etc. Cazurile obstetricale și ginecologice cu patologie complexă, precum și cele cu potențial de agravare au fost redirecționate către alte unități sanitare. Lucrările au inclus reparația sistemului modular de compartimentare a sălii de operație, verificarea tehnică periodică a lămpii scialitice cu două brațe Trilux, verificarea funcționalității ușii automate SHD, a mesei de operație, precum și înlocuirea filtrelor necesare ventilației. Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenții în Blocul Operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenții majore, cu un grad ridicat de complexitate. Astfel, în Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică, precizează Salvați Copiii.
„Modernizarea secțiilor, progresele tehnologice care implică echipamente performante și proceduri delicate, salvatoare de viață, dublate de profesionalismul echipei medicale pasionate și dedicate, sunt vitale pentru micuții pacienți și pentru pacientele noastre. Schimbarea mediului și oferirea unui spațiu mai prietenos și completarea echipamentelor deja existente vor susține misiunea noastră de a fi aproape de marii și micii pacienți!”, a subliniat managerul spitalului, conf. dr. Daniela Oana Toader.
În secția Obstetrică-Ginecologie IV (Septica) sunt tratate, anual, peste 2.200 de paciente, dintre care aproximativ 660 sunt transferate din alte secții ale spitalului, iar aproape o treime provin din mediul rural. În cadrul proiectului au fost renovate 11 saloane, în care s-au realizat curățarea pereților, zugrăveli, înlocuirea instalației electrice, precablare și buton de panică, rampe noi pentru gaze medicale, refacerea grupurilor și instalației sanitare.
Anual, Maternitatea Polizu îngrijește aproximativ 3.000 de nou-născuți, dintre care 10-11% sunt prematuri, unii având cu greutatea sub 1.200 g. În 2023, cel mai mic prematur care a supraviețuit cântărea doar 540 de grame la naștere. Supraviețuirea acestor pacienți extrem de vulnerabili depinde în mare măsură de existența echipamentelor medicale adecvate, care să le susțină funcțiile vitale și să compenseze imaturitatea organelor și sistemelor lor fragile.
Studiile internaționale confirmă o corelație directă între dotările medicale și rata de supraviețuire a prematurilor, aceasta variind de la 10% în absența resurselor la peste 90% în unitățile bine echipate, cu acces la terapii avansate. Asigurarea unei calități optime a vieții pentru acești nou-născuți presupune îngrijiri medicale adaptate, minim invazive și oferite la timp. Astfel au fost achiziționate o serie de echipamente performante: aparat de mixare a soluțiilor parenterale, 20 de kituri balon de resuscitare, hotă cu flux laminar, aparat de monitorizare-monivent, ecograf, ventilator neonatal, aparat de radiologie mobil și un monitor transcutanat.
În perioada 2010 – 2024, Organizația Salvați Copiii s-a implicat activ în susținerea sănătății copiilor și a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare și dotare cu echipamente performante a 130 de unități medicale, secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie și obstetrică-ginecologie, din toate județele țării, investindu-se peste 15 milioane de euro. Peste 1.900 de echipamente au susținut și facilitat tratamentul a peste 260.000 de copii.
Foto „Salvați Copiii”: secțiile reabilitate, înainte (foto1) și după investiții