Senatorii nu vor depolitizarea conducerii spitalelor si eliminarea nepotismului

17 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Ordonanta de urgenta privind noile criterii de numire a managerilor de spitale, emisa in timpul mandatulul fostului ministru al Sanatatii a fost respinsa in Senat, urmand ca verdictul final sa fie dat in Camerta Deputatilor, care este decizionala.

 

SenatCriteriile privind numirea managerilor de spitale propuse de fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, nu sunt pe placul senatorilor ajunsi in Parlament dupa alegerile din 11 decembrie. Argumentele pentru care acestia au respins, ieri, ordonanta de urgenta care sti[ula acest lucru nu sunt insa foarte clare. Raportul de respingere a fost votat ieri in plenul senatului cu 52 de voturi pentru si 26 impotriva, majoritatea PSD + ALDE din Senat influentand decisiv acest rezultat. Inca nu este clar daca senatorii care au votat pentru repsingerea ordonantei au facut-o doar pentru simplul fapt ca aceasta a fost elaborata in mandatul premierului Ciolos sau pentru ca anumite interese de partid ar fi fost puse in pericol in situatia in care actul normativ ar fi fost adoptat si nu ar mai fi permis numirea de manageri de spital pe criterii politice, sau numirea rudelor acestora in functii importante in cadrul aceleiasi unitati.

Indelung contestata la momentul la care a fost elaborata, ordonanta a ajuns acum la mana contestatarilor, fiind respinsa in prima faza in Senat. Verdictul final va fi dat insa in Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Pentru ca si in Camera Deputatilor, majoritatea covarsitoare apartine aliantei PSD+ALDE, e greu de crezut ca in acest for legislativ votul final va avea un alt rezultat decat cel din Senat, astfel ca respectiva ordonanta este ca si ingropata.

 

spital urgenteIn timpul dezbaterii din Senat pe aceasta tema, Opozitia a acuzat faptul ca proiectul a fost introdus abuziv pe ordinea de zi a sedintei, fara ca senatorii sa aiba poosibilitatea de a-l consulta mai intai, in timp ce reprezentantul Guvernului a mentionat faptul ca sustine respingerea respectivei ordonante semnate de fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Ordonanta a fost indelung contestata si de reprezentantii mediului universitar, nemultumiti mai ales de faptul ca documentul prevedea ca functia de manager in spitalele clinice va putea fi ocupata de orice persoana competenta, fara a mai exista obligatia ca aceasta sa aiba statutul de cadru universitar.

Mai mult de atat, ordonanta prevede ca managerii de spitale nu pot detine functii de conducere, administrare sau control in cadrul unui partid politic, numirea acestora facandu-se strict pe criterii de competenta si nu pe criterii politice.

 

spital holDocumentul face referire si la conflictul de interese, precizand ca rudele de pana la gradul al patrulea ale managerului de spital nu au voie sa faca parte din comitetul director sau sa detina alte functii de conducere in cadrul aceleiasi unitati medicale, dorindu-se astfel sa se elimine nepotismul. In plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului. O eventuala finantare ar putea afecta exercitarea functiei de manager in condiţii de impartialitate, existand riscul avantajarii sub diverse forme a respectivilor furnizori in relatia cu spitalul” se mai arata in expunerea de motive a documentului legislativ.

Toate aceste prevederi au fost considerate inutile de senatorii care au votat pentru respingerea ordonantei, acestia fiind probabil adeptii perpetuarii vechilor practici, deja impamantenite, care au contribuit decisiv la declinul sistemului de Sanatate romanesc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*