Site dedicat afectiunilor cardiovasculare, lansat pentru medici, pacienti si autoritati

Noul portal va avea o abordare complexa a problematicii afectiunilor cardiace, fiind coordonat de Societatea Romana de Chirurgie Vasculara si Comisiile consultative de Chirurgie Cardiovasculara si Cardiologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

 

site boli cardiovasculareIncepand cu aceasta saptamana, a devenit functional un site oficial dedicat problematicii afectiunilor cardiovasculare, portalul fiind lansat la initiativa Societatatii Romane de Chirurgie Vasculara si a Comisiilor consultative de Chirurgie Cardiovasculara si Cardiologie din cadrul Ministerului Sanatatii. Site-ul, care poate fi accesat la adresa www.bolicardiovasculare.ro, contine o abordare complexa a acestei problematici, cuprinzand informatii si date atat din plan international cat si de la nivel mondial, fiind un instrument util atat pentru pacienti cat si pentru medicii specialisti si pentru autoritati, dar si pentru oricine doreste sa afle amanunte despre bolile cardiovasculare, modalitatile de prevenire, terapiile indicate, statistici sau informatii legislative referitoare la acest domeniu.

Noul portal a fost lansat in contextul in care bolile cardiovasculare constituie principala cauza de mortalitate in Romania, care ocupa primul loc in Europa la rata a mortalitatii provocata de aceste afectiuni. La momentul actual, conform datelor publicate pe site, provenind din surse verificate, in Romania, rata mortalitatii provocate de afectiunile cardiovasculare  este de 108,9 decese la 100.000 de locuitori, in timp ce in  Uniunea Europeana, aceasta medie este de doar  43,8 decese la suta de mii de locuitori.

 

inimaSunt citate si rapoatelele recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care arata ca bolile de inima reprezinta principala cauza de mortalitate si la nivel mondial, fiind responsabile de aparitia a 17,3 milioane de decese pe an. Daca in anul 2001, mortalitatea cardiovasculara era de 29,1%, in anul 2020 se estimeaza ca aceasta va creste la 31,5%, iar in anul 2030 va creste la 32,5%, insemnand 24,2 milioane de decese anual.

Comparativ cu afectiunile cardiovasculare, decesele cauzate de cea de-a doua cauza de mortalitate – cancerul – au reprezentat 8,2 milioane de cazuri in anul 2013.

La nivelul Uniunii Europene, conform datelor publicate de Eurostat, in anul 2012 s-au inregistrat 1,9 milioane de decese ca rezultat al bolilor cardiovasculare, reprezentand 37,9  la suta din totalul deceselor.

 

tensiune-persoana-varstnicaPortalul mentioneaza si ca, in comparatie cu celelalte state ale Uniunii Europene, in anul 2013, Romania s-a situat pe penultimul loc in ceea ce priveste numarul de proceduri de angioplastie si de proceduri de bypass efectuate pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare. In ceea ce priveste dotarea cu angiografe, Romania este pe ultimul loc, la egalitate cu Macedonia.

„Desi afectiunile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in Romania, reprezentand 57 la suta din totalul cauzelor de deces, statul aloca din fonduri publice o suma de 14 ori mai mica decat cea alocata pentru afectiunile oncologice, cea de-a doua cauza de mortalitate in Romania”, reamintesc pe aceasta cale reprezentantii Societatii Romane de Chirurgie Vasculara. Acestia mai arata si ca programul national de oncologie beneficiaza de o alocarebugetara de 384.406.000 de euro, cel pentru diabet zaharat de 196.264.222 de euro, cel pentru bolile rare de 28.648.666 de euro, in timp ce pogramul national de boli cardiovasculare este abia pe locul al patrulea din punct de vedere al alocarii bugetare, primind 24.832.444 de euro.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*