Studentii bucuresteni daruiesc viata, de Dragobete

24 februarie 2014 | 1 comentariu |

Astazi, in holul Rectoratului Politehnicii Bucuresti, ei demareaza o campanie de donare de sange si/sau celule stem, care se va derula pe parcursul intregii saptamani. Orice voluntar, din orice colt al tarii, este chemat sa li se alature, donand la cel mai apropiat centru de transfuzii.

 

donatoriUniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) si Institutul National de Hematologie (INH) organizeaza, saptamana viitoare, o campanie de recoltare sangvina, in cadrul campaniei nationale „Sangele inseamna viata! Doneaza sange si/sau celule stem!”. Studentii vor astfel sa-si arate dragostea nu doar fata de iubita/iubit, ci si fata de oamenii bolnavi care au nevoie de lichidul vital. Prin gestul lor vor sa atraga atentia intregii populatii ca a salva o viata sta la indemana oricui si ca ar trebui mai des sa intelegem ca a fi solidar cu cei aflati la un moment dat in suferinta este egal cu a te respecta pe tine, ca OM.

Te asteptam in perioada 24-28 Februarie, intre orele 8-12, in holul Rectoratului Universitatii Politehnica Bucuresti, pentru a te alatura campaniei. In schimbul sangelui donat, vei primi un set de analize, ti se va masura tensiunea arteriala, temperatura corpului si ritmul cardiac. Vei mai beneficia de o zi libera (in cazul in care lucrezi) si de bonuri valorice, pentru a compensa sangele pierdut prin donare”, se arata in comunicatul UNSR. Studentii bucuresteni invita astfel orice voluntar sa dea o picatura de viata, fie in cadrul campaniei lor, fie donand sange la cel mai apropiat centru de transfuzii di tara. Un donator in plus inseamna o viata salvata.

 

Afis_donare_sangeInitiatoriii campaniei atrag atentia ca, la fiecare trei secunde cineva are nevoie de sange si doar 2% din populatie doneaza lichidul vital, desi peste 60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat in viata. Numai in spitalele din Bucuresti, necesarul zilnic de sange este de 1.000 de unitati.

In acest context, studentii bucuresteni au ales ca de Dragobete, Ziua Dragostei la romani, sa daruiasca vieti.

Daca fiecare dintre noi am dona sange periodic, de la patru pana la sase ori intr-un an, necesarul unitatilor de sange ar fi acoperit, iar problema insuficientei lichidului vital pentru transfuzii si a produselor din sange ar fi de domeniul trecutului.

Medicii hematologi ne reamintesc ca „donarea de sange este benefica  nu numai pentru cel  care are nevoie de transfuzie, ci si pentru donator. Prin donare se improspateaza sangele din organism, se reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale si, in plus, este o buna ocazie de a beneficia de anumite analize”.

 

donare-sangeConcomitent cu campania de donare, studentii medicinisti si cadrele didactice de la UMF Carol Davila au demarat o actiune cu caracter educativ in liceele din Capitala. Pe langa promovarea ofertei educationale, campania care se desfasoara in perioada 11 februarie-11 martie, isi propune promovarea sanatatii in liceele din Capitala.

Acest deziderat se va realiza prin organizarea unor conferinte de promovare a sanatatii cu caracter instructiv-educativ, in scopul de a aduce elevilor informatii noi si raspunsuri la problemele cu care se confrunta in aceasta perioada a vietii.

Scopul principal al manifestarilor este combaterea si prevenirea unor afectiuni des intalnite in randul populatiei scolare in general si reducerea numarului bolilor de care sufera elevii bucuresteni, in particular.

Temele abordate de cadrele didactice ale UMF Carol Davila impreuna cu studentii medicinisti vor aduce in prim-plan subiecte de mare actualitate pentru sanatatea si chiar viata tinerilor, intre care scolioza, obezitatea si problemele de alimentatie, sanatatea orala, consumul de droguri si tutun, acneea, educatia sexuala si metodele contraceptive.

 Comentarii (1)

  1. Corina Cristiana Dalu spune:

    Gestul lor, mai valoros decat orice vorba de dragoste de Dragobete. Sa ne traiasca tineriii…singura salvare a acestei minunate tari!!!
    TANAR= Persoana care-si conduce viata dupa precepte morale de Ordin Superior si nu faurite de membri ai vreunui sistem social sau politic…nu are legatura cu varsta…tineretea este in Minte si Bunatatea Sufletului.

Adaugati un comentariu


 

*