Studiu national pentru stabilirea prevalentei bolilor cardiovasculare

19 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Rezultatele vor fi anuntate anul viitor si vor reprezenta cele mai noi date referitoare la numarul pacientilor din Romania care sufera de astfel de afectiuni, in conditiile in care se stie ca bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces la nivel national.

 

tensiuneSocietatea Romana de Hipertensiune a declansat o ampla actiune, la nivel national, menita sa reactualizeze datele si informatiile referitoare la prevalenta bolilor cardiovasculare in randul populatiei. Actiunea este considerata necesara intrucat aceste afectiuni constituie principala cauza de deces, atat in Romania, cat si la nivel international.

Este vorba despre un studiu epidemiologic, al treilea de acest gen desfasurat in Romania, studiu care se va desfasura in doua etape. Prima etapa a Studiul Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular (SEPHAR), se desfasoara in perioada 16-23 noiembrie, urmand ca cealalta etapa sa aiba loc anul viitor, in intervalul 15 februarie-30 aprilie. In urma celorlalte studii similare efectiuate anii precedenti, s-a stabilit ca  hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare si este responsabila pentru 62 la suta din totalul deceselor. Intre timp, datele s-au modificat iar membrii Societatii Romane de Hipertensiune au decis sa demareze a treia runda a studiului SEPHAR, au constatat ca nu mai existau suficiente informatii actuale referitoare la prevalenta afectiunilor cardiovasculare si a factorilor de risc.

 

Dr. Maria Dorobantu

Dr. Maria Dorobantu

Studiul se va desfasura si de aceasta data la nivel national, pe un esantion reprezentativ dse 2.000 de adulti, si va aduce in plus, fata de celelalte doua editii, posibilitatea de a urmari anual subiectii care vor lua parte la studiu, cu ajutorul vizitelor de urmarire SEPHAR Follow-up si sansa de a evalua, intr-un mod complex, riscul cardiovascular total, cu ajutorul testelor paraclinice si de laborator, de care vor beneficia participantii, in mod gratuit. Studiul SEPHAR III va urmari si prevalenta sindromului de apnee in somn, si totodata va evalua situatia depresiei la populatia analizata si complianta la tratament.

Coordonatorul studiului va fi medicul Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, care a declarat ca „rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important in managementul bolilor cardiovasculare la nivel national si ne vor ajuta sa implementam pe viitor, cele mai bune metode de preventie a acestor afectiuni. Pentru politicile guvernamentale de sanatate, cunoasterea prevalentei factorilor de risc dependenti de stilul de viata, care determina problemele cardiovasculare si tendinta de evolutie a acestora, sunt elemente foarte importante”.

 

inimaTotodata, medicul specialist a mai precizat ca prin desfasurarea acestui studiu se doreste si o crestere a nivelului de asistenta medicala primara in Romania, alaturi de cultivarea unui stil de alimentatie sanatos, imbinat cu activitatea fizica. Dr. Maria Dorobantu mai este de parere ca si o crestere a  nivelului de educatie legata de sanatate, alaturi de imbunatatirea venitului mediu, ar fi doua masuri care ar contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, pe termen lung.

Potrivit celor mai recente date al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global. Astfel, din totalul de 17,5 milioane de decese inregistrate in lume la finele lui 2012, 7,4 milioane au fost determinate de boala coronariana, in timp ce 6,7 milioane au fost provocate de atacul cerebral.

In Romania, peste 150.000 de persoane mor anual din cauza problemelor cardiace, reprezentand circa 60 la suta din totalul deceselor inregistrate la nivel national intr-un an, iar datele oficiale s-ar putea modifica din luna aprilie a anului viitor, cand vor fi publicate rezultatele studiului epidemiologic desfasurat in prezent.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*