Sucuri de legume si fructe, eficiente in tratamentul bolilor de sezon

8 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Racelile, tusea, durerile de stomac, astenia de toamna sunt doar cateva dintre problemele de care se poate scapa usor cu un pahar de suc de legume sau fructe, cu conditia ca acestea sa fie bine alese.

 

suc de sfeclaOdata cu instalarea toamnei, apar inevitabil si problemele de sanatate specifice sezonului rece. Medicii ne sfatuiesc sa nu dam fuga la farmacie, ci mai intai sa apelam la farmacia naturii, care este eficienta in cazurile de raceala usoara.

Cele mai cunoscute si utilizate remedii naturiste ale acestei perioade sunt ceaiurile. Exista insa si o gama destul de mare de sucuri de legume si fructe care au efecte benefice pentru sanatate, putand fi folosite ca leac pentru tuse, raceli usoare, astenia de toamna precum si alte probleme de anatate.

Sucul de sfecla rosie este unul dintre cele mai eficiente. Acesta are capacitatea de a dilata vasele de sange si de a scadea tensiunea arteriala, daca este  baut in 2-3 reprize de cate un pahar in care se adauga si suc de morcovi. Sucul este indicat si in anemia feripriva, situatie in care se bea cate o jumatate de pahar cu suc, de doua ori pe zi, dupa masa de dimineata si dupa cea de seara, pe parcursul a 3 luni.

 

ridiche neagra,cartofi, morcovTusea persistenta, bronsita, raceala sau gripa pot fi tratate si cu suc de ridiche neagra, care aduce organismului un plus de vitamina C si de calciu. Pentru aceasta, se curata o ridiche, se da prin razatoare, iar dupa 2-3 ore se stoarce ridichea, pentru a obtine sucul. Contra tusei, se iau cate 3 lingurite de 3 ori pe zi, dupa masa. Remediul este indicat si astmaticilor, care pot lua 1-2 lingurite de suc de ridiche si miere, de 3-4 ori pe zi.

Pentru cicatrizarea mucoasei stomacale si in caz de ulcer gsatroduodenal, sucul de cartofi este un remediu foarte bun, intrucat aduce si un plus de magneziu si calciu. Trebuie baut crud, iar persoanele care nu suporta gustul il pot prepara in amestec cu suc de morcovi. Timp de 30 de zile la rand, se ia o jumatate de pahar de suc, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

 

ceapaUna dintre cele mai raspandite afectiuni, ateroscleroza, manifestata prin ingrosarea peretilor arterelor, poate fi combatuta cu ajutorul sucului de ceapa. Tusea, durerile de dinti, sinuzita, gripa sunt alte cateva dintre afectiunile care se pot trata cu suc de ceapa. In cazul durerilor de dinti sau de masele, se aplica pe dintele afectat un tampon cu vata imbibata in suc de ceapa. De asemenea, pentru a sapa de tuse, se bea sucul de la o ceapa pe parcursul unei zile. Pentru prepararea sucului se foloseste un storcator, sau se rade ceapa si se lasa cateva ore,  dupa care se stoarce.

Sucul de ceapa este recomandat si in combaterea ateroclerozei. Inaintea sau in timpul unei mese principale, se iau cate 50 de mililitri de suc de ceapa cu miere in fiecare zi, timp de trei-patru luni. De asemenea, un pahar de suc de ceapa pe zi, amestecat cu putin suc de morcovi sau de telina ajuta si in caz de astenie si surmenaj.

 

 

rosii, suc de rosiiSucul de rosii are proprietatea de a micsora vascozitatea sangelui, prin urmare reduce riscul afectiunilor vasculare, precum cardiopatia ischemica sau insuficienta cardiaca. Pentru aceasta este recomandat consumul unei cani de suc de rosii, bauta in 3 reprize, de-a lungul unei zile. Prin vitamina B6 pe care o contine, sucul de rosii reuseste sa mentina un nivel normal al hemocisteinei in sange, responsabila de sanatatea venelor si arterelor.

In plus, rosiile contin vitaminele A, C si E, care au importante proprietati antioxidante, dar si de licopen – un antioxidant ce intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, care distrug celulele si cauzeaza diferite tipuri de afectiuni. Rosiile fierte sau oparite contin mai mult licopen. Acesta este solubil in grasime, astfel ca adaugarea unei lingurite de ulei de masline in sucul de rosii, intensifica absorbtia lui.

Sucul de rosii este un tratament excelent pentru persoanele care au colesterolul marit. Prin continutul bogat de fitosteroli, fibre si vitamina B3, tine sub control valorile colesterolului si amelioreaza diabetul.

 

struguri si miereIntre vedetele toamnei se afla strugurii. Sucul de struguri are proprietati unice, cu efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar.

Sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru sanatate, decat cel preparat din struguri albi. Flavonoizii din compozitia acestuia cresc nivelul colesterolului bun, HDL, prevenind blocarea arterelor si complicatiile cardiovasculare care survin din aceasta.

Continutul bogat de antioxidanti din sucul de struguri reduce stresul oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase. Prin urmare, previne imbatranirea prematura, ajutand tesutul cutanat sa se mentina suplu, tanar si lipsit de linii fine, riduri sau pete cutanate. In gama complexa de antioxidanti furnizati de sucul de struguri se regaseste resveratrolul, care inhiba formarea tumorilor canceroase in organism. Un pahar cu suc de struguri (cu tot cu coaja si seminte), baut dimineata pe stomacul gol, este un remediu natural eficient pentru migrene. Nutrientii din compozitia acestui suc (vitamina C, vitamina B2, riboflavina etc.) contribuie la ameliorarea durerilor de cap, regland functiile organismului a caror actiune deficitara contribuie la declansarea migrenelor. Vitamina B2 contribuie la o mai buna functionare a ficatului, iar vitamina C faciliteaza absorbtia fierului in organism, regland totodata fluctuatiile estrogenului.

Compozitia bogata in aminoacizi a strugurilor contribuie la regenerarea pielii si a parului, dar si la indepartarea petelor cutanare provocate de razele ultraviolete.

 

dulceata-gutuiIndiferent cum le exploatam – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile isi pastreaza proprietatile si actioneaza pozitiv asupra organismului.

Specialistii au atribuit gutuilor 100 de proprietati, printre care se numara intarirea sistemului imunitar, actiunea antiinflamatoare, astringenta, analgezica, emolianta, tonica si expectoranta, imbunatatirea sistemul digestiv si respirator si in tratarea acneei.

Proaspete, gutuile sunt remedii naturiste pentru buna functionare a ficatului si pentru afectiunile psihice, iar pentru pacientii aflati in covalescenta,  gemul, jeleul, siropul, cu aroma lor specifica, pot fi adevarate stimulente.Mai mult, in camera bolnavilor este indicat sa se tina pe masa cel putin doua gutui.

In urma cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani si de greci pentru intarirea sistemului imunitar, scaderea presiunii vasculare si pentru stimularea potentei, gutuile fiind  bogate in saruri de fier, potasiu si magneziu. Pe langa aceste intaritoare, vedetele toamnei se bucura de prezenta principiilor bioactive – taninul, pectinele – si de influenta vitaminelor A, B, C si PP care intretin sanatatea mucoasei digestive si reduc riscul de cancer.

Mancate dimineata, pe stomacul gol, gutuile intaresc gingiile si ajuta la remineralizarea dintilor, elimina toxinele din organism si te scapa de oboseala. Vitamina C din sucul de gutui este remediu pentru raceala, gripa (infectii de sezon) si incetineste procesul de evolutie al microelemntelor care favorizeaza hepatita. Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, inainte de masa, timp de 30 de zile, celor care sufera de astenie, au probleme respiratoriicardiacilor sau astenicilor.

In vremuri stravechi, femeile scaldau copiii prea slabi sau persoanele bolnave in decoct de gutui, acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis pentru activarea poftei de mancare si a fortei fizice.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*