Tânăr ucis de etnobotanice, la SJU Buzău
În vârstă de 18 ani, acesta era un consumator cronic de astfel de substanțe, părinții marturisindu-le medicilor că deprinsese acest viciu înca de la vârsta de 14 ani.
Personalul medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost martor neputincios al unei noi drame provocate de consumul de etnobotanice. Patru zile s-au chinuit medicii, dar nu au reușit să salveze viața unui tânăr de 18 ani care ajunsese la spital în stare gravă, intoxicat cu substanțe necunoscute din categoria acestor droguri pe care mulți tineri le conideră eronat ca fiind „ușoare”.
„În ciuda eforturilor depuse, medicii s-au văzut nevoiți să constate, ieri, decesul pacientului, care a suferit un stop cardio-respirator, după ce funcțiile mai multor organe îi fuseseră afectate din cauza substanțelor consumate și a convulsiilor care au dus la eliberarea în organism a altor toxine”, a delarat, în această dimineață, directorul medical al SJU Buzău, dr. Dragoș Porumb. Acesta a precizat că este vorba despre un pacient cunoscut ca fiind consumator cronic de etnobotanice, chiar parinții spunându-le medicilor că începuse să consume astfel de substațe în urmă cu patru ani.
Nu era prima data când tânărul, elev în ultimul an al Colegiului Economic Buzău, ajungea la spital din cauza consumului de etnobotanice. Medicul Dragoș Porumb a precizat că acesta mai fusese internat la secția ATI a SJU Buzău în urmă cu un an, tot din cuza intoxicației cu substanțe necunoscute, din această categorie de droguri.
De această dată, tânărul de 18 ani a ajuns la secția UPU a spitalului în data de 17 ianuarie, unde a fost adus cu ambulanța, întrucât prezenta o stare de agitație psiho-motorie intensă, simptom specific în cazul pecienților intoxicați cu etnobotanice. Cunoscându-i antecedentele, medicii și-au dat și de această dată seama ușor care era cauza stării pacientului și au reușit să îl stabilizeze la UPU, după care l-au transferat la Terapie Intensivă, starea sa fiind una gravă.
Directorul medical al spitalului spune că „pacientul avea convulsii, ceea ce a agravat și mai mult situația, întrucât convulsiile au dus la apariția sindromului denumit rabdomializă, caracterizat de eliberarea în sânge a unui pigment muscular toxic, care, asociat cu substanțele necunoscute pe care tânărul le consumase, a dus la afectarea funcțiilor mai multor organe. Au apărut astfel insuficiența renală, insuficiența hepatică și insuficiența cardiacă, însă la două zile de la internare, starea pacientului s-a mai ameliorat”, a explicat dr. Porumb.
Ulterior, tânărul a fost transferat în Secția Medicală, însă la scurt timp au revenit convulsiile și starea de agitație, așa că a fost din nou mutat la ATI.
În ciuda tratamentului și procedurilor specifice aplicate de medici, el a continuat să aibă convulsii. Acest fapt a dus la eliberarea în continuare de toxine musculare în sânge, care au ajuns la organe, diminuându-le progresiv capacitatea de funcționare. Dr. Dragoș Porumb spune că „primul organ care a cedat fost inima, pe acest fond producându-se stopul cardio-respirator care se pare că a fost cauza decesului”.
Pe pagina de Facebook a tânărului curg mesaje sfâșietoare, dar din păcate acestea nu-l mai pot ajuta. Așa cum nu-i ajută nici pe părinții a căror durere doar ei și cei care și-au pierdut un copil o pot înțelege.
Un vredict final în privința cauzei decesului va fi dat însă de medicii legiști, în urma efectuarii necropsiei, urmând ca probe din țesuturi să fie supuse și examenelor histopatlogice, în încercarea de identificare a substanțelor cu care pacientul a fost intoxicat.
Directorul medical al Spitalului Județean trage un semnal de alarmă și solicită părinților să-și supravegheze cu mai multă atenție copii și, la nevoie, să ceară sprijin specializat, pentru că, în ultimii ani, numărul tinerilor care ajung la UPU în urma consumului de etnobotanice a crescut, iar vârsta celor care manifestă simptome similare ca gravitate cu cele ale pacientului decedat ieri este de 18-19 ani.