Terapii coolturale: Penultima serie de proiectii cinematografice in Parcul Tineretului

In aceasta seara, pe ecranul amfiteatrului din parc, buzoienii vor putea urmari filmul „6,9 pe scara Richter”, iar vineri seara, pelicula „Bacalaureat”.

 

Pentru buzoienii pasionati de film, acest week-end este precedat de o noua serie de proiectii de filme romanesti care vor rula pe ecranul amfiteatrului din Parcul Tineretului. Este penultima serie din programul caravanei cinematografice Ziele filmului romanesc, organizata de asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in partenriat cu Consiliul Judetean Buzau.

Terapiile coolturale buzoiene din aceasta saptamana includ alte doua filme romanesti, care vor rula cu incepere de la ora 21.30, accesul publicului fiind liber, ca si pana acum.

Prima proiectie va avea loc in aceasta seara, cand este programat filmul „6,9 pe scara Richter”, in regia lui Nae Caranfil, iar maine seara, buzoienii vor putea viziona productia „Bacalaureat”, un film regizat de Cristian Mungiu.

 

Filmul de joi seara este o productie a anului 2016 si prezinta povestea unui tanar actor de teatru care navigheaza cu greu intre un rol complicat intr-un spectacol de musical, o nevasta geloasa pana la depresie si obsesia marelui cutremur devastator, anuntat ca iminent de toti „expertii”.

Adevaratul cutremur pentru el se dovedeste a fi insa reaparitia intempestiva a propriului tata, dupa decenii de absenta. Manipulator si amoral, tatal se instaleaza in universul fiului, confiscandu-l cu totul si bulversandu-i existenta.

Actorul, sotia sa instabila psihic, tatal hedonist si frumoasa iubita a acestuia evolueaza impreuna intr-un „cadril” tragi-comic, in asteptarea unui dezastru seismic si a unei premiere teatrale unde, cel putin in intentii, „toata lumea rade, canta si danseaza”. Actorul este, in realitate, un naiv, un inocent incurabil. In ritm de jazz, ca la Hollywood, numai asa considera Nae Caranfil ca poate trece prin toate cutremurele vietii lui, care pentru altii ar fi adevarate „sfarsituri ale lumii”.

Pentru Nae Caranfi, filmul este unul pentru „spectatorul de pop corn si coca cola”, desi criticii l-au considerat mai mult o poveste ca o prajitura cu trei straturi, in care depresia, minciuna si inocenta au fost identificate ca „solutii de viata suportabile doar in ritm de dans”.

 

Vineri seara, tot de la ora 21.30, ruleaza filmul lui Cristian Mungiu, „Bacalaureat”. Filmul este un DUS RECE care ar trebui sa-i trezeasca pe toti cei aflati la varsta de peste 40 de ani, asa-numitii „decretei” ai lui Ceausescu, generatie din care face parte si regizorul.

Este tot o productie 2016, care il are ca personaj principal pe Romeo Aldea, un medic de 49 de ani dintr-un mic oras de provincie, care si-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea ca odata ce va termina liceul, va pleca sa studieze si poate sa se si stabileasca in strainatate.

Planul lui e pe cale sa se implineasca, Eliza tocmai a primit o bursa sa studieze psihologia in Anglia si mai trebuie doar sa-si ia bacalaureatul, o formalitate pentru o eleva asa de buna cum este ea.

In preziua primei teze scrise insa, un incident iscat pe nepusa masa pune dintr-o data in pericol planurile de viitor ale lui Romeo, iar el trebuie sa ia o decizie. Situatia poate fi rezolvata, insa nu urmand calea pe care, ca parinte, a incercat sa i-o arate fiicei lui, incercand sa-i determine viitorul „fara compromisuri“ tocmai bazandu-l pe un compromis, cale respinsa de sotia si mai ales, de fiica.

La final, Eliza intreaba insa „m-am descurcat?“, parca acceptand, intr-un fel, „blestemul“ care guverneaza aceasta tara, in care parinti si copii, degeratii dupa generatii sunt marcati de faptul ca „aici” nu se schimba nimic…

Cel de-al patrulea lungmetraj al lui Mungiu este de fapt o ireprosabila radiografie a societatii romanesti actuale si a tuturor problemelor cu care se poate confrunta aici un barbat trecut de 40 de ani, tributar mecanismului coruptiei si degradarii morale.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*