Terapii coolturale: Regalul caravanei „Zilele filmului romanesc”

13 iulie 2017 | 0 comentarii |

Productia careia i-a fost dedicat acest eveniment va rula vineri, incheind seria celor 10 filme romanesti de care s-au putut bucura cinefilii buzoieni in ultimele 5 saptamani.

 

In acest week-end, proiectul caravanei cinematogragice „Zilele filmului romanesc” ajunge la final. Timp de 4 saptamani de terapie prin arta si in aer liber le-au fost iferite cinefililor buzoieni de Consiliul Judetean Buzau, timp in care au putut urmari o buna parte dintre cele mai noi productii cinematografice romanesti. Editia din acest an a caravanei cinematografice a marcat implinirea unui deceniu de la decernarea premiului Palme d’Or, filmului „4 luni , 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, film care va avea proiectia vineri seara, in amfiteatrul din Parcul Tineretului  si va incheia seria de filme romanesti oferite in aceasta vara buzoienilor.

Joi si vineri seara, iubitorii celei de-a saptea arte vor putea viziona ultimele doua filme din cadrul acestui eveniment, proiectiile fiind programate in cu incepere de la ora 21.30, iar accesul spectatorilor este gratuit.

Locul ramane acelasi ca si pana acum, Amfiteatrul din Parcul Tineretului, iar organizatorii mizeaza pe participarea unui numar mare de spectatori, la inhiderea editiei din acest an.

 

Filmul din aceasta seara este o productie a regizorului moldovrean  Igor Cobileanski si prezinta povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian, un intelectual de provincie, si Petro, un oportunist plin de idei. „Afacerea Est” a avut premiera in luna octombrie a anului trecut, iar in aceasta seara va rula si pe ecranul din Parcul Tineretului.

Cei doi protagonisti se avanta intr-o calatorie nebuneasca in cautarea banilor necesari pentru a-si indeplini visele. Marian vrea sa se casatoreasca cu Veronica, in timp ce Petro isi doreste o macara pe care s-o inchirieze. Ei decid sa devina parteneri de afaceri si incep sa lucreze la un plan: sa vanda un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian si Petro nu isi pierd optimismul si incearca alte metode de a se capatui.

Daca vor reusi sau nu, puteti afla vizionand filmul lui Igor Cobileanski, o pelicula cu mare succes la public, inspirat din realitatile anilor ’90, in care regizorul si actorii nu impun un punct de vedere, nu striga, dar prin umor si autenticitate pun in evidenta un adevar dureros care, care chiar si soptit, se face auzit, iti capteaza atentia.

 

Seria proiectiilor va fi incheiata maine seara de pelicula4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, film ce a primit premiul Palme d’Or la a 60-a editie a Festivalului de la Cannes din 2007 si un Premiu FIPRESCI, acordat in cadrul aceeasi editii a festivalului, fiind inclus de BBC, pe baza unui sondaj in randul a 170 de critici de film din 36 de tari, in Top 100 al celor mai bune filme ale acestui inceput de secol. In clasamentul condus deMulholland Drive”, filmul lui David Lynch din 2001, pelicula romaneasca din 2007 figureaza pe pozitia 15.

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat „Amintiri din epoca de aur” – o istorie subiectiva a comunismului in Romania spusa prin intermediul legendelor urbane.

Telul proiectului este acela de a vorbi despre aceasta perioada fara referiri directe la comunism, ci doar prin diferite povesti concentrate pe optiuni personale intr-un timp al intamplarilor nefericite pe care lumea trebuia sa le traiasca de parca ar fi fost firesti.

Filmul, lansat in 2007, este inspirat din drama avorturilor ilegale din Romania comunista si ii are in rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov. Gabita (Laura Vasliu) este insarcinata in aproape 5 luni si doreste sa renunte la sarcina, dar cum acest lucru este ilegal, ea apeleaza la o prietena sa o ajute. Acestea ajung la cineva care poate sa rezolve problema, doar ca barbatul vrea in schimb sume foarte mai de bani si pentru ca fetele nu dispun de ele, le cere celor doua sa ii ofere servicii sexuale in schimbul avortului.

 


Adaugati un comentariu


 

*