Cupa de sanatate din cultura

31 iulie 2016 | 1 comentariu |

Galeriile de Arta si-au recapatat spatiul in care un timp a functionat un bar, iar pe Bulevardul Nicolae Balcescu, buzoienii isi vor lua, de acum, o portie de sanatate spirituala, in locul unui pahar cu bautura…  

 

galeriile de arta buzau - intrareSe spune ca „un pahar cu vin poate aduce organismului uman sanatate si poate ajuta la socializare”, iar medicii si psihologii confirma acest lucru. Conditia este, insa, ca paharul acesta sa nu se inmulteasca, iar omul sa gaseasca si alte mijloace prin care sa-si fortifice sanatatea.

Cultura si traditia sunt, de departe, dintre cele mai bune mijloace prin care sanatatea psihica si spirituala sunt pastrate si imbunatatite. Iar numeroase studii au confirmat acest fapt, de-a lungul mileniilor.

Inainte de 1990, in localul de la parterul blocului cunoscut cu numele de Camelia, aflat la intersectia Bd. Nicolae Balcescu cu Str. Col. Ion Buzoianu, artistii plastici buzoieni profesionisti sau amatori aveau la dispizitie un spatiu generos, numai al lor, cunoscut ca Galeriile de Arta, o prelungire a Fondului Plastic. Era destinat expozitiilor membrilor UAP, iar un spatiu mai mic, artistilor amatori membri ai UAPA.

Si tot aici functiona Agentia teatrala, de unde se cumparau bilete la spectacolele de teatru si de opereta care aveau loc in fiecare seara, de luni pana vineri, de obicei, in sala de spectacole a Casei Sindicatelor, de vis-a-vis (intre timp, devenita si ea, mai mult un centru comercial).

 

galerii2La Galeriile de Arta, buzoienii se intalneau cu nume consacrate ale artei plastice, precum Gheorghe Ciobanu, Florin si Cristina Menzopol, Gheorghe Staicu-Colonesti, Emil Pricopescu, Gheorghe Coman si mai tinerii pe atunci Valeriu Susnea, Mihai si Georgeta Hlihor, dar descopereau si nume valoroase ale artistilor plastici amatori, precum Ana Marinescu, Horia Blanaru, Mariana Stefanoiu, Florin Dinu si altii pe care nu mi-i mai amintesc… Si tot aici isi expuneau lucrarile de absolvire elevii Liceului de Arta. La vernisaje era o adevarata bucurie, pentru expozanti si admiratori.

Si nu putini sunt buzoienii care in acea perioada au plecat acasa cu un tablou sau mai multe, realizate mai ales de artistii plastici amatori, acestea fiind vandute la preturi accesibile dar realizate cu profesionalism, in multe cazuri. Iar pentru unii cumparatori, aceste achizitii s-au dovedit inspirate pentru ca, pe langa posibilitatea de a nu-si incarca peretii cu chitsch-uri, le-au oferit sansa sa descopere mai tarziu ca au facut o investitie valoroasa, unii dintre amatorii de la un moment dat devenind mai tarziu profesionisti.

 

galerii4Revenind insa la localul in care arta plastica isi are rolul ei in terapia sufletului si a mintii, ne amintim ca dupa 1990, in imprejurari destul de dubioase. Conducerea Consiliului Judetean de atunci, prin Directia de Cultura, a oferit spatiul, pe o chirie simbolica, unuia care si-a deschis aici un bar. Un mijloc rapid de a scoate un profit mult mai mare si mai rapid decat s-ar putea face vreodata din arta, intr-un oras de provincie. A existat si o clauza. Afaceristul ar fi trebuit sa gazduiasca, „la schimb”, activitati culturale, dar clauza s-a dovedit valabila doar pe hartie. Arta nu si-a gasit locul printre sticlele si paharele cu bautura si fumul gros de tigari asa ca, practic, expozitiile si activitatile culturale nu au existat. Afaceristul se pare insa ca a avut de castigat, pentru ca prin anul 2000, cand noua conducere a Consiliului Judetean a descoperit „vicii” in contract, a fost nevoie de ajutorul instantei pentru rezilierea contractului cu patronul „Bel Ami”.

 

Berl Ami in momentul eliberarii

Interiorul Bel Ami in momentul eliberarii

Localul primise un nume parca predestinat, daca e sa ne gandim la tabloul pe care l-a lasat posteritatii Guy de Maupassant. In nuvela Bel Ami ni se dezvaluie parvenitismul care stapanea Parisul in a doua jumatate a secolului XIX. Santajul, masinatiunile si lipsa de scrupule fac parte din arsenalul micului functionar Georges Duroy, fost soldat, caruia niciun obstacol nu ii sta in cale. Nu stim daca patronul barului buzoian avea astfel de abilitati, nici daca i-a stat ceva in cale, dar este cert ca celor de la Consiliul Judetean le-a fost imposibil sa-l convinga sa elibereze spatiul, fara o decizie a instantei. Recuperarea localului a fost posibila abia la sfarsitul anului 2013 cand, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, fostul bar revine in proprietatea Consiliului Judetean, care-l da in administrare Centrului de Cultura si Arta, in aprilie 2014.

Dezastrul gasit in local dupa reintrarea in posesie, a fost dezolant: pereti scorojiti, cabluri smulse din pereti, pardoseala distrusa, o mizerie de nedescris. Iar spatiul de la parter nu mai comunica cu cel de la etaj, pentru ca patronul barului a fost nevoit sa le izoleze dupa un accident in urma caruia un client aflat la etaj a cazut peste balustrada si a ramas paralizat.

 

galerii1Dupa alti doi ani si investitii de peste 580.000 de lei, localul a fost reabilitat si reamenajat, astfel incat sa poata redeveni functional ca centru de cultura si arta, asa cum a fost gandit initial. Joi, 28 iulie 2016, a fost reinaugurat si redat activitatilor de cultura si arta.

Expozitia Traditii si Arta Populara a deschis seria activitatilor pe care Directia de Cultura si Arta isi doreste sa le permanentizeze. Astfel, buzoienii vor putea sa se bucure admirand in continuare lucarile profesionistilor din spatiul cu intrarea din Col. Ion Buzoianu, dar si arta amatorilor din spatiul cu intrarea din Bd. N. Balcescu unde, la etaj, li se dezvaluie arta si mestesugurile traditionale. Au expus Amelia Papazisu (tezaur viu), Ion Stanescu, Elena Gramer, Gabriela Balan, Petre Tofan, Aurelia Nita, Aurel Cojanu, Leonard Tuclea, Teodora Irimia, Ioan Vasile, Elena Stanescu, elevii de la Palatul Copiilor, Marian Nica, Fanel Dumitru, Ioana Matei etc… 

Si tot in spatiul de la parter va functiona un Centru de informare si Agentia teatrala de unde se vor putea cumpara bilete pentru spectacolele Teatrului „George Ciprian”.

 

Adrian Petre, vicepresedinte CJ

Adrian Petre, vicepresedinte CJ

Initiatorul reabilitarii Galeriilor de Arta si redarii spatiului activitatilor de creatie artistica si de arta traditionala, pe vremea cand era director al Centrului de Cultura si Arta, este actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Adrian Petre. Cu prilejul inaugurarii de joi, acesta s-a declarat multumit ca proiectul a fost finalizat si si-a manifestat speranta ca de acum inainte, nimeni nu va mai indrazni vreodata sa schimbe destinatia acestui spatiu.

Este un loc pe care il redam culturii. Ne dorim ca in fiecare luna sa avem expozitii pe diferite teme, la parter. Acum, sa ne bucuram de aceste expoziii de pictura, sculptura si arta traditionala din zona Buzaului. La etaj, mesterii populari din judet au posibilitatea sa-si expuna lucrarile, sa ofere buzoienilor posibilitatea de a descoperi/redescoperi traditiile si tot aici pot lucra cu copiii, in centre de creatie”, a spus Adrian Petre, cu ocazia inaugurarii noii oaze de cultura.

 

expo - traditii - galerii buzauGaleriile de Arta „Ion Andreescu” (cu intrarea din str. Colonel Buzoianu) vor gazdui in continuare si exclusiv, lucrari ale artistilor plastici profesionisti, membri ai Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Romania.

Noul spatiu va fi destinat, tot exclusiv, activitatilor culturale de amatori sau profesionisti (expozitii, lansari de carte etc.). Centrul Judetean de Cultura si Arta, care il administreaza, il poate pune insa si la dispozitia tertilor, contra-cost, dar tot in acelasi scop.  Banii proveniti din inchirieri (210 lei/h) vor fi folositi pentru plata cheltuielilor de intretinere si a eventualelor investitii in acest spatiu.

Pentru anul 2016, Consiliul Judetean Buzau va demara lucrarile de renovare a unui alt obiectiv important de pe Bd. Balcescu, respectiv, fostul spital Bratianu care, chiar daca din pacate nu-si va recapata destinatia initiala, cel putin va putea deveni Centru Turistic si Cultural al judetului, asa cum s-a decis printr-o Hotarare a CJ din legislatura anterioara.

 

GALERIE FOTO:

 



Comentarii (1)

  1. Maria Dumitrescu spune:

    Subscriu in totalitate si felicit ca, in sfarsit, putem (re)avea si altceva pe Bdul.N.Balcescu,in afara barurilor. Un punct pentru minte, inima si suflet!
    Cat despre cladirea fostului spital Bratianu,laudabila inițiativa reabilitarii cladirii, as spune, de patrimoniu, pe care o vedeam cum “moare” in fiecare zi!… Ofera posibilitatea de a intra intr-o istorie geologica unica, fie in Europa, fie rivalazand cu putinele obiective asemanatoare din lume… si nu numai! Chiar daca i se schimba destinatia, un centru de informare culturala si turistica isi gaseste scopul deoare aceste meleaguri ale Buzaului, cu particularitatile lui.
    Sunt mandra ca traiesc in acest spatiu atat de frumos si pe care il iubesc atat de mult! Felicitari, deoarece asa continuam sa educam oamenii la un alt nivel si cu o alta tinuta!

Adaugati un comentariu


 

*