Terapii coolturale: Dansatori din 7 tari se intrec sa-si promoveze traditiile

28 iulie 2017 | 0 comentarii |

Timp de trei zile, in Parcul Crang se va desfasura cea de-a IV-a editie a Festivalului International de Dansuri Folclorice sustinut de Consiliul Judetean Buzau, in parteneriat cu Centrul Cultural Francofon si Primaria Buzau.

 

Buzoienii sunt asteptati, incepand din aceasta seara si pana duminica, inclusiv, la un nou calup de terapii culturale prin dans, odata cu spectacolele care vor avea loc pe scenele special amenajate in Parcul Crang din muncipiul Buzau si in centrul municipiului Ramnicu Sarat.

Festivalul International de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioritei”, ajuns la a patra editie, este organizat si sustinut, ca si in anii trecuti, de Consiliul Judetean Buzau, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta, in parteneriat cu Centrul Cultural Francofon si Primaria Municipiului Buzau.

Sefii de grup si cate o pereche de dansatori din fiecare dintre cele sapte tari participante la Festival, imbracati in costume populare traditionale, unele chiar exotice, au umplut de culoare sala de sedinte a Consiliului Judetean, dupa sedinta ordinara din aceasta luna.

Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau le-a urat succes tuturor participantilor si i-a invitat sa se bucure zilele petrecute alaturi de buzoieni. La randul lor, acestia au multumit si au promis trei zile de spectacol „pe cinste”, adevarata terapie pentru minte si suflet.

 

Dupa traditionalul schimb de suveniruri, dansatorii din Romania, Republica Moldova, Grecia, Serbia, Algeria, Italia, si Macedonia s-au fotografiat in fata Consiliului Judetean, alaturi de presedintele Petre Emanoil Neagu si vicepresedintii Adrian Petre si Romeo Lungu. La primirea oficiala a delegatiilor a participat si Ghenadie Muntean, presedintele Consiliului Raional Soroca, cu care Buzaul are o lunga si apropiata relatie de prietenie.

Joi seara, grupurile de dansatori au participat la o parada pe strazile Municipiului Buzau, pornind de la Palatul Comunal, apoi pe Bulevardul Nicolae Balcescu pana la Parcul Crang, unde a fost amplasata scena pe care vor evolua dansatorii timp de doua zile si unde duminica seara vor fi premiati castigatorii celei de-a patra editii a Festivalului International de Folclor „Plaiurile Mioritei”.

 

Primii dansatori vor urca pe scena din Crang vineri dupa-amiaza, incepand cu ora 17,00. Pana tarziu in noapte, buzoienii sunt asteptati in numar cat mai mare sa se bucure de spectacol. In prima zi a festivalului-concurs vor face spectacol, pe scena din Crang, Ansamblul Folcloric ,,Floare de Campie“ din Florica, Ansamblul Folcloric ,,Ciobanasul“ din Gura Teghii, urmate de ansamblurile din Cehia, Grecia, Serbia si Republica Moldova.

In aceeasi zi si tot de la ora 17,00, la Ramnicu Sarat va avea loc o parada a costumelor populare si un program artistic sustinut de ansamblurile din Algeria, Italia, Republica Macedonia si Romania, pe scena special amenajata in centrul orasului. Si aici, organizatorii mizeaza pe un numar cat mai mare de spectatori, care se vor putea bucura de demonstratiile artistice si vor putea admira dansurile si costumele traditionale din tari in care multi nu vor ajunge, probabil, niciodata.

 

Sambata, programul artistic se va desfasura in Buzau, in Parcul Crang, unde va incepe tot la ora 17,00. Pe scena vor evolua Ansamblul folcloric ,,Zarna“ din Zarnesti, Ansamblul folcloric ,,Mugurii Siriasului“ din Siriu si ansamblurile din Algeria, Macedonia, Italia si Romania.

In aceeasi zi si de la aceeasi ora, la Ramnicu Sarat vor evolua artistii din Cehia, Grecia, Republica Moldova si Serbia.

Festivitatea de inchidere a festivalului va avea loc duminica, la ora 18,00, in Parcul Crang, cand artisti din tara si din strainatate vor oferi spectatorilor recitaluri, in afara concursului.

Anul trecut, Trofeul Festivalului International de Folclor organizat la Buzau  a fost adjudecat de Slovacia. Sculptat de mesterul popular Ioan Vasile, acesta a fost inmanat castigatorilor de vicepresedintele CJ, Adrian Petre, in aplauzele a mii de spectatori prezenti la eveniment.  La editia anterioara, castigatoare a fot echipa Mexicului.

Pe parcursul celor trei zile ale Festivalului, Centrul de Cultura si Arta organizeaza, tot in Parcul Crang, un targ al mesterilor populari din judetul Buzau.


Adaugati un comentariu


 

*