Transplantul de pancreas se va face de anul viitor si la „Sfanta Maria”

7 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Anuntul a fost facut sambata, de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care de ziua sa si-a facut „cadou” o vizita la Centrul de Senologie, unic in tara, inaugurat miercuri, de Spitalul „Sfanta Maria” din Capitala.

 

Ministrul Banicioiu la Spitalul Sf. Maria

Ministrul Banicioiu la Spitalul Sf. Maria

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a anuntat sambata, in timpul unei vizite la Centrul de Seniologie inaugurat de spitalul bucurestean „Sfanta Maria”, ca incepand din 2015 se vor efectua aici si operatii de transplantare a pancreasului.

Cu ocazia vizitarii Centrului de Senologie, ministrul Sanatatii a anuntat ca are o veste buna si pentru pacientii cu afectiuni hepato-pancreatice, respectiv, ca „incepand din 2015 vor fi efectuate si la Sfanta Maria operatii de transplant de pancreas, nu numai la Cluj”. Banicioiu a tinut sa puncteze faptul ca acest lucru este o confirmare a faptului ca Romania s-a clasat pe locul doi in Europa la proceduri de transplant si numar de donatori, in 2013.

In luna septembrie, profesorul Irinel Popescu aprecia ca „rezultatele cu care se opereaza pancreasul in prezent sunt mai bune decat cele de pana acum”, dar pentru ca progresele in domeniu sa fie pe masura asteptarilor, este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in centre de excelenta care sa aiba specialisti cu expertiza necesara, fiecare in domeniu lui.

 

Dr. Narcis Copca

Dr. Narcis Copca

Spitalul Clinic „Sf. Maria” din Bucuresti a lansat, miercuri, un proiect de maxima importanta pentru sistemul sanitar romanesc privind depistarea precoce a cancerului la san, inaugurand in premiera pentru Romania, Centrul de senologie, care va functiona in cadrul Clinicii Chirurgie II, condusa de dr. Narcis Copca.

Centrul de senologie, in care se fac operatii de cancer mamar de cativa ani, va fi transformat intr-un Centru national, care va asigura toate etapele ce tin de aceasta maladie, de la controlul de rutina, pana la reconstructia sanului. Orice femeie se poate programa la un consult medical telefonic la numerele 021 9736 sau 021 9 SEN ori pe baza de bilet de trimitere, intocmit de medicul de familie sau de specialist.

 

Inaugurarea Centrului de senologie

Inaugurarea Centrului de senologie

Toate investigatiile se pot face in aceasta unitate medicala si tot aici se poate realiza o eventuala operatie de reconstructie mamara, recomandata de catre medicul specialist, iar daca este necesar, pacientele pot face si chimioterapie.

Banicioiu a amintit si ca Ministerul Sanatatii a reinclus investigatia PET-CT (scanare de inalta rezonanta pentru depistarea si stadializarea cancerului) si reconstructia mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare in Programul National de Oncologie, prin care 800 de bolnave cu cancer mamar au beneficiat de reconstructie mamara, bugetul alocat fiind de 2,52 milioane de lei, iar 3.000 de paciente au efectuat investigatii PET-CT, suma totala alocata fiind de 12 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*