Transplantul Medular, singura sansa la viata pentru mii de romani

24 iunie 2017 | 0 comentarii |

Pentru aproximativ 50% dintre pacientii care au indicatie de transplant medular NU se gaseste insa un donator compatibil. Sansele s-ar mari prin cresterea numarului de donatori inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Cateva mii de romani afla, in fiecare an, ca sufera de leucemie, limfom Non-Hodgkin, limfom Hodgkin1 sau mielom multiplu. Pentru unii dintre ei, transplantul medular (de celule stem hematopoietice) este unica solutie terapeutica, iar gasirea unui donator neinrudit poate fi vitala. Statisticile ne arata insa ca doar pentru 25% dintre pacienti se gasesc donatori compatibili in familie (frate sau sora), asa ca singura lor sansa la viata este  identificarea unui donator neinrudit, compatibil. Infiintarea Registrului National al donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este o solutie, dar nici aceasta nu este usor de aplicat, pentru ca doar pentru jumatate dintre pacientii care au recomandare de transplant de celule hematopoietice se gaseste un donator compatibil.

De aceea, specialistii in transplant medular din Romania au infiintat, la sfarsitul anului trecut, Societatea Romana de Transplant Medular (SRTM), iar la doar cateva luni, in perioada 19-21 iunie, au organizat primul Congres National al organizatiei profesionale.

 

Printr-un program stiintific complex, specialistii in transplant medular au atins aspecte legate de perspectivele transplantului alogenic, perspectivele in transplantul de celule stem hematopoietice, integrarea terapiei moleculare si celulare, Registrul de celule stem din Romania, Banca de celule stem de la Institutul Fundeni si aspecte legate de importanta acreditarii JACIE.

La eveniment au fost reuiti  medici, cadre universitate din tara si strainatate si personal medical implicat in activitatea de transplant medular, dar si reprezenatnti ai autoritatilor (Ministerul Sanatatii, Presedintie, CNAS etc) pentru stabilirea bazelor unui parteneriat intre autoritati, profesionistii din domeniul transplantului medular si societatea civila, in vederea promovarii donarii de celule stem hematopoietice in Romania.

 

Invitat de renumitul prof. dr. Irinel Popescu – presedintele Academiei de Stiinte Medicale, medicul hematolog si oncolog buzoian Stefan Octavian Ciurea (fiul cunoscutului profesor de fizica de la Colegiul National B. P. Hasdeu si fost inspector scolar general Constantin Ciurea), profesor asociat al Universitatii de Medicina – Centrul Oncologic Anderson –Huston USA, Texas, a fost presedinte de onoare al Congresului.  El a abordat, in cadrul manifestarii stiintifice, tema privind „Dezvoltarea transplantului de maduva osoasa prin cooperare internationala”. „Transplantul de celule stem hematopoietice reprezinta, la ora actuala, o procedura care poate oferi o sansa de vindecare in boli hematologice altfel incurabile. Procedura de transplant medular a evoluat mult in ultimii ani, s-au standardizat tehnici noi, ceea ce ne permite sa gasim un donator cvasituturor pacientilor care au indicatie si sa putem efectua aceasta procedura cu rezultate similare cu cele de la donatori HLA identici. Faptul ca in Romania se poate efectua aceasta procedura conform standardelor internationale reprezinta un progres foarte important, atat pentru comunitatea medicala cat si, mai ales, pentru pacientii romani”, a subliniat dr. Ciurea.

 

In Romania, pana in acest moment sunt 44.131 de potentiali donatori inregistrati in RNDVCSH, dar numai 25.556 dintre acestia sunt eligibili pentru a dona celule stem hematopoietice, fiind testati HLA. Persoanele inscrise in registru devin potentiali donatori nu doar pentru pacientii romani care au nevoie de transplant medular, ci si pentru pacienti din tari ale caror registre nationale sunt interconectate cu RNDVCSH. Pentru aproximativ 50% dintre pacientii romani, care au indicatie de transplant medular, NU se gaseste insa un donator compatibil.

In cei patru ani de cand in Romania functioneaza Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice au fost realizate 136 de transplanturi medulare de la donatori neinruditi, doar 6 dintre acestea (circa 4.5%) implicand donatori romani.

Cresterea bazei potentialilor donatori romani de celule stem hematopoietice inseamna cresterea sanselor la viata pentru pacientii care au nevoie de transplant medular, datorita faptului ca probabilitatea de a gasi un donator compatibil este mai mare in cazul in care cautarea se face in randul persoanelor din aceeasi grupa populationala sau din aceeasi regiune geografica.

 

Identificarea unui donator compatibil in registrul national inseamna un timp de asteptare in medie de 2 ori mai redus pentru pacient, de la gasirea persoanei de la care se pot recolta celule stem hematopoietice si pana la realizarea procedurii de transplant propriu-zise, fata de situatia in care donatorul este din strainatate.

Datele RNDVCSH indica o medie de 1.5 luni timp de asteptare de la identificarea unui donator compatibil in Romania si pana la efectuarea transplantului, fata de 3 luni cate sunt necesare, daca donatorul este strain. „Consideram ca doar impreuna, medici, asociatii de pacienti si, bineinteles, cu sprijinul autoritatilor putem dezvolta transplantul medular in Romania. In acest sens, cresterea numarului de posibili donatori din Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este extrem de importanta. De multe ori trec luni si chiar ani pana la identificarea unui donator compatibil pentru pacienti, asa incat acestia pot pierde intre timp indicatia de transplant. Un registru national dezvoltat conduce la sanse mai mari de a gasi o persoana donatoare si ne-ar putea ajuta sa salvam mai multe vieti. Totodata, trebuie sa existe o colaborare multicentrica si trebuie sa realizam parteneriate internationale pentru a asigura un nivel optim de expertiza in centre in care sa se extinda transplantul medular”, a subliniat conf. dr. Alina Tanase, presedintele SRTM si presedintele Congresului.

 

Fiecare nou inscris in RNDVCSH inseamna o sansa in plus pentru pacientii care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice. Orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani se poate inscrie in baza potentialilor donatori, cu conditia sa aiba o stare de sanatate generala buna si sa nu sufere de boli grave din sfera cardiovasculara, renala, pulmonara, de afectiuni infectioase, autoimune, neurchirurgicale grave, alergii severe sau cancer.

Inscrierea in registru se poate face la oricare dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din cadrul centrelor de transfuzie sanguina din: Arad, Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Oradea, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Sf. Gheorghe, Slatina, Slobozia, Tirgu Mures, Timisoara, precum si din cadul spitalelor: Spitalul Clinic Universitar Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti si Institutul Regional de Oncologie Iasi. 

 

Dupa o informare prealabila cu privire la procedura de recoltare de celule stem hematopoietice urmeaza completarea unui chestionar medical de autoevaluare si un formular de consimtamant. Apoi, sunt recoltate probe de sange pentru testarea bolilor infectioase care se pot transmite prin sange (HIV/SIDA, hepatite B si C, sifilis), pentru realizarea profilului genetic si finalizarea inscrierii in registru.

Persoanele care sunt incluse in RNDVCSH nu devin insa, automat, donatori. Exista chiar posibilitatea ca acestea sa nu fie identificate vreodata ca fiind compatibile cu vreun pacient. In cazul in care un potential donator este compatibil cu un pacient care are indicatie de transplant si nu are un donator compatibil in familie, ii va fi solicitat acordul de a dona, iar recoltarea de celule stem hematopoietice se va face dupa consiliere si in functie de disponibilitatea acestuia. Donarea este strict confidentiala, atat pentru donator, cat si pentru pacient.

La masa rotunda cu tema Transplantul Medular in Romania: perspective si viitor, care a avut loc in ultima zi a Congresului, reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) au subliniat necesitatea unei bune relatii intre medici si pacienti, ca o componenta esentiala in reusita transplantului.

 


Adaugati un comentariu


 

*