Peste 300 de participanți la prima ediție on-line a Congresului Romtransplant
Evenimentul a ajuns la cea de 11-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în condiții speciale, fiind găzduit pe platforma Zoom.
Astăzi a debutat cea de-a 11-a ediție a Congresului Național al Asociaţiei Române Romtransplant, cea mai importantă manifestare științifică din țară în această ramură a mediciniei. La fel ca și celelalte evenimente de acest gen, programate în acest an, Congresul Romtransplant are loc în condiții speciale, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, ce nu permit participarea fizică a celor peste 300 de specialiști care iau parte la congres.
Organizatorii s-au adaptat, astfel că ediția din acest an este prima care se desfășoară online, fiind găzduită pe platforma Zoom. Congresul are loc în perioada 23-26 septembrie, sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Iași, alături de asociația Romtransplant, în organizare fiind implicate Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Sf. Spiridon Iaşi – Secţia a II-a de Chirurgie și Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi, prin Secţia de Nefrologie şi Transplant Renal.
Evenimentul reunește experţi de renume naţional şi internaţional în domeniul transplantului, printre care se numără specialiști în transplantul cardiac, hepatic, renal, pancreatic, pulmonar şi medular.
Preşedinte de onoare al Congresului este prof. dr. Irinel Popescu, Directorul Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, iar calitatea de președinte îi revine prof. dr. Cristian Lupaşcu, președintele în exercițiu al Romtransplant, coordonator Programul de Transplant Hepatic- Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, Iași.
În cadrul unei conferințe de presă ce a precedat deschiderea oficială a lucrărilor congresului, dr. Lupașcu a declarat că, deși este vorba despre un format atipic, ediția din acest an își propune să îi reunească pe toți specialiștii implicaţi în procesul de transplant, pentru a împărtăşi din experienţa lor și favorizând astfel evoluţia şi progresul în această ramură importantă a medicinei.

Dr. Radu Zamfir
Medicul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant (ANT), a precizat că, în ciuda dificultăților generate de pandemia de Covid-19, activitatea de transplant nu a fost foarte mult afectată în această perioadă, numărul intervențiilor fiind aproximativ același cu cel înregistrat anul trecut.
„Activitatea de transplant a avut parte de multe obstacole în această perioadă de pandemie. Ceea ce este important este faptul că în centrele de transplant s-a ţinut cont de recomandarea Agenţiei Naţionale de Transplant de a continua activitatea atât timp cât acest lucru este în beneficiul pacientului. La momentul de faţă avem 52 de donatori pe parcursul acestui an, aproape la acelaşi nivel cu anul trecut. Toate aceste lucruri au fost realizabile prin adaptarea pas cu pas la cerinţele şi normele de siguranţă legate de experienţa acestei pandemii. Au fost modificaţi algoritmii de testare pentru echipele de promovare, pentru pacienţii transplantaţi, pentru donatori, pentru a elimina riscul acestei boli la pacienţii transplantaţi. Este cunoscut faptul că sunt pacienţi cu nişte tare asociate, mai sensibili şi mai expuşi la a dezvolta forme grave ale acestei boli. Rezultatul este cuantificabil şi prin faptul că nu a existat mortalitate în rândul pacienţilor transplantaţi în această perioadă”, a declarat directorul ANT.

Prof.dr. Irinel Popescu
Profesorul Irinel Popescu a vorbit despre importanța programelor naționale de transplant, făcând și o scurtă rememorare a celor mai importante momente din istoria transplantului în România. „Al 11-lea Congres Romtransplant înseamnă 22 de ani de istorie medicală. Aceşti 22 de ani se confundă cu istoria transplantului românesc modern. Bazele transplantului modern au fost puse în a doua parte a anilor ’90 și abia în 1997 s-au făcut primele prelevări de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Primul congres Romtransplant a fost la Cluj. În aceşti 22 de ani, transplantul la nivel naţional şi internaţional a înregistrat numeroase progrese şi s-a diversificat. De fiecare dată, congresele Romtransplant şi-au propus să arate noutăţile în materie. Populaţia are nevoie de transplant. De-a lungul timpului, numărul persoanelor de pe listele de aşteptare s-a menţinut la fel de mare, dacă nu cumva chiar mai mare. Este important ca o ţară să aibă propriile programe de transplant, să acoperim necesităţile pe plan naţional”, a subliniat prof.dr. Irinel Popescu.
La conferință au mai fost prezenți ÎPS Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Mihai Chirica – primarul Municipiului Iași; prof. dr. Adrian Covic – medic primar Medicina Internă și Nefrologie, doctor în Știinte Medicale – Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași; prof. dr. Viorel Scripcariu – rector UMF Iași; dr. Radu Zamfir – director executiv Agenția Națională de Transplant.
Sursă foto eveniment, Primăria Iași – Facebook